Hopp til innhold

Filmet gaupe på nært hold

Flere etnedøler fikk se noe utenom det vanlige onsdag morgen. I et par timer så de på en gaupe som hadde tatt rådyr på et jorde.

I et par timer så skuelystne på at en gaupe tok rådyr i Etnedal.

Fotograf Sigrid T. Nyberg.

Ryktene gikk fort i Etnedal om at det foregikk noe uvanlig på et jorde onsdag morgen. Ved et skogbryn jaktet en gaupe på to rådyr.

– Jeg dro av gårde i bare tøflene, forteller hobbyfotograf Sigrid T. Nyberg til oa.no.

Spesiell opplevelse

Hun er en ivrig fotograf og har kameraet med seg hele tiden. Da hun fikk høre om det som foregikk kastet hun seg i bilen med kameraet på slep.

– Jeg har aldri sett ei gaupe i levende live før. Det var veldig artig og spennende.

Hun filmet deler av det som foregikk, og på filmen kan man se gaupa gå fram og tilbake ved det døde rådyret og at den kikker opp på publikumet sitt. I begynnelsen av videoen ser du også en katt som kommer gåendes.

Tok to rådyr

Gaupa tok først et rådyr nede på jordet, og da to rådyr til dukket opp la den seg på lur, skriver oa.no.

– Gaupa la seg ned i snøen og tok det første av rådyrene. Den hadde ikke sjans, selv om den kjempet mye, forteller en av de mange skuelystne, Aina Lysnes, til oa.no.

Gaupa oppholdt seg lenge ved de døde dyrene, og etter et par timer dro den med seg det ene rådyret inn i skogen. Per Ivar Stensæter i Statens Naturoppsyn sier til avisa at det er spesielt at ei gaupe tar dyre så nær bebyggelse, men han er ikke overrasket.

– Gaupa kan gå veldig nær bebyggelse. Det er litt spesielt, men gaupa kan la seg friste av rådyr og da trenger den ikke å bry seg om omgivelsene.