Hopp til innhold

Vil skremme ulven fra matfatet

Statens naturoppsyn vil skremme bort ulven i Romedal og Stange. Sauebøndene fortviler over at de ikke får fellingstillatelse.

Drept sau

Bildet er tatt av Rune Bjørnstad i Statens naturoppsyn.

Foto: Rune Bjørnstad

Romedal og Stange har den siste tiden vært plaget av en russisk ulvetispe som forsyner seg grådig av sauene som er ute på beite.

Hittil i år har 24 sauer blitt drept, og det har sauebøndene sett seg mektig lei på.

- Det er jo uhørt at vi ikke finner en løsning på problemet. Nå går vi bare etter ulven og plukker opp sauekadaver, sier Kai Teppen i Romedal og Stange sau og geit.

Sauebøndene har ennå ikke fått fellingstillatelse, selv om de ble lovet det for lenge siden.

- Fylkesmannens miljøvernavdeling lovet at vi skulle få fellingstillatelse da fire sauer var drept. Nå er det seks ganger så mange, men ingenting har skjedd, sier Teppen.

Skremmer i stedet for å drepe

Direktoratet for naturforvaltning har ikke gitt fellingstillatelse på den russiske ulven fordi den er genetisk viktig for ulvestammen.

I stedet skal Statens naturoppsyn forsøke å skremme den radiomerkede ulven ut av beiteområdet i Romedal.

- Hvor skal den skremmes hen? Rundt oss er det andre beiteområder og alt er grønn sone. Vi er ikke interessert i at ulven skal jages inn i området til naboen, slik at han overtar problemet, sier Teppen.

- For ulvene må ut av beitesonen og inn i området de hører hjemme.

I natt ble ulven observert i nærheten av 1000 beitende sauer.

Erling Maartmann hos Fylkesmannen i Hedmark sier de ikke har noen garanti for at ulven skremmes til et område uten sau, men at det ikke kan bli verre enn det er nå.