Hopp til innhold

Advarer mot kosttilskudd

Ine Wigernæs advarer mot pilleproduktene som invaderer mosjonsidretten. - Vi vet ikke hva som er i pillene, sier hun.

Ine Wigernæs.
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Folkehelsekoordinator i Valdres, Ine Wigernæs, er selv tidligere toppidrettsutøver - i langrenn. Hun er svært kritisk til bruken av kosttilskudd blant idrettsfolk, og til at idrettsutøvere stiller opp i reklame for kosttilskudd.

- Det er ingenting som tyder på at maten vi får i oss ikke er tilstrekkelig, sier Wigernæs. Hun er utdannet fysiolog og har doktorgrad fra Norges Idrettshøgskole. Hun har forsket spesielt på fettsyrer og immunsforsvar.

Kan være skadelig

Tidligere i vinter avslørte forskere at kosttilsuddet VitaePro, som blant andre Hilde Gjermundshaug Pedersen har fått penger for å rekalmere for, ikke virker og i verste fall gjør vondt verre.

- Det er veldig trolig at høydoserte vitamintilskudd kan være skadelig, sier Wigernæs.

Birkebeinerrennet, -rittet og -løpet er sponset av helsekost-giganten Life. Og i siste nummer av Birkebeiner-arrangementenes offisielle magasin, Birkebeiner'n, er det tett i tett med helsides reklameoppslag om ulike kosttilskudd.

- Samme som god mat

- Produsentene vil at vi skal bli redde for ikke å gjøre det bra nok, tror Wigernæs.

I siste nummer av Birkebeiner'n omtales produktet Bio-Sport på redaksjonell plass. Dette produktet skal inneholde " en nøye sammensatt blanding av gammalinolensyre, omega 3-fettsyrene EPA og DHA, samt antioksidantene vitamin A, B6, C, E, selen og sink.

Denne kombinasjonen skal ifølge reklamen hjelpe kroppen til å "opprettholde et naturlig forsvar av celler og vev, selv i situsjoner hvor man belaster kroppen mer enn normalt".

- Men det samme gjelder et godt middagsmåltid og et norsk kosthold, sier Ine Wigernæs.

Hør: Birkebeiner-arrangøren svarer på kritikken

- Spis kaviar!

- Hvis du spiser en god fiskemiddag to ganger i uka, eller spiser brødskiver med makrell i tomat eller kaviar, så er du på den sikre sida når det gjelder veldig mye av det de snakker om.

Likevel lar idrettskjendiser som Hilde Gjerumundshaug Pedersen og brødrene Anders og Jørgen Aukland seg bruke i reklame for slike produkter. Men det er ikke pillene som har gjor dem gode, sier Wigernes. Hun synes ikke de bør delta i markedsføringen.

- De har fått VM og OL-medaljene sine lenge før de begynte med disse pillene. Det de har fått dem på er mye trening, mye god mat , mye tro på seg selv og kjennskap til sin egen kropp.

Vet ikke hva det er

Ifølge Ine Wigernæs vil ingen kosttiskuddprodusenter skrive under på at stoffene deres er garantert fri for furensning eller stoffer på dopinglista.

- Det synes jeg bør være et varsku til alle som putter i seg disse pillene: Vi vet ikke hva som er i dem.

Flere saker fra Innlandet