Hopp til innhold

Har speila popmusikken i 75 år

Den forteller deg hva verdens største musikkmarked foretrekker. I dag fyller «Billboard»-lista 75 år.

Video Hitlistene fyller 75 år

VIDEO: Elvis Presley er den artisten som har toppa Billboards gjeveste liste flest ganger. Klikk bildet for å se reportasje om salgsbarometerets betydning. Foto: AP.

I dag er det 75 år siden det amerikanske musikkmagasinet «Billboard» presenterte tidenes første hitliste.

4. januar 1936 trykka nemlig magasinet en «Hit Parade»-liste over de mest populære låtene på jukebokser og radio.

– Ekstremt avansert

Thorstein Selvik

Thorstein Selvik.

Foto: Kari Nestaas / Kapital

Lista ble med årene splitta opp i ei rekke ulike underkategorier, med alt fra tradisjonelle albumlister til egne lister for kristne utgivelser og latinske låter.

Men soleklart mest prestisjetung er «Billboard Hot 100»-lista - som tar for seg de hundre mest populære singlene i USA fra uke til uke.

– Denne lista er et ekstremt industrialisert og avansert prosjekt, som bruker sofistikerte metoder for å regne ut hvilke låter som spilles og selges, sier platesamler og listoman Thorstein Selvik.

  • Hør hele intervjuet med Selvik:

– Bestikkelser var utbredt

Ved å sammenfatte salgstall, spilletid på radio og - i nyere tid - lovlig nedlasting av musikk fra internett, regner «Billboard»-magasinet ut hvilke sanger som til enhver tid er mest populære i USA.

Pink Floyd

Pink Floyd ønska ikke å være på singellistene, sier Thorstein Selvik.

Foto: AP
Håkon Moslet, Musikksjef i P3

Håkon Moslet.

Oslo 2000: Marit Larsen(t.v.) og Marion Ravn som M2M

Marit Larsen og Marion Ravn som M2M.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX
Stargate, Tor Erik Hermansen og Mikkel S. Eriksen

Tor Erik Hermansen og Mikkel S. Eriksen i Stargate.

Foto: Braata, Espen / VG

Selvik sier «Billboard»-lista har enorm betydning for å få artister opp og fram, og at manipulering var utbredt i starten.

– «Billboard» ønsker å gjøre det demografisk riktig, men det blir det aldri. På femti- og sekstitallet var den såkalte «payola»-metoden utbredt, der bransjen bestakk DJ-er for å få spilt spesielle sanger på radio, forteller han.

Unngikk singelutgivelser

Men ikke alle artister har syntes det har vært like stas å ende opp på toppen av «Hot 100».

– Det var en del artister som var mer opptatt av kredibilitet, og mente det var et tegn på manglende kunsterisk integritet å være på listene, sier Selvik, og fortsetter:

– Derfor prøvde artister som Pink Floyd og The Beatles i bandets seneste år bevisst ikke å gi ut singler, for å unngå å ende opp på listene.

– Lavere status

Mens den aller første lista i 1936 leste navn som Benny Goodman og Billie Holiday, dominerer artister som Rihanna og Katy Perry listene 75 år senere.

Men å toppe ei liste er ikke så viktig i 2011, i en medievirkelighet der potensielle platekjøpere skaffer seg informasjon om artister selv via internett og andre nye medier.

Det mener Håkon Moslet, redaktør i UNG-avdelinga i NRK og tidligere musikkanmelder.

– Hele musikkbransjen er i endring. I tråd med det har hitlistene lavere status i dag enn de hadde tidligere, sier han.

Heite nordmenn

Nordmenn har i løpet av de siste 25 årene ved flere anledninger markert seg på «Hot 100» - de senere årene spesielt bak spakene. Produsentduoen i Stargate sto 2. desember i fjor bak tre av de fem øverste plasseringene på den gjeveste låtlista.

I tillegg nådde duoen M2M 21. plass i 1999 med «Don't Say You Love Me», og Madcon flørta med det amerikanske markedet med sin hit «Beggin'», som nådde 85. plass i 2009.

– «That's it»

Gutta i a-ha skapte på sin side historie i oktober 1985, da «Take On Me» nådde førsteplass - som første og hittil eneste norske artist til å toppe lista over de hundre heiteste låtene i USA.

– Vi fulgte med uke etter uke. Vi klatra en, to, tre plasser - fra 98. plass og helt til topps. Når vi først ble nummer en skjønte vi at «that's it», sier Paul Waaktaar-Savoy til NRK.

Video a-ha forteller om "Take On Me"s Billboard-suksess

VIDEO: A-ha forteller om da «Take On Me» nådde førsteplass på «Billboard» i 1985. Fra NRK-programmet «Norsk rocks historie».

– Betød mye

Torstein Flakne

Torstein Flakne.

Foto: Arne Kristian Gansmo

Norske rockere har også markert seg. Puddelrockerne i TNT var i 1987 innom «Hot 100» med låta «10.000 Lovers (In One)», og to år etter fikk rockekollegene i Stage Dolls en hit med låta «Love Cries».

Låta nådde en 46. plass som bestenotering. Frontfigur Torstein Flakne sier suksessen og oppmerksomheten i USA betød mye for dem.

Å gå inn på den lista betyr at man er populær på det mest populære platemarkedet i verden, så det betydde selvsagt mye for et lite band fra Trondheim, sier Flakne, og fortsetter:

– Vi husker det ble sagt at sangen var bra, men at den ikke ville nå helt til topps på grunn av rockesjangerens noe lave status da. 46. plass var i så måte godt gjort. At vi ikke nådde helt til topps på «Billboard» var altså ikke låtas skyld, for den var jo veldig fin, sier han og ler.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Video Stage Dolls' "Love Cries" nådde Billboard-lista i 1989

VIDEO: Videoen til Stage Dolls' «Love Cries», som nådde 46. plass på «Billboard»-lista i 1989. Fra NRK-programmet «Panorama».

Video Stargate om USA-suksessen

VIDEO: Den norske produksjonsduoen Stargate har stått bak fire «Billboard»-listetopper. Fra Lørdagsrevyen i 2009.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober