Hopp til innhold

Oslos OL-regning i det blå

Når Høyres stortingsrepresentanter på onsdag skal si ja eller nei til OL i 2022, aner de ikke hvor mye Oslo vil betale for idrettsanlegg og infrastruktur.

Om to dager skal Høyres stortingsgruppe ta stilling til et OL i Oslo. Men beslutningen må partiet ta uten kunnskap om finansieringen. Forhandlingene om hvor mye Oslo Kommune skal ta av regningen, blir trolig ikke klare til stortingsgruppen skal bestemme seg. Og i Nord-Norge sier et samlet Høyre nei til Oslo-OL.

Se saken fra Dagsrevyen.

– Jeg tror det er viktig for alle å vite hva skattebetalerne i Oslo må ta og hvor mye skattebetalerne i resten av Norge skal betale for OL, sier stortingsrepresentant for Høyre, Arve Kambe.

Men Oslo kommune er ikke ferdig med å forhandle med Kulturdepartementet om hvor stor del av utgiftene til infrastruktur og anlegg som hovedstaden må dekke selv. Av de offentlige kostnadene på 21,7 milliarder kroner er det i overkant av seks milliarder kroner som blant annet vil gi Oslo nye ishaller og t-bane. Og det er disse milliardene Høyre kommunalt og Høyre i regjering ikke klarer å bli enige om.

Det er flere i gruppa som ikke har bestemt seg, og for noen av dem er akkurat dette med hvor mye Oslo kan bidra med veldig viktig.

Svein Harberg

– Når stortingsgruppa skal gi en endelig anbefaling er det fornuftig at vi vet hva ting koster. Vi vet fortsatt ikke hva Oslos andel av investeringene vil være, og det er et viktig moment, mener Kambe og får støtte fra partikollega Svein Harberg.

– Det er flere i gruppa som ikke har bestemt seg, og for noen av dem er akkurat dette med hvor mye Oslo kan bidra med veldig viktig, sier Harberg som er leder av Kulturkomiteen og dermed også den som leder Høyres OL-arbeid på Stortinget.

Vanskelige forhandlinger

– Vi er villig til å ta en betydelig del. Det er vanskelig å se for seg at samferdsels- og anleggsinvesteringer som vi skal ha i Oslo uten videre kan finansieres av resten av landet, det skjønner vi også, sier Høyres byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland.

– Det har vært vanskelige forhandlinger og kulturdepartementet og regjeringen er harde i kravene, men jeg er trygg på at vi skal finne frem til en løsning som alle kan leve med når vi er ferdig.

Først når regjeringen kommer med sin innstilling til Stortinget, regner Røsland med at Oslo kommune og Kulturdepartementets dragkamp er over. Likevel mener han det ikke vil være et problem for Høyres stortingsgruppe å komme med et svar allerede på onsdag.

– Jeg tror det er fullt mulig å si om man ønsker at Norge og Oslo skal søke om OL i 2022 uten at alle kommaene og detaljene er på plass.

– Oppsiktsvekkende

– Det er oppsiktsvekkende at man ennå ikke har fått på plass en avtale mellom Oslo Høyre som styrer Oslo kommune og regjerings-Høyres som styrer Kulturdepartementet, sier Rigmor Aaserud, nestleder i Kulturkomiteen (Ap).

Aaserud synes det er rart å be Høyres stortingsgruppe komme med sin innstilling uten at vertskommunen og staten er ferdigforhandlet.

– Det er et ganske vesentlig element i hele kostnadsfordelinga i denne saken. Det begynner å haste veldig. Vi i Arbeiderpartiet venter også på at disse forhandlingene skal bli ferdig, men vi vil ikke ta stilling før vi får saken overlevert fra regjeringa og alle kortene er lagt på bordet.

Høyres kulturminister Thorild Widvey ønsker ikke å si noe om forhandlingene med Oslo kommune til NRK på nåværende tidspunkt.

AKTUELT NÅ