Hopp til innhold

Tør ikke melde seg inn

Mange hedmarkinger tør ikke melde seg inn i Naturvernforbundet på grunn av rovdyrkonflikten. Det tror generalsekretæren i forbundet. 

Husdyr mot rovdyr i Høyesterett i dag.
Foto: Gunnar Lier / Scanpix

- Mange tør ikke velge side i rovdyrdebatten, tror generalsekretær Jan M. Vevatne i Naturvernforbundet.

Mens forbundet økte medlemstallet på landsbasis med 10 prosent i fjor, var tallet i Hedmark stabilt.

Bygdekonflikt

- Det er en konflikt i mange bygder. Vi vet at det er medlemmer hos oss som på ingen måte ønsker å fronte eller tydeliggjøre medlemskapet sitt fordi rovdyrkonflikten er vond og vanskelig mange steder. Og de må vi ha respekt for, sier Jan M. Vevatne. 

Bare to hedmaringer lot seg påvirke av all oppmerskomhet rundt klimaforandringene i fjor. Det er klimaforandringene som er hovedårsaken til medlemsøkningen, tror Vevatne.

Klimaforandringer engasjerer

- Det er en generelt større interesse for natur og miljøspørsmål. Dette angår stadig flere mennesker, og ikke minst det som står øverst på dagsorden nå, nemlig klimaforandringene, sier Jan M. Vevatne.

Fylkeslaget i Oppland har nesten dobbelt så mange medlemmer som i Hedmark, men Vevatne avviser at det er fordi opplendinger tenker mer på miljø enn hedmaringer.

- Oppland har tradisjonelt vært et godt fylke i naturvernforbundet over lang tid. De er godt organisert og har lokallag i mange kommuner.