Hopp til innhold

– Førti teaterstykker på tjue år er nok

Jon Fosse sier ringen er sluttet når han under Festspillene i Bergen i mai har sin siste urpremiere. Nå vil han skrive prosa.

Jon Fosse sier ringen er sluttet når han under Festspillene i Bergen i mai har sin siste urpremiere.

Se video:

Stykket «Hav» settes opp under Festspillene i Bergen i mai. Det vil bli Jon Fosses aller siste teaterbidrag.

54-åringen fra Hardanger har siden 1994 skrevet dramatikk som har blitt satt opp på scener over hele verden.

– Tjue år er gått, jeg har skrevet omtrent førti teaterstykker. På en måte synes jeg det er nok, sier Fosse da NRK møter ham under prøvene til stykket på Bondeungdomslagets scene Teatersalen i Oslo.

– Vil skrive langsom prosa

Omslag Jon Fosse Hav

– «Hav» har ligget i en del år av forskjellige grunner. Endelig kommer det på scenen, sier Jon Fosse. Her omslaget til bokutgaven av teaterstykket.

Foto: Samlaget

«Hav» er et stykke Fosse skrev for lang tid siden, men som først nå blir vist på en scene.

– Det er mange år siden jeg har lest stykket selv, og fint å bli påminnet om det, sier Fosse.

Hans scenedebut som dramatiker var under Festspillene i Bergen i 1994 med stykket «Og aldri skal vi skiljast».

Tjue år etter er han altså tilbake ved samme festival med en ny urpremiere. Regissøren er den samme som for debutforestillingen.

– Jeg ser fram til at «Hav» endelig blir framført. Stykket har ligget i en del år av forskjellige grunner. Endelig kommer det på scenen. Det har jeg strevet for, og jeg er glad og stolt over det. Det er fint at det skjer under Festspillene og at ringen nå er sluttet, sier Fosse, og legger til:

– Jeg har lyst til å skrive prosa ei tid framover. Jeg begynte som prosaist og lyriker. Kanskje har jeg lyst til å endre mitt forfatterliv til hovedsakelig å skrive prosa.

– Er du lei av å skrive dramatikk?

– Nei, ikke direkte lei. Men jeg skreiv ganske intenst i 15-20 år for teater. Jeg kjenner at jeg på en måte er ferdig med det universet. Da vil jeg følge min lyst, eller tvang eller nødvendighet, og skrive det som kjennes rett for meg å skrive. Nå er dét for meg det jeg kaller langsom prosa.

– Kommer du tilbake som dramatiker?

– Det kan skje, men mest sannsynlig ikke. Jeg ser ikke på det som et nederlag om jeg plutselig får det for meg at jeg vil skrive et skuespill igjen, heller som en slags seier. Men jeg har mine tvil om at det vil skje, sier Fosse.

– Det tok for mye tid

Jon Fosse blir ansett som vår største dramatiker etter Henrik Ibsen. Siden debuten har han blitt oversatt til over 40 språk, og det er satt opp rundt tusen produksjoner av hans dramatikk.

Jon Fosse med den franske ordenen Ordre national du mérite i 2003

Jon Fosse er verdenskjent for sin dramatikk. Her da han mottok den franske ordenen Ordre national du mérite i 2003.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Teateret tok all min tid, så å si. Jeg fikk blant annet nok av reisingen. Det ble nok premierer i livet mitt, sier han.

«Hav» har urpremiere 22. mai i storsalen i Gimle, kulturhuset til Bergen Ungdomslag Ervingen.

Oppsettingen er særlig tilpasset norske ungdomshus. Den skal spilles i Oslo til høsten.

– En urpremiere er noe eget, så jeg er spent, men ikke redd for kritikk og denslags. Jeg har alt i alt hatt omtrent tusen premierer. Til å begynne med fulgte jeg i tankene med på hver eneste av disse. Det sluttet jeg med for mange, mange år siden. Jeg har fått så mye god og dårlig kritikk at det preller helt av. Jeg leser dem ikke lenger, sier Fosse.

– Hva er det som er viktigst for deg?

– Det som er viktig, er at det blir en kunsterisk god produksjon. Og det er vanskelig nok. Om kritikerne liker eller ikke liker det, er mindre viktig.

– Det viktigste er at skuespillerne som møter publikum ansikt til ansikt er trygge på at det vi viser fram er bra. Det eneste jeg kan ta ansvar for er teksten. Det ansvaret tar jeg, avslutter den førtidspensjonerte dramatikeren.

LES OGSÅ:

Under Festspillene i 2009 ble Fosses debut «Og aldri skal vi skiljast» vist på ny i anledning stykkets femtenårsjubileum og dramatikerens femtiårsdag:

I 2009 ble Fosses debut «Og aldri skal vi skiljast» vist under Festspillene i Bergen i anledning stykkets femtenårsjubileum og Fosses femtiårsdag. Se NRKs reportasje fra den gang.
Reporter: Ingrid Langeland Olderbakk
Foto/redigering: Anette Berentsen

Se intervju med dramatiker Jon Fosse og skuespiller Frode Bjorøy fra Festspillene i 2009. Reporter: Ingrid Langeland Olderbakk. Foto/redigering: Anette Berentsen

Kulturstrøm

  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)