Hopp til innhold

AUF-lederen ber folk utfordre netthaterne

Mani Hussaini advarer mot å tenke «de folka der er gale» når fordommer og konspirasjonsteorier dukker opp i kommentarfeltene. – Vi må gå inn i debattene.

Nærbilde av Mani Hussaini

KONFRONTERE: Holdningene må tas ved roten før holdningene fører til handling, sier AUF-leder Mani Hussaini.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Fire er gått siden terroristen Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker i regjeringskvartalet og på AUFs sommerleir på Utøya.

Bak de grusomme handlingene lå et massivt hat mot Arbeiderpartiet, som terroristen mener har sviktet etniske nordmenn gjennom å tillate muslimsk innvandring til Norge.

– Vi ser at holdningene lever i beste velgående. I kommentarfeltene og i blogginnlegg ser vi holdninger som terroristen delte, sa Mani Hussaini da han gjestet NRK P2 onsdag morgen.

Vil konfrontere Breiviks meningsfeller

Da Breivik ble dømt til 21 års forvaring, la også retten vekt på at terroristens synspunkter deles av andre.

Innenfor høyreekstremistiske grupperinger er det også flere som mener at det eksisterer et hemmelig samarbeid for å islamisere Europa, noe som blant annet kommer til uttrykk på en rekke nettsteder (...) Slike konspirasjonsteorier har åpenbart en viss utbredelse.

Oslo tingrett / Dom, 24.08.12

Facebook-gruppen «Fedrelandet viktigst», en lukket gruppe med 2800 medlemmer, er et ferskt eksempel på at slike holdninger spres på internett.

Enkelte av gruppens medlemmer uttrykker hat mot muslimer, oppfordrer andre til å skaffe seg våpen, og hyller Breiviks handlinger:

Skjermdump fra Fedrelandet

AUF-lederen skjønner for at folk kvier seg for å gå kaste seg inn i debatten når slike ytterliggående synspunkter dukker opp på nettforum og i kommentarfeltene. Likevel har han en klar oppfordring:

– Vi skal ikke la en eneste konspirasjon, en feilaktig teori eller fordom gå fritt, og bare tenke «jaja, de folka der er gale». Vår rolle i demokratiet er å ta diskusjonene, ta debattene og involvere oss, sier Hussaini.

– En mørk dag

Selv om han ikke er like aktiv i nettdebatter selv, oppfordrer han alle til å bruke noen minutter hver dag på å utfordre ekstreme og hatefulle standpunkter i kommentarfeltene og i sosiale medier.

– Det er ofte snakk om folk som føler seg alene og undertrykt av resten av samfunnet. Det å gi disse menneskene en mulighet til å bli konfrontert, det tror jeg kommer til å avblåse mange konspirasjonsteorier og fordommer, sier Hussaini.

Mani Hussaini holder rundt skuldrene til John Hestnes

MINNEMARKERING: Leder for støttegruppen regjeringskvartalet, John Hestnes, får noen trøstende ord av AUF Mani Hussaini under minnemarkeringen utenfor regjeringskvartalet.

Foto: Marit Kolberg / NRK

27-åringen tok over ledervervet i AUF etter Eskil Pedersen i fjor høst. Selv om ungdomspartiet fortsatt er preget av sorg og savn, understreker Hussaini at terroristen ikke lyktes i å knuse AUF og de verdiene de står for.

– Vi opplevde en enorm støtte og tilslutning. Vi fikk mange nye medlemmer. I dag er AUF sterkere enn noen gang. Vi har politisk gjennomslagskraft, og våre verdier og idealer lever i beste velgående, sier Hussaini.

Onsdag skal Hussaini delta i minnemarkeringer for å hedre dem som ble drept for fire år siden.

– 22. juli er en mørk dag i vår historie, en dag vi møter hverandre og snakker om smerten, sorgen og savnet, sier han.

AUF-leder Mani Hussaini holdt tale under 22. juli-markeringen i Regjeringskvartalet.

BEKYMRET: – Vi ser at ekstremismen vokser på ny i Europa, heller ikke her i Norge er terroristen alene som sine holdninger, sa Hussaini da han talte under minnemarkeringen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger