Hopp til innhold

Gullrush i Alaska

Jafet Lindeberg fra Kvænangen i Troms gikk om bord i det amerikanske skipet Manitoba tidlig på vinteren i 1898. Om bord var det en merkelig blanding av mer enn hundrer samer og kvener og i lasterommet under dekk sto det over 500 kjørerein surret fast.

Jafet Lindeberg står i dag i bronse ved Anvil Creek i Nome, Alaska

Bare noen måneder senere var de fleste reinene utmattet og døde av sult, etter tre ukers sjøreise og tog tvers over det amerikanske kontinentet, fra New York til Seattle.

Meningen var å bruke dyrene som kjørerein for en unnsetningsekspedisjon til gullgraverne i Klondyke, som myndighetene fryktet ville fryse i hjel i den kalde Yukon-vinteren.

Grave gull

Resten av reinsdyrene skulle til inuittene i Nord-Alalska. Ingen ting av dette ble noe av, men Jafet Lindeberg hadde hyre til gode, og med 300 dollar som startkapital reiste han alene videre til de ubebodde kystene av Alaska.

Han ville grave gull, men ikke på steder som allerede var opptatt. Lindeberg traff to svensker, og de strevde seg av gårde langs kysten med en liten båt.

Slitsomt

– Vi ro og slet, seilte litt og dro noen ganger båten med proviant og utstyr langs stranden. Til slutt kom vi til Golovinn Bay, forteller Jafet Lindeberg selv i MUSEUM. Stemmen kommer fra en grammofonplate som ble spilt inn i Lindebergs flotte hjem i San Francisco i 1960.

Da var gullgraveren blitt 87 år gammel og kunne se tilbake på et liv mer eventyrlig enn de fleste norskamerikanere.

Verdenshistorie

For det som skjedde der oppe i Alaska ble verdenshistorie. Jafet Lindeberg kom fram noen til øde strender på kanten av tundraen der Nome ligger i dag.

Der tok han ut claim og satte navn på elver og bekker og fjelltopper. En av elevene kalte han Anvil Creek og der lå gullet bokstavelig talt helt oppe i dagen.

Styrtrike

Bare på noen få uker var Lindeberg og hans kompanjonger styrtrike. Året etter startet et av verdens største gullrush til Nome, med Jafet Lindeberg som den ledende gullgraver og direktør for Pioneer Mining Company.

I MUSEUM forteller geolog Per Bøe om Lindebergs liv og tar oss med til safen nede i magasinet til Tromsø Museum.

Spesiell gullklump

Der finner vi verdens største ”nugget”, en gullklump på mer enn 600 gram som Jafet Lindeberg deponerte på Tromsø Museum da han var hjemom som snarest noen år etter gullfunnet.

– Dette må være en av de mest spesielle gullklumpene i amerikansk historie, sier Per Bøe. Ikke bare er den fra Anvil Creek i 1898, men både størrelse og gullinnhold er helt uvanlig.

Hos tsaren

I tillegg til gullklumpen tar Per Bøe også fram en spaserstokk Jafet fikk laget etter en audiens hos den russiske tsar i St. Petersburg i 1906. Ibenholt og gullbeslag – en eksakt kopi av det Lindeberg så hos tsaren.

Få med deg spennende historie i Museum, NRK P2, lørdag 31/3 kl. 16.03 og søndag 1/4 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.