Hopp til innhold

Bjørnespor ved alpinbakken på Rena

Minst 20 bjørner i Hedmark og Oppland er nå på vei ut av hiet. De første bjørnesporene er registrert ved alpinbakken på Rena. Nå begynner sultne bjørner jakten på mat.

Bjørnespor på Rena
Foto: Ottar Olden / Privat

Det sier avdelingsingeniør Erling Maartmann ved Høgskolen i Hedmark, avdeling Evenstad , som jobber med registrering og sporing av Bjørn og ulv.

Det første bjørnene gjør når de kommer ut av hiet, er å lete etter mat, og da står gjerne elg øverst på ønskelista.

Krysset skiløypa

Den første bjørnen, i hvert fall den første registerte, kom ut av hiet like ved Østerdalen skisenter på Rena i påsken. For et par år siden kom en bjørn ut av hiet midt i hytteområdet på Brumund Sæter i Hamar.

Det var Otter Olden fra Moelv som så bjørnespor krysse ei skiløype der skjærtorsdag. Olden varslet Maartmann som bekrefter at de har funnet det første bjørnehiet i år ved å spore seg tilbake.

– Jeg så bjørnesporene da kona og jeg var ute og gikk på ski. De krysset løypa en kilometer fra alpinbakken. Selv om vi ikke så bjørnen, var det en stor opplevelse, forteller Ottar Olden, som er unikt opptatt av jakt og friluftsliv.

Det er langt flere bjørner i Hedmark enn i Oppland. I Hedmark er det registrert rundt 50 bjørner, mens det er noen få i Oppland. Men ikke alle overvintrer i Innlandet. men altså minst 20.

Sent ute

– Bjørnene er litt sent ute i år på grunn av den kalde værtypen, men nå er vi over i april, og da kommer de ut av hiet framover, uansett vær. Vi vil prøve på registrere dem etterhvert som de kommer ut, og spore bakover for å finne hi og ta prøver med henblikk på DNA-undersøkelse, sier Erling Maartmann.

– Hvilken form er bjørnene i etter en vinter i hi?

– De er i ganske bra form selv om de har ligget en hel vinter. Nå er det slik at de fleste bjørnene driver å romsterer en del i nærområdet rundt hiet før de labber av sted. Når de forlater hiet, kan de fort ha vært i aktivitet ei uke eller to.

Det ligger vanligvis én bjørn i hvert hi, men hvis det er ei binne, overvintrer hun sammen med ungene sine.

Elg og maur på menyen

– Hva gjør elgen når den kommer ut og begynner å vandre?

– Det er klart de er interessert i mat. Noen bjørner klarer å få tatt en elg og har da veldig rikelig tilgang på mat. ikke alle bjørnrene får tatt seg en elg, og da kan det gå litt hardt utover maurtuene. Bjørnene er også flinke til å lete opp slakteavfall fra elgjakta.

Det største antall hi som er registrert i Hedmark i en og samme sesong, er 13. Men DNA-undersøkelsene har vist rundt 50 forskjellige bjørner i Hedmark gjennom hele sesongen.

– Men det er ikke dermed sagt at alle de 50 bjørnene har ligget i hi i Hedmark, noen kan ha ligget i hi i Sverige, sier Erling Maartmann.

Og hvis folk kommer over bjørnespor nå, kan de ringe direkte til Erling Maartmann på telefon 48112070, eller ringe en rovviltkontakt i Statens naturoppsyn.