Hopp til innhold

Skal granske privatskoler

Fylkesmannen går nå inn og gransker de private John Bauer-gymnasene i Norge etter press fra kunnskapsministeren.

John Bauer-gymnasets fasade
Foto: Inger Lise Uhnger / NRK

-Vi vil gå gjennom store deler av privatskolelovens paragrafer for å sjekke at skolen driver en forsvarlig opplæring, sier utdanningsdirektør Bjørg Ølstad hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Hun har ansvaret for tilsynet ved skolen i Oslo.

 

Bård Vegard Solhjell

Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Granske regnskaper

NRK har tidligere avdekket at eierne av John Bauer-gymnasene i Norge har brukt millioner av kroner på å kjøpe konsulenttjenster fra selskaper de selv eier og driver.

Både politikere på Stortinget og kunnskapsministeren har reagert på pengebruken.

NRK har også fortalt om misfornøyde elever som mener de ikke får den undervisningen de har krav på. Lærere har også uttrykt mistillit mot ledelsen fordi de mener skolen ikke drives på en forsvarlig måte.

Også skolen i Bergen skal granskes. Fylkesmannen i Hordaland har bedt om å få de spesifiserte regnskapene ved skolen.

-Vi skal gå nøye gjennom regnskapene for å se på konsulentavtalene mellom eiernes ulike selskaper, sier assisterende utdanningsdirektør Hjalmar Olseth hos Fylkesmannen i Hordaland.

- Pengene skal komme elevene til gode

Det er ulovlig å tjene penger på privatskoledrift i Norge, men det er ikke ulovlig å handle med egne selskaper dersom tjenestene blir solgt til markedspris. John Bauer-skolene mener avtalene er juridisk uangripelige.

Skolene har mottatt over 50 millioner kroner i statstøtte de siste to årene. Privatskoleloven krever at pengene først og fremst skal komme elevene til gode.

- Det er selvsagt viktig for oss at elevenes rettsikkerhet er ivaretatt og at pengene nettopp kommer elevene til gode. Dette er noe vi skal undersøke ved dette tilsynet, sier utdanningsdirektør Bjørg Ølstad.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger