Hopp til innhold

Gråt i kommunestyresalen

Onsdag satt de gråtende i kommunestyresalen da det ble gjort vedtak om at de skulle miste råderetten over sine personlige assistenter. Nå får funksjonshemmede i Ringsaker hjelp fra Høyre.

Morten Sand

Morten Sand er en av brukerne som mener at de funksjonshemmede selv ikke har blitt hørt i denne saken.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Ringsaker Høyre tviler på lovligheten av vedtaket som ble gjort om personlige assistenter i kommunestyret onsdag. Nå tar de saken videre, og vil ha saken lovlighetsvurdert så fort som mulig.

– Brukerne er ikke respektert i det hele tatt her, sier Høyre Odd Herman Roel Børke.

Tross gråt og hjerteskjærende innlegg fra talerstolen, bestemte et flertall av kommunestyret at kommunen skal overta styringa av de personlige assistentene i kommunen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Odd Herman Roel

Odd Herman Roel (H) vil finne ut om vedtaket kommunetsyret gjorde på onsdag, er lovlig. Til venstre i bildet: Rangdi Wetterhus Krogstad

Foto: Torunn Myhre / NRK

Høyre jobbet hardt for å gjøre om vedtaket, men til ingen nytte.

Brukerne ble ikke spurt

Ingen av de funksjonshemmede som bruker personlig assistent ble spurt til råds på forhånd og saken dukket opp etter at selve budsjettet var presentert. Odd Hermann Roel Børke sier han synes det er tøft å delta på slike møter.

– Jeg synes det er ille at vi nærmest som en tilfeldighet oppdager at de skal foreta en så dyptgripende endring, og det er en av de tingene vi vil ha kontroll på, om dette er lovlig.

I tillegg til at brukerne ikke ble hørt mener Roel Børke at det også skjedde en saksbehandlingsfeil da saken var oppe i formannskapet. Et medlem var erklært innhabil i saken, men stemte likevel da saken kom opp ti votering.

– Den biten er rar, og det synes vi er greit å få sjekket ut, sier Roel Børke.

– Tar fra oss friheten


– Jeg synes det er utrolig smålig, sa Morten Sand i kommunestyret onsdag. Han har MS og sier den personlige assistenten gjør det mulig for ham å leve som et fritt selvstendig menneske.

Morten Sand og Tonje Joløkken Melvær

Morten Sand og Tonje Joløkken Melvær deltok på kommunestyremøtet onsdag, som vedtok å overta styringa for assistentene deres.

Foto: Torunn Myhre / NRK

– Jeg lever jo som alle andre, og jeg styrer livet mitt på lik linje som andre som "ikke går på hjul", som jeg pleier å si, sa rullestolbruker Tonje Joløkken Melvær.

Det Morten, Tonje og de andre brukerne som var omfattet av den private ordningen frykter, er at kommunal styring med assistenter, timebruk og arbeidstid skal begrense firheten de føler de har nå.

Ordfører Anita Ihle Steen mener at brukerne har blitt hørt i saken, og at kommunen hadde fått inn flerfoldige meninger fra brukerne i brevform forkant av møtet.

Morten Sand derimot, mener ikke at brukerne er hørt i denne saken. Han fikk uttrykt sitt hjertesukk for ordfører Anita Ihle Steen under møtet onsdag.

– Jeg kan ikke gå på do etter turnus, sa han.

Flere saker fra Innlandet