Hopp til innhold

Fikk tillatelse likevel

En sauebonde i Nord-Fron fikk ikke tilskudd til rovdyrsikkert gjerde. Nå innrømmer Fylkesmannen i Oppland saksbehandlingsfeil.

Sau med lam
Foto: Gunnar Morsund / NRK

NRK Hedmark og Oppland satte tirsdag formiddag søkelyset på situasjonen i Frydalen landskapsvernområde i Nord-Fron, der fylkesmannen tidligere har sagt nei til å gi tilskudd til rovdyrsikkert gjerde.

- Maktesløs

Sauebonde Are Krogh sa at det er svært frustrerende når storsamfunnet ikke kan hjelpe ham med tilskudd som både kan sikre rovdyrbestanden og husdyrhold samtidig. - Jeg føler meg helt maktesløs og vurderer å slutte med husdyr, sa Krogh.

I brevet fra fylkesmannen heter det blant annet at det ikke vil ha noen "tapsreduserende effekt" hvis bare en grunneier setter opp gjerde, og ikke naboene.

Saksbehandlingsfeil

Etter at NRK kontaktet enkeltpersoner både i miljøvern- og landbruksavdelingen hos fylkesmannen, viser det seg at Krogh delvis er blitt utsatt for en saksbehandlingsfeil.

- Saken handler både om søknaden om tilskudd, som landsbruksavdelingen behandler, og søknaden om tillatelse, som vi behandler, sier overingeniør Harald Klæbo i miljøvernavdelingen. - Vi beklager at vi ikke har satt disse to sakene i sammenheng.

Vil vurdere saken på nytt

- Vi vil nå se på hele saken på nytt, både tillatelsen og spørsmålet om tilskudd. Vi er svært positive til at bønder vil gjennomføre forebyggende tiltak, sier Klæbo.

Seniorrådgiver Lars Bjørke i landbruksavdelingen har ingen forklaring på det som har skjedd. - Jeg har skrevet under brevet, men saksbehandleren som har formulert det, sluttet hos oss for ett år siden. Jeg vet rett og slett ikke hvorfor vi har sagt nei til denne søknaden.

Ønsker beiting

Det hører med til saken at myndighetene ønsker beiting i området for å ta vare på kulturlandskapet. For bøndene har det derfor vært desto mer uforståelig at de ikke opprinnelig fikk støtte til forebyggende tiltak som både kunne sikre rovdyr og husdyr.