Hopp til innhold

En musikalsk legende fyller 70 år

24. mai runder Bob Dylan 70-årsmerket. Musikeren, sangeren, låtskriveren, poeten og forfatteren har holdt det gående i bortimot 50 år, og blitt et ikon i levende live. Han har solgt over 100 millioner plater og vunnet et hav av priser.

Bob Dylan

24. mai fyller Bob Dylan 70 år.

Foto: DEA / AP

Bob Dylan, eller Robert Zimmermann som han egentlig het, ble først kjent som visesanger og opprører. Han sto på scenen med en enkel kassegitar og munnspill. Klassikerne kom i fleng. ”The Times they are a-Changing”, ”Like a Rolling Stone” og ”Blowin’ in the Wind” gjorde Dylan til talsmann for den amerikanske motkulturen på 1960-tallet.

Bob Dylan

Et tidlig bilde av Bob Dylan med bassgitar.

Foto: Scanpix

Klassikere

Etter hvert endret Dylan sin musikalske uttrykksform. Visesang, rock og lyrikk smeltet sammen til sanger av tidløs kvalitet. Albumene ”Blonde on Blonde” og ”Highway 61 Revisited” vil alltid stå som påler i rockens historie. Og det går en linje fra kassegitaren på 60-tallet til nyere album som ”Love and Theft” og ”Time out of Mind”. Et av de siste, ”Modern Times”, lå øverst på salgslistene i 2006. Som 65-åring var Dylan den eldste som har toppet Billboard i det ungdomsdyrkende USA.

Les også:

Nyskapende tekster

Bob Dylans lyriske tekster kan være poesi på sitt beste. De er nyskapende og utfordrende, med ulike tolkningsmuligheter. De vitner om en intelligent kunstner med lange musikalske og idehistoriske linjer bakover. Sentrale temaer er aldring og død, ungdomsopprør, religion, selvforståelse, kjærlighet og svik. Det er ikke tilfeldig at Bob Dylan flere ganger er foreslått til Nobelprisen i litteratur.

Myteomspunnet

Bob Dylan.

Dylan er en myteomspunnet musiker.

Foto: AFP Photo / Scanpix.

Dylan er omspunnet av myter. På scenen framstår han som en mørk, mystisk, uforutsigbar og gåtefull skikkelse. Det hender også at han radbrekker melodier, gjør merkelige temposkift og mumler uforståelig på scenen. Krevende, kontroversiell og folkesky er også karakteristikker som er brukt om ham.

LES: Dylan blir universitetsfag

Forsker på Dylan

Likevel regnes han som en av rockens viktigste utøvere og fornyere. Gjennom fem tiår har Bob Dylan skapt seg en enestående posisjon i populærkulturen. De såkalte "dylanologene", som er mer interessert i Bob Dylan enn gjennomsnittet, går akademisk til verks og forsker på tekstene og musikken hans. Og da er det kanskje ikke så rart at Dylan er blitt et eget studium ved Universitetet i Oslo. Det er åpent både for frelste Dylan-tilhengere og for alle andre som vil vite mer om en kunstner av et helt spesielt kaliber.

Hør programmet om Bob Dylan på NRK Gull 23. mai. Reprise søndag 29. mai.