Hopp til innhold

Drosje kjørte dødssyk mamma

Tre små barn vitne til at drosjesjåføren reddet mammas liv.

Drosjesjåfører i Hedmark må frakte svært syke pasienter.

- Jeg fikk hentet ei mor med tre små barn på legevakta. Da vi hadde kjørt sju kilometer, sluttet mora å puste.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Mange drosjesjåfører opplever å måtte kjøre pasienter som er så syke at de burde vært sendt i ambulanse.

- Uholdbart, mener drosjesjåfører i Hedmark som har måttet starte livredning under pasientkjøring. - Ikke noe stort problem, svarer ledelsen i Sykehuset Innlandet.

Nå vil Norges Taxiforbund at alle skal ha førstehjelpskurs. I dag er det bare to fylker hvor det kreves at drosjesjåfører som kjører pasienter, kan førstehjelp.

Akuttpasienter

Hør intervjuet med drosjesjåførene her

 

Sluttet å puste

Drosjesjåfører i Hedmark NRK har snakket med, forteller om flere episoder hvor de har måttet starte førstehjelp under turen.

- Jeg fikk henting på legevakta av ei mor med tre små barn. Da vi var kommet sju kilometer fra legevakta, sluttet mora å puste, og jeg måtte starte hjerte- og lungeredning. Gudskjelov får vi hjelp av AMK-sentralen, forteller en sjåfør.


Barna så på

Barna ble stående utenfor drosjen og se at mora kjempet for livet ,og at drosjesjåføren satte i gang hjertemassasje;

Drosjesjåføren som ønsker å være anonym på grunn av taushetsplikten, har opplevd flere ganger at han er blitt oppringt fra legevakta eller AMK for å kjøre svært syke pasienter og er blitt nødt til å starte førstehjelp.

- Ble du redd?

- Ja. Klart jeg ble redd. Jeg har hatt noen episoder før, også, og har blant annet ringt 113 to ganger med korte mellomrom.

- Kjør så som mulig

Også hans kollegaer i Hedmark Taxi opplever å få turer hvor de får en lapp med et telefonnummer i hånda fra legen, i tilfelle det skulle skje pasienten noe underveis.

En annen sjåfør forteller:

- Det er litt spesielt å føle seg mer bekymret for pasienten enn for trafikken. Ved juletider fikk jeg et oppdrag fra AMK via vår sentral. En person hadde kuttet seg stygt i armen, og det blødde veldig fra hovedpulsåra. Det var gitt tillatelse både fra politiet og AMK om å kjøre fortest mulig til akuttmottaket i Hamar

Bøtte til blodet

Mannen ble fraktet til legevakta i all hast, mer eller mindre bevisstløs.

- Det var ikke morsomt. Han hadde håndkle og bøtte til blodet. Mannen burde ikke vært fraktet med drosje, spør du meg.

- Hvis det er en alvorlig syk pasient, er ikke drosje en riktig transportmåte, sier Åge Westlie som har ansvaret for all pasienttransport i Hedmark og Oppland;

Lite problem

Westlie avviser at dette er et stort problem ,og at bruk av drosje er besparende rent økonomisk. Han sier at i akutte tilfeller, så skal AMK sende ambulanse.

Men det blir ikke alltid slik, og direktør i Norges taxiforbund, Viggo Korsnes, sier de får mange oppdrag der det burde vært rekvierert ambulanse.

- Det hender rett som det er at vi får meldinger om at det har skjedd ting i en drosjebil som ikke er noe hyggelig, og som burde ha vært et ambulanseoppdrag.

Taxiforbundet mener alle drosjesjåfører må få førstehjelpskurs.

Flere saker fra Innlandet