Hopp til innhold

Fikk reaksjon etter krimsuksess

«Broen»-skuespiller Sofia Helin sier til NRK.no at hun gikk så dypt inn i rollen som etterforskeren Saga Norén at det førte henne ut i en personlig krise.

Sofia Helin

Sofia Helin spiller rollen som den spesielle etterforskeren Saga Norén i «Broen».

Foto: SVT/ DR

Den svensk-danske krimserien «Broen» har fått krimelskende nordmenn til å legge mandagskveldene til grenseovergangen ved Øresund.

Politikrefter fra begge land blir nødt til å slå seg sammen for å rulle opp mysteriet bak to kroppsdeler som på grotesk vis blir plassert midt på Øresund-broen.

Svenske Sofia Helin spiller Saga Norén, en etterforsker med manglende sosiale antenner og lettere autistiske trekk.

Oppfattet som dårlig skuespill

Norén er langt unna bildet av den klassiske krimheltinnen, skapt i samme støpeskje som «Frøken Detektiv». Forandringen førte til mange negative tilbakemeldinger i begynnelsen.

– Saga Norén har en personlighet som overrasket mange av seerne, og jeg fikk kritikk for å være en dårlig skuespiller, sier Sofia Helin til NRK.no

– Men etter hvert begynte folk å bli mer kjent med Saga, så da aksepterte de at hun bryter med de vanlige forventninger man har til hovedpersonen i en krimserie, forklarer hun.

SE KLIPP FRA KVELDENS EPISODE: Saga lærer hva en uskreven regel er.

Video Broen: Saga Norén lærer hva en uskreven regel er

Broen: Saga Norén lærer hva en uskreven regel er

– Fikk en slags krise

Innspillingen av serien varte i åtte måneder, så Helin levde tett med rollen over lang tid. Til slutt fikk Saga Norén et uventet sterkt fotfeste i hennes eget liv.

– Saga har en personlighet som er helt forskjellig fra min egen, så det endte faktisk med at jeg fikk en slags krise. Jeg er en person som vurderer livet ut fra følelser, mens hun lever et liv basert på logikk, sier hun og utdyper;

– Rollen tvang meg inn i et nytt tankesett, og jeg så mitt eget liv på en annen måte enn tidligere. Det endte med at jeg måtte ta et oppgjør med meg selv, og noen av vurderingene jeg har gjort så langt i livet, sier hun.

(Saken fortsetter etter bildet)

sofia Helin

Svensker og dansker må slå sine pjalter sammen for å finne løsningen på det etter hvert innviklede mordmysteriet.

Foto: SVT/ DR

– En ensom livsstil

Saga Norén har ingen uttalt diagnose i serien, men bærer tydelige tegn på Aspergers syndrom. Aspergers er en mild form for autisme, og Helin gikk systematisk til verks for å komme under huden på rollefiguren.

– I researchfasen leste jeg mye om temaet, og tittet på klipp på nettet. Etter hvert prøvde jeg å spille det ut blant folk på gata, og det var veldig spesielt, sier hun og prøver å skildre en situasjon med sosial blokkering.

– Når man ikke gir folk noe tilbake i form av blikk eller andre tegn som oppmuntrer til kommunikasjon, dør interessen hos den andre parten veldig fort. Det å la være å kommunisere, er også en måte å kommunisere på, så det tok ikke lang tid før jeg fant ut at disse menneskene har en veldig ensom livsstil.

Se klipp: Oppgitt Martin Rohde: – Hører du etter hva jeg sier?

Video – Hører du etter hva jeg sier?

– Hører du etter hva jeg sier?

Ble en ekstrem øvelse

I ettertid har hun fått mye skryt for tolkningen, og Aspergerforbundet i Sverige har sagt at serien er med på å bygge ned fordommer. Men det var til tider svært utfordrende å spille en karakter totalt blottet for menneskeforståelse.

– Saga klarer seg godt på de fleste områder. Hun er svært dyktig i jobben, men samtidig er hun ensom og helt sosialt inkompetent. For meg ble det ekstremt å spille en person uten sosial kompetanse.

– Et spesielt forhold

Selv om innspillingen til tider var psykisk utmattende, trivdes Helin svært godt med å spille mot et av Skandinavias største filmnavn. Saga Norén står i sterk kontrast til Kim Bodnias jordnære og joviale fremstilling av den danske etterforskeren Martin Rohde.

– Det var fantastisk å jobbe med Kim i åtte måneder, han er en utrolig fin person, sier hun og trekker frem den spesielle kjemien mellom de to hovedpersonene.

– Martin Rohde aksepterer Sagas personlighet, og det er uvant for henne. Hun blir forvirret av at Martin ikke trekker seg unna, slik hun er vant til at alle hun blir kjent med gjør. Samtidig tror jeg Martin lar seg fascinere av at hun har en helt annerledes personlighet, så de to får et veldig spesielt forhold.

(Saken fortsetter etter bildet)

Sofia Helin

Sofia Helin og Kim Bodnia har de to hovedrollene i «Broen».

Klart for oppfølger

«Broen» ble fulgt av omtrent en million seere i både Sverige og Danmark, og senere solgt til BBC. Suksessen gjør at seriens tilhengere snart kan glede seg til sesong to. Men skuespilleren er av naturlige grunner lite villig til å si så mye om hva vi kan vente av oppfølgersesongen.

– Jeg har ikke skrevet under på kontrakten ennå, men manuset til serien skrives nå. Så om alt går i orden begynner vi innspillingen høsten.

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP