Hopp til innhold

Får erstatning fra Normisjon

Normisjon gir erstatning til tidligere barnehjemsbarn ved Waisenhuset i Stavanger.

Video a157ba51-c457-4625-864f-5270a737b3d1.jpg

Tidligere barnehjemsbarn, Bjørn Karlsen, mener Normisjon slipper billig unna ansvaret.

Foto: Nyhetsspiller

Svein Granerud
Foto: Helge Hundeide / NRK

De tidligere barnehjemsbarna må ha bodd mer en ett år på Waisenhuset, og begrunne at de er påført skade, eller lidt et økonomisk tap mens de var på barnehjemmet.

Leder for Bethaniastiftelsen, Leiv Steinar Hovtun, sier de vil gi en unnskyldning, ikke bare i ord, men også i handling.

Svein Granerud, leder for Normisjon i Norge, sier at erstatningsordningen kun gjelder for tidligere barnehjemsbarn som har bodd på Waisenhuset. Årsaken er at Bethaniastiftelsen i dag har verdier i Waisenhusområdet.

- Jeg kjenner ikke til andre barnehjem som er i en tilsvarende økonomisk situasjon, sier han.

Granerud opplyser at det er satt av en viss pengesum til erstatningen, men vil ikke kommentere hvor stor den er. Han sier at beløpet den enkelte kommer til å få avhenger av hvor mange som søker.
Da NRK snakket med ham fredag kveld hadde ti søkere meldt seg.

Bjørn Karlsen, er en av flere tidligere barnhjemsbarn i Stavanger som har opplevd seksuelle og fysiske overgrep ved barnehjem mellom 1960 og 1980. Selv vokste han opp på Waisenhuset.

- Jeg er glad for at Normisjon kommer med en unnskyldning, men den kommer altfor sent, sier han. Om erstatningsordningen sier han at de slipper altfor billig unna ansvaret.

Søknadsfristen er 14. mars, og erstatning blir uttbetalt i løpet av våren.

Fra før har tidligere barnehjemsbarn i Rogaland fått tilsammen 231 millioner kroner i erstatning fra staten for psykiske, fysiske og seksuelle overgrep mens de bodde på barnehjem.

LES:1,3 milliarder til barnehjemsbarn.

Normisjon ga i fjor vår de tidligere barnehjemsbarna en unnskyldning for overgrep og omsorgsvikt mens de bodde på barnehjemmet, men mange mente unnskyldningen kom for sent. Dengang var det seks år siden forholdene ble avdekket.

Video a157ba51-c457-4625-864f-5270a737b3d1.jpg

VIDEO: De tidligere barnehjemsbarna som opplevde overgrep ved barnehjem i Stavanger, fikk i mai 2010 en unnskyldning fra Bethaniastiftelsen og Normisjon, seks år etter at forholdene ble kjent.