Hopp til innhold

Rovdata reagerer på skuterbruk

Rovdata reagerer på at det er brukt skuter i forbindelse med gauperegistrering i Elverum. I vinter brukte en lokal jakt og fiskeforening skuter da de registrete gaupespor i Nordre Elverum.

Snøskuter

Gaupetaksering danner grunnlaget for fellingskvoter. Men taksering bør ikke foregå med snøskuter, mener Rovdata. (Illustrasjonsbilde, personen på bildet har ikke tilknytning til saken)

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Da Nordre Elverum jakt-, fiske- og grunneierforening drev telling av gaupespor i vinter, skjedde det med bruk av snøskuter langs flere takseringslinjer i Nordre Elverum.

– Dette er i strid med våre retningslinjer, sier leder i rovdata Morten Kjørstad.

– Vi har presisert, både i innstruks og i et brev til Jeger- og Fiskeforeningen sentralt, at linjene må gås til fots eller til ski.

Morten Kjørstad

Morten Kjørstad i Rovdata reagerer på ureglementert skuterbruk.

Foto: Rovdata

Registrering av gaupespor er viktig for å få oversikt over gaupebestanden, og sporttelling skjer hver vinter innenfor en avgrenset periode. Resultatet av denne bestemmer fellingskvotene på gaupe. Det er lokale jeger- og fiskeforeninger som driver sportelling på oppdrag fra Rovdata.

– Unøyaktig telling med skuterbruk

Morten Kjørstad forklarer at sporinga må foregå til fots eller på ski for å unngå unødvendig kjøring med skuter i utmark, og for at tellinga skal bli nøyaktig nok til at man får et riktig bilde av gaupebestanden.

– Erfaring tilsier at risikoen for å miste spor eller overse noe er betydelig større hvis man bruker skuter, sier han.

Varaordfører i Elverum og leder av Nordre Elverum jakt-, fiske- og grunneierforening, Arnfinn Uthus, innrømmer at de har brukt snøskuter i gauperegistreringa.

– Det kan jeg bekrefte at vi har gjort, og det har vi gjort i en årrekke, sier han til NRK.

– Vi må bruke skuter for å komme fram til området

Det er Elverum kommune som har gitt løyve til skuterkjøringa.

Uthus mener taksering hadde vært vanskelig uten bruk av skuter. Han forklarer at det er nødvendig å bruke skuter for å komme fram til de bestemte takseringslinjene der sporinga starter.

– Hadde vi hatt flere folk som ville gå og vasse i snø i flere mil, så hadde vi sikkert klart å få det til uten skuter, men da tror jeg noen andre måtte tatt seg av den jobben i disse områdene, sier han.

Uthus mener også at de får med seg alle spor selv om de bruker skuter, både fordi de kjører sakte og fordi sporene er godt synlige på fersk snø.

Rovdata reagerer ikke på at det brukes skuter for å komme fram til selve takseringslinja, men mener altså at selve sporinga må foregå til fots eller på ski.

Fikk lenger løyve enn nødvendig

Siste dag for sporregistrering var 31. januar, men Elverum kommune ga laget løyve til å kjøre fram til 1. mars, selv om laget kun hadde søkt om kjøretillatelse til 31. januar. Saksbehandleren i kommunen er på ferie, og varaordfører Uthus kan heller ikke svare på hvorfor laget fikk én måneds lenger løyve enn det fristen tilsa.

– Det kan jeg ikke gi et godt svar på, men jeg antar at det er saksbehandleren som har brukt datoer fra tidligere år, sier Arnfinn Uthus.

Han benekter også at laget har brukt skuter etter 31. januar.

– Det kan jeg ikke tenke meg at vi har gjort, for det arbeidet ble avslutta rundt 1. februar, sier han.

– Har det at du sitter som varaordfører noe å gjøre med at fristen ble forlenga?

– Overhodet ikke. Den beslutningen har nok saksbehandleren tatt helt på egen hånd, sier Uthus.

Vil ta saken videre


Morten Kjørstad i Rovdata sier de vil ta opp skuterkjøringa med Norges Jeger- og fiskeforbund etter denne saken.

– Vi vil ta opp saken med sentralledelsen, så får de se nærmere på hva som har skjedd i dette tilfellet, sier han.