Hopp til innhold

Lavere terskel for å skyte ulv

Lavere terskel for å ta ut skadedyr og svenske grenseulver skal med i bestandsmålet.

Ulv
Foto: Scanpix

Det er resultatet av forhandlingene mellom de rødgrønne partiene.

Blir endringer

Senterpartiet gikk høyt på banen og stilte nærmest ultimatum foran regjeringsforhandlingene om at rovdyrpolitikken må bli langt tøffere og at flere rovdyr må tas ut, og at de blir tatt ut raskere.

Partiet krevde blant annet at ulven skal fjernes. Det blir det ikke noe av.

Men det blir endringer. Regjeringen vil foreta en ny vurdering av bestandsmålene for rovdyr. Og de svenske grenseulvene skal regnes inn i bestandsmålet. Det kan få konsekvenser. Dessuten vil regjeringen ha en lav terskel for å ta ut hannbjørner og ulv utenfor sonene. Kompensasjonsordningene skal også styrkes.

Ikke skuffet

Leder i Hedmark Bondelag, Vidar Julien, er ikke skuffet over rovdyrpolitikken.

- En må være realist og flertallet i Stortinget har vedtatt det rovdyrforliket som er, og da må vi forholde oss til det.

Men Julien forventer en helt annen håndheving av rovdyrforliket.

- Jeg forventer at dersom Erik Solheim fortsetter som miljøvernminister så gjør han det han lovde beitebrukerne i valgkampen.

Langsiktig

Julien og Bondelaget vil ha et mer aktivt uttak av rovdyr utenfor sonene. Men på lengre sikt vil Julien ha en helt ny rovdyrpolitikk.

- Det blir ingen endring av rovdyrforliket på kort sikt. Da er utfordringen å få forvaltet det på en fornuftig måte i forhold til det som var hensikten. På lang sikt ønsker Bondelaget å endre det. Men det er et langt lerret å bleke, sier Julien.

Flere saker fra Innlandet