Hopp til innhold

Åtte nordmenn i pedofilisaken

Åtte nordmenn skal være involvert i den verdensomspennende pedofilisaken, ifølge Eurojust og Europol. Et tusentalls datamaskiner, dvd-filmer og bilder er beslaglagt.

Mot mulig flaggkaos i Helsinki?
Foto: E.C. / Scanpix

EU-organisasjonene har avslørt et internasjonalt pedofilt nettverk som omfatter 2500 kunder i over 25 land. Operasjonen har fått navnet "Koala".

To av nordmennene er identifisert, en er fra Haugesund og en fra Romerike, ifølge Kripos.

Åtte av sakene ble overført fra Eurojust  og Europol til Norge for videre etterforskning, som innbefatter identifisering av hvem som skjuler seg i listene.

LES OGSÅ: Rogalending pågrepet

LES OGSÅ: Romerikemann anholdt

De to identifiserte sakene er overført for videre etterforskning til politidistriktene Romerike og Haugaland og Sunnhordland. Av hensyn til den videre etterforskningen ønsker ikke Kripos å gå nærmere inn på disse.

- Vi etterforsker de andre sakene videre. Vi ønsker ikke å gi noen videre kommentarer, sier Informasjonssjef Audun Øverbø i Kripos til nrknyheter.no.

Begge skal være anholdt og fått beslaglagt datautstyr.

Også åtte svensker skal være involvert i opprullingen av saken, der seks av dem har erkjent forholdene.

- De to som ikke har erkjent hevder at det ikke er pornografi de har kjøpt. At det er barn på filmene er det dog ingen tvil om, opplyser kriminalinspektør Bjørn Sellstrøm hos Rikskriminalpolisen i Sverige.

Dette er saken

Saken startet i 2006 hvor en video med seksuelle overgrep mot barn ble oppdaget i Australia. En belgisk far ble filmet da han mishandlet sine to døtre. Etterforskning ledet til en italiensk produsent av videoen.

Ved pågripelse av mannen ble det oppdaget en utstrakt virksomhet i produksjon og salg av videofilmer og bilder av barn som ble seksuelt misbrukt. 150 egenproduserte filmer ble funnet.

Mesteparten av disse filmene ble laget i Ukraina i mannen sprivate studio men noe er også produsert i Belgia og Nederland.

Mannen drev en egen nettside der folk kunne kjøpe filmer, eller bestille skredddersydde filmer.  

En gjennomgang av mannens mailkorrespondanse ledet til videre avsløringer der sakene dreier seg om både kjøp og salg av bilder og video, menneskehandel, og direkte seksuelle overgrep.

Politiet har tatt beslag i 50.000 e-poster mellom bakmenn og kunder. Mot betaling har kundene mottatt et passord og en lenke for å kunne laste ned materialet over Internett.

Både leger, advokater og svømmeinstruktører er avslørt på kundelisten.

Så langt er 23 barn mellom 9 og 16 år blitt identifisert.

Eurojust er EUs organisasjon for europeisk judisielt samarbeid over landegrensene. I tillegg til politiet er også påtalemyndighet og deler av rettsvesenet med i samarbeidet innenfor Eurojust.

92 arresterte

Så langt er 92 personer arrestert i forbindelse med saken, opplyser Eurojust på en pressekonferanse.

18 europeiske politistyrker har sammen med australske myndigheter arrestert 40 personer i Storbritannia, 21 i Frankrike, elleve i Spania, åtte i Sverige, fem i Belgia, fire i Italia, to på Island og en i Danmark.

- Etterforskningen pågår fortsatt, og vil resultere i flere arrestasjoner, sier Eurojust-president Michael Kennedy.

Internettfilter

- Norge er ikke hovednedslagsfeltet denne gang, sier politioverbetjent Harald Skjønsfjell i Kripos.

Han peker imidlertid på viktigheten av det internasjonale samarbeidet som er utført i etterforskningen av dette sakskomplekset.

Internett muliggjør et betydelig marked for seksuelle overgrep mot barn, og utveksling av bilder og videoer av slike handlinger.

Det er enkelt for kjøpere å skaffe seg slikt materiale gjennom ulike tilbydere som gjør dette for penger. Internett gir mulighet for anonymitet, og bilder kan både dupliseres og utveksles raskt.

- Kripos har siden 2004 hatt et internettfilter i samarbeid med nettleverandørene, som skal hindre nettbrukere tilgang til sider som distribuerer slikt materiale.

Dette filteret arbeider vi med å få implementert i flere land slik at vi på den måten kan hindre produsenter og andre som tilbyr materiale som viser seksuelle overgrep mot barn tilgang til kjøpere, sier Harald Skjønsfjell.

 

AKTUELT NÅ