Hopp til innhold

To atomgeneratorer forsvunnet i arktis

Dødelig radioaktiv Strontium-90 kilde, som ble brukt til å gi kraft til fyrtårn, har sannsynligvis blitt skylt ut i det arktiske hav.

Lykt på Litløy fyr

De atomdrevne fyrtårnene i Russland byttes ut med solarpaneldrevne fyrtårn. To av generatorene er nå savnet. (Bildet av lykten på Litløy fyr er brukt som illustrasjon.)

Foto: Ellen Marie Hansteensen / Litløy fyr

Sovjet Unionen brukte sterkt radioaktive kraftkilder til å gi kraft til avsidesliggende fyrtårn på 70-tallet.

De siste ti årene har store ressurser blitt brukt på å samle og sikre de potensielt farlige radioktive kildene. Norge var med på å finansiere fjerningen av 180 såkalte radioisotopgeneratorer (RTG) langs kysten av Barentshavet, Petsjorahavet, og Kvitsjøen, i perioden 2001 til 2009.

Disse fyrtårnene får nå strøm fra solpaneler med nok batterikapasitet til å vare året rundt.

  • Les også:

To generatorer savnet

USA er nå i gang med å fortsette finansieringen av å fjerne flere av disse generatorene, etter at Norges engasjement gikk over. Også Canada planlegger å få fjernet flere av disse RTGene langs nordkysten av Sibir.

For noen av disse generatorene kommer altså fjerningen for sent.

Russlands hydrografiske byrå og den føderale etaten for sjø og elv transport har lett etter gamle RTG fyrtårn, og forteller at to av disse er savnet, ifølge barentsobserver.

Tsjernobyl, fotografert timer etter ulykken

Radioaktiviteten fra den ene av de savnede generatorene regnes å være 2000 ganger mindre enn den radioaktive strålingen fra Tsjernobyl ulykken.

Foto: Anatoliy Rasskazov / Ap


Informasjonen om de bortkomne generatorene er å finne i denne rapporten av Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Skylt ut i havet

Atom generatoren A 700 IBS veier 318 kg, og er savnet fra Lishniy øya i Karahavet. Øya tilhører Severnaja Zemlja skjærgården nord for Tajmyrhalvøya, nord i Russland.

Aleksandr Grigoriev ved Kurchatov instituttet i Moskva sier til Izvestia at generatoren sannsynligvis har blitt skylt ut i havet. Kysten der fyrtårnet stod er nemlig delvis vasket bort av havet.

Radioktiviteten til denne RTGen er antatt å være mellom 170.000 og 185.000 millarder becquerel. Det tilsvarer omtrent en 2000 del av strålingen som kom fra Tsjernobyl ulykken.

Den andre savnede generatoren befant seg i et fyrtårn langt til øst på Kamtsjatkahalvøya.

56 atomdrevne fyrtårn i drift

I dag er det 56 fyrtårn med atomgeneratorer i drift i den vestlige og sentrale delen av Nordøstpassasjen, fra Yamal-halvøya i vest til Nysibirøyene i øst.

Korte nyheter

  • Åarjelsaemien healsoeviermie orre åejvie åådtjeme

    Måantan Åarjelsaemien healsoeviermie sijjen jaepietjåanghkoem Tråantesne utnin.

    Dellie nænnoestin Johan Inge Greff Åarjelsaemien healsoeviermien orre åejvie sjædta.

  • Planen om nye erstatningsbygg er satt på vent

    Stortinget vedtok i forbindelse med opptrappingsplanen for psykisk helse å stanse nedbyggingen av døgnkapasiteten i psykisk helsevern.

    Likevel ser vi at Helse Nord bygger ned. Blant annet ved å foreslå nedlegging av døgnbehandling ved de distriktspsykiatriske sentrene i Troms og Finnmark, og det er liten fremdrift i arbeidet med å bygge et nytt UNN-Åsgård for pasienter innen psykisk helsevern og rus, sier Erlend Svardal Bøe (H) i helse- og omsorgskomiteen under Stortingets spørretime i dag.

    – Nye erstatningsbygg for UNN Åsgård er en prioritet på planen over fremtidige investeringer i Helse Nord, sier Jan Christian Vestre (A), helse- og omsorgsminister.

    På grunn av økonomiske utfordringer er dette prosjektet satt på vent.

    Styret i Helse Nord har godkjent å etablere et midlertidig modulbygg på Åsgård for å øke kapasiteten. De har også satt av midler til vedlikehold av byggene på Åsgård, for å redusere driftsrisikoen fram til et nybygg blir realisert, sier Vestre.

    UNN Åsgård
    Foto: Eirik Hind Sveen / NRK
  • Mener totalmengden av tapt areal er for stor

    Planen med mengden av nedbygging framover i tillegg til mengden areal som allerede er bygd ned er alt for stor, sier Andreas Bjelland Eriksen (A), klima- og miljøminister under Stortingets spørretime i dag.

    – Mitt mål er ikke først å fremst å stoppe det gjennom å sette ned foten. Vi skal legge til rette for at vi fremdeles kan ha utvikling av lokalsamfunnene våre, men på en måte som sikrer naturen og dermed planlegge på en måte som sørger for at vi tar vare på den naturen vi har, sier Eriksen.

    Sofie Marhaug (R) i energi- og miljøkomiteen stiller seg kritisk til målet å fortsette utbygging mens man tar vare på naturen, og viser til Miljødirektorates rapport som viser at tapet av areal i utbyggingsplanene framover er like stort som landets 100 største innsjøer.

    – Det er en politisk livsløgn at det går ann å ta vare på naturen samtidig som vi bygger den ned, sier Marhaug.