Selda Ekiz forteller om årsakene til global oppvarming

Hva varmer egentlig opp kloden?

Er global oppvarming menneskeskapt eller ei? Dét er det mange folk som lurer på. Her viser Selda Ekiz hva tallene sier om saken.

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Siden 1880 har kloden blitt 0,8 grader varmere. Hvorfor er det slik? Er det naturen som styrer eller er det menneskene? I videoen over viser Selda hvor mye ulike krefter påvirker temperaturen på kloden.

Hvis du leser videre kan du bli bedre kjent med tallene som Selda presenterer. Grafene er laget med data fra forskere ved Bjerknessenteret/UiB/Uni Research.

Grafikken er inspirert av en lignende sak fra Bloomberg og NASA.

Skillelinje, rød. Grafikk.

Slik har temperaturen økt

Verden begynte med systematiske målinger av temperatur i 1880. På grafen under ser du hvordan temperaturen siden da har gått opp og ned. Men totalt sett har det altså blitt varmere: 0,8 grader har temperaturen steget på 135 år.

Det høres kanskje ikke mye ut men så fort har temperaturen på kloden aldri økt før, i perioden forskerne har beregninger for.

Laster innhold, vennligst vent..

Oransje skillelinje. Grafikk.

Så mye påvirker sol og vulkaner

Solens aktivitet svinger omtrent hvert ellevte år. I perioder er det mange solflekker på overflaten og de kan gjøre kloden noe varmere. I andre perioder er få solflekker og da synker temperaturen noe.

Store vulkanutbrudd kan også påvirke temperaturen. Vulkanene spyr ut enorme mengder aske som skygger for sola og gjør det kaldere. Da Pinatubo på Fillipinene nærmest eksploderte i 1991 kjølte asken ned kloden i to til tre år.

Sol og vulkaner er naturens måte å påvirke global temperatur på. Summen gjør at klimaet varierer, men det blir ikke varmere. Derimot faller temperaturen ved store vulkanutbrudd som for eksempel på 60-, 80- og 90-tallet.

Laster innhold, vennligst vent..

Blå skillelinje. Grafikk.

Så mye påvirker aerosolene

De siste hundre årene har biler, industri og kraftverk forurenset og sendt masse støv, eller aerosoler, opp i lufta. Aerosolene skygger for sola og gjør det kaldere på kloden.

Laster innhold, vennligst vent..

Turkis skillelinje. Grafikk.

Så mye påvirker drivhusgassene

Drivhusgasser, også kalt klimagasser, bidrar på naturlig vis til å holde kloden varm og beboelig for mennesker. I dag er nivået av disse gassene unormalt høyt, og særlig gjelder det drivhusgassen CO2. Det gir en forsterket drivhuseffekt, ifølge forskerne.

I 2015 er det mer av denne gassen i lufta enn det har vært på mange millioner år. Grunnen er at verden forbrenner kull, olje og gass.

Laster innhold, vennligst vent..

Lilla skillelinje. Grafikk.

Regnestykket går opp

Forskerne mener at sol, vulkaner, støv og CO2 er de viktigste kildene til å påvirke temperaturen på jorda. Men om du ser på grafene over er det ingen av dem som stemmer med temperaturutviklingen. Ingen av dem kan alene forklare det som har skjedd.

Når forskerne legger sammen påvirkningen fra de ulike kildene, naturlige og menneskeskapte, treffer de temperaturgrafen ganske bra. Summen av sol, vulkaner, aerosoler og CO2 blir det klimaet vi har i dag.

Og uten CO2 hadde ikke regnestykket gått opp.

Laster innhold, vennligst vent..
Grå skillelinje. Grafikk.

Utforsk grafene

Markér én eller flere faktorer for å se hvordan de påvirker temperaturen på kloden.

Laster innhold, vennligst vent..

Se også: Så stort er det norske CO2-fjellet! Kan bli det varmeste menneskeheten har opplevd.