Hopp til innhold

Fengslet i Bodø må si opp ansatte for å spare penger

De tillitsvalgte i Bodø fengsel er bekymret for egen sikkerhet etter at flere stillinger ved fengselet nå kuttes. Det skjer samtidig som norske fengsler opplever stadig mer voldelige fanger. En uholdbar utvikling, mener de ansatte.

Bekymret over fengselskutt

Ansatte ved Bodø fengsel er bekymret over sparetiltak og frykter det vil gå ut over sikkerheten.

– Vi gjøres til forsøkskaniner i et farlig eksperiment, sier de tillitsvalgte Roger Olsen og Britt T. Johansen ved Bodø fengsel til Avisa Nordland.

Svært stram økonomi i Kriminalomsorgen i hele region nord gjør at flere fengsler nå må kutte i budsjettene. Stortinget bestiller hvilke tjenester fengslene skal utføre, men Olsen mener midlene fengslet mottar gjør det umulig å følge opp bestillingen.

– Vi får ikke midlene til å gjennomføre det. Det ender opp med at vi balanserer på en knivsegg sikkerhetsmessig i forhold til å drive et fengsel, sier Olsen til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under)

Fengselsbetjenter i Bodø fengsel. Nils Roger Olsen

Roger Olsen og Britt T. Johansen i Norsk fengsels og friomsorgsforbund er bekymret for sikkerheten i Bodø fengsel.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

– Nødvendige tiltak

I Bodø forsvinner tilbudet om åpen soning på frigangshjemmet samt tre stillinger. Fengselsleder Marthe Helness i Bodø sier dette er nødvendige tiltak på grunn av trang økonomi.

Marthe Helness

Fengselsleder Marthe Helness i Bodø fengsel.

Foto: Lars Bjørn Martinsen / NRK

Are Ytterstad

Fengselsbetjent Are Ytterstad mener de innsatte mister et viktig rehabiliteringstilbud dersom frigangsboligen forsvinner.

Foto: Lars Bjørn Martinsen / NRK
– Det vil forhindre at det skjæres ned på den daglige bemanningen på høyt sikkerhetsnivå. Jeg mener dette er en bedre ordning med tanke på sikkerhet, selv om det til en viss grad går ut over tilbudet til de innsatte.

Hun innrømmer at det er uheldig hvis rehabiliteringstilbud berøres av kostnadskuttene.

– Jo mindre tilbud man har til innsatte jo større vil risikoen for tilbakefall være.

Fengselsbetjent Are Ytterstad har jobbet over 20 år ved Bodø fengsel, åtte av dem ved frigangshjemmet som nå legges ned. Han mener de innsatte mister et viktig tilbud i overgangen til frihet.

– På sikt kan det få enorme økonomiske konsekvenser for samfunnet. Vi kommer til å bli et fengsel hvor det kun oppbevares fanger på lukket avdeling uten rehabilitering.

Krisemøte

De tillitsvalgte mener bemanningen til å følge opp de innsatte allerede er på et minimumsnivå og i kveld er det krisemøte blant de ansatte. Nå ber de om akutthjelp fra regjeringen.

– Jeg er ikke trygg på at vi får like mye penger for antall soningsdømte neste år. Vi berger oss i første omgang, men jeg er stygt redd vi bare forflytter problemene til neste år.

(artikkelen fortsetter under)

Bli med på innsiden av Bodø fengsel

Bli med på innsiden av Bodø fengsel

De tillitsvalgte var i møte med LO-ledelsen mandag og er blitt lovet et møte med Justisdepartementet. Samtidig ber de om penger i revidert statsbudsjett som en nødløsning.

– Vi trenger akutt penger. Det er det eneste som kan hjelpe i første omgang. På lengre sikt er det fordelingsnøkkelen i Kriminalomsorgen som må justeres slik at Region Nord får mer midler til å drive forsvarlig fengselsdrift.

Stramt budsjett

Jorid Midtlyng.

Direktør i Kriminalomsorgen region nord, Jorid Midtlyng.

Foto: Jørn Adde © Trondheim kommune

I 2009 la Kriminalomsorgen om fordelingen mellom regionene. Det medførte mindre penger til region nord og det medførte at regionen har vi også pådratt seg et merforbruk.

Direktør i Kriminalomsorgen Region Nord, Jorid Midtlyng, mener ikke fengslene drives uforsvarlig.

– En veldig klar føring fra min side til alle enhetene som er berørt av omstillingene er at det skal være en forsvarlig bemanning. Det kan skifte fra dag til dag avhengig av hvilke utfordringer man har, men det ligger i bunnen at vi skal ha en forsvarlig bemanning.

Midtlyng sier budsjettet er stramt, men at de fleste enhetene likevel klarer å levere resultatene som forventes. Men hun legger ikke skjul på at innstrammingene får konsekvenser.

– Det vil være tøffere å være ansatt fordi det vil være større arbeidspress samtidig som det vil være mindre penger til faglig oppdatering. Når vi får gjort noe med merforbruket vårt, vil det bli handlingsrom igjen til å kunne skape en lettere hverdag.