Hopp til innhold

20.000 frukttær må hogges ned

Fruktsykdommen «Heksekost» herjer fruktgårder på Vestlandet. 20 000 trær er rammet og må hogges ned. Mattilsynet frykter spredning av sykdommen.

Video Eplesykdom rammer Hardanger

Eplesykdommen har lenge herjet Sør-Europa, men nå har også sykdommen forplantet seg til våre breddegrader. Mattilsynet har funnet infiserte frukthager både i Hardanger og i Sogn. Dette får store konsekvenser for fruktbøndene.

Frukten blir ødelagt

Hos Njøs Næringsutvikling like ved Leikanger i Sogn forskes det på å dyrke frem nye eplesmaker. Men den alvorlig plantesykdommen skaper store problemer.

Nå må rundt 900 økologiske epletrær i sin beste alder fjernes.

– Eplene blir mye mindre og beske på smak, sier daglig leder i Njøs Næringsutvikling, Stein Harald Hjeltnes.

Fruktrær rammet av sykdom

20 000 trær blir hogges ned, røttene blir behandlet av kjemiske midler.

Foto: Arve Uglum / NRK

Trærne må fjernes

Til nå har over 20 000 trær blitt tatt pågrunn av Heksekost. Trærene må hogges ned, og røttene må pensles med kjemiske midler for at sykdommen skal forsvinne helt.

– Det er trasig at vi ikke har oppdaget dette før, men vi har ikke sett noe angrep før i fjor. Det var da sykdommen eksploderte. Det har sannsynligvis sammenheng med at det var stor forekomst av den såkalte Hagtornsugeren, sier Hjeltnes.

Innsektet Hagtornsugeren kan være årsaken til den rekordstore forekomsten av sykdommen i norske eplehager og planteskoler. Hovedsakelig er funnene gjort i Sogn og i Hardanger. Mattilsynet ser alvorlig på sykdommen.

Fruktrær rammet av sykdom

Sykdommen får store konsekvenser for fruktbønder på Vestlandet.

Foto: Arve Uglum / NRK

Vil forhindre spredning

– Heksekost er en alvorlig plantesykdom. Land lengre sør i Europa har store problemer med dette. Vi vil forhindre at vi får en lignende situasjon i Norge, sier regionansvarlig i Mattilsynet, Brita Toppe.

De har så vidt startet med å kartlegge heksekostsituasjonen i Norge, og
det kan være snakk om mange flere trær som må felles.

Hvor stort tap er dette økonomisk for dere?
Nei, det har jeg ikke regnet på enda. Det tror jeg ikke jeg tør å regne på heller, sier Stein Harald Hjeltnes.