Hopp til innhold

Satirisk 17. mai-program endte i Stortinget

Mange radiolyttere satte bløtkaka i vrangstrupen da programmet ”Og fjellene selv roper langt hurra” ble sendt 17. mai 1966.

Ustvedt

Enkelte gikk så langt at de krevde kringkastingssjef H. J. Ustvedts avgang etter sønnens satiriske 17. mai-program. Faksimile: VG, 25. mai 1966.

I programmet presenterte Yngvar Ustvedt en rekke tekster med "kraftpatriotiske svulstigheter" fra norsk lyrikk. Etter utsendelsen ble programskaperen anklaget for å krenke fedreland, fremme majestetsfornærmelse og håne krigens ofre. Bølgene gikk høye og endte til slutt i Stortinget.

Her kan du høre det omstridte 17. mai-programmet fra 1966:

Et samtaleemne


Ekkoet av fjellenes hurraljom la seg ikke, og programmet ble et samtaleemne blant folk fremover. Avisredaksjoner fløt over av harmdirrende leserinnlegg over fleipingen med Norges nasjonaldag, og beskyldninger og bebreidelser haglet mot Ustvedt junior. Selv om han var en velrenommert programskaper, ble han i denne sammenheng klandret for å mangle takt og tone.

Eilif Moe, en av de som kommenterte saken, skrev i VG 21. mai: "I tredve minutter klarte Ustvedt jr. uhindret å radbrekke og latterligjøre meget av det som en hel nasjon betrakter som aktet og hellig. Som talerør tillot han å bruke en rekke kjente scenenavn. Det var like opprørende som skuffende å høre Einar Sissener med froskestemme tolke 17. mai-sangene og tradisjonelle festdikt".

Skuespillerne Einar Sissener og Per Aabel beklaget at de ikke hadde undersøkt godt nok i forveien hva slags program de hadde sagt ja til å medvirke i og angret på at de hadde stilt opp.

Krav om avgang


Mange var så forarget over raljeringen av diktere som Snorre, Wergeland, Bjørnson og Vinje at de krevde kringkastingssjef Hans Jacob Ustvedts avgang. At det var kringkastingssjefens egen sønn som sto bak harselasen, gjorde ikke situasjonen lettere.”Nå er det voldsomt, med krav om min egen avgang”, betrodde han sin dagbok i slutten av mai 1966.

Parodi på 17. mai-tale

Selv om kringkastingssjefen i et brev til en lytter hadde erklært at H.M. kongen ikke måtte gjøres til gjenstand for noen form for ondartet harselas, ble Rolv Wesenlunds "17. mai-tale" oppfattet av mange som en parodi på kong Olav.

Programskaperen selv avviste alle beskyldninger og understreket at han ikke hadde til hensikt å karikere Norges kongehus, men folket og en del av de folkevalgte var av en annen oppfatning, og under debatten i Stortinget ble det reist krav om at NRK skulle settes under offentlig kontroll med strenge retningslinjer.

Ingen sensur

Video Og fjellene...

Statsråd Kjell Bondevik (Krf) taler på Stortinget om Yngvar Ustvedts 17. mai-program.

Statsråd Kjell Bondevik som den øverste myndighet for NRK mente at kringkastingen fylte sin oppgave i norsk kulturliv, og at Kringkastingsrådets og programutvalgets funksjon sammen med Stortingets regelmessige debatt og den frie pressekritikk var et tilstrekkelig korrektiv til den uavhengige programutfoldelse på Marienlyst.

Selv om en del av representantene på Stortinget ønsket å svekke ytringsfriheten og kringkastingssjefens stilling, fant flertallet ikke noen grunn til det, og NRK fikk fortsette som før.

Retningslinjer


Till tross for at Ustvedt senior hadde vært imot retningslinjer i 1966, tok han initiativ året etter til skriftlige regler først og fremst for nyhetstjenesten, men enkelte av formuleringene nærmet seg generelle programvilkår. Dette for å vise overfor Stortinget at NRK-ledelsen kunne formulere sine programpolitiske prinsipper selv. På den måten ønsket NRK-toppene å forhindre at de folkevalgte skulle gjøre det.

I ”Den lille blå” som retningslinjene ble kalt, sto det blant annet om NRKs forpliktende holdninger at ”ingen programpost må settes opp i den hensikt at kringkastingen vil gå imot det kultursyn og det etiske syn som kan sies å være nasjonens felleseie.”

"Og fjellene selv roper lang hurra" går mandag 16. mai på NRK Gull. Reprise søndag 22. mai.