Hopp til innhold

Verdenskjent kunstner i Lillehammer

Kunsten til franske Sophie Calle blir vanligvis stilt ut i verdens største og mest prestisjefylte gallerier. I morgen åpner hun for første gang en separatutstilling i Norge, og det skjer i Lillehammer.

Kunsten til franske Sophie Calle blir vanligvis stilt ut i verdens største og mest prestisjefylte gallerier. I morgen åpner hun for første gang en separatutstilling i Norge, og det skjer i Lillehammer.

Videojournalist Arne Sørenes

Sophie Calle ble i 2011 kåret til en av verdens ti viktigste nålevende kunstnere av magasinet Newsweek, og hun blir sett på som en av verdens viktigste samtidskunstnere.

– Jeg vil ikke beskrive meg selv som kunstner. Det er ikke min jobb. Jeg overlater det til andre, sier Calle.

107 tolkninger av et brev

Det er stor aktivitet på kunstmuseet i Lillehammer. Stiger står opp mot de høye veggene, og man hører lyden av hammere og boremaskiner blandet med summingen av stemmer.

Fra utstillingen Take Care of Yourself av Sophie Calle

Også en hunnpapegøye får si sin mening om brevet i utstillingen. Hun velger å spise det.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Det er mye som skal opp på veggene før man kan åpne dørene for besøkende på lørdag.

Hovedverket til Calle heter «Take care of yourself», og den består av 107 kvinnelige tolkninger av et brev hun fikk fra kjæresten som gjorde det slutt.

– Jeg visste ikke hvordan jeg skulle lese det. Jeg forstod ikke hva brevet betydde. Jeg visste ikke om det var slutt for alltid, eller om det fortsatt var håp bak ordene. Og brevet ga meg ideen, fordi jeg pleier å bruke negative opplevelser i livet, og jobbe ut fra dem. For å ta hevn. Ikke mot personene, men mot situasjonen, forteller Calle.

– Ikke helt tilfeldig at Calle er her i år

107 kvinner som gir sin tolkning av mannlig feighet. Calle liker ikke merkelappen feministisk kunstner, men det å vise fram kvinnelig styrke og mot kan fortsatt ha en viktig funksjon. Kanskje særlig i det norske jubileumsåret 2013.

– Det er jo ikke helt tilfeldig at vi har Sophie Calle akkurat i år, når det er stemmerettsjubileet. Og vi står her omgitt av dette koret av ulike kvinnestemmer. Og deres delvise ironiske, harselerende og delvis medfølende tolkning av dette avskjedsbrevet som Calle fikk av sin eks-kjæreste, sier kurator ved Lillehammer Kunstmuseum, Janeke Meyer Utne.

Utstillingen skal være på Lillehammer fram til 2. juni, før den blir flyttet til Stavanger kunstmuseum.