Kristian Blummenfelt

Kristian Blummenfelt

Foto: Mikal Iden

Fra middelhavsfarer til OL-håp

– Denne historien viser at vi ikke bare må la barna våre spille fotball, sier trener i Olympiatoppen.

Da startsignalet lød på Os Triathlon en augustdag i 2008 stupte en ukjent fjortis ut i vannet sammen med et hundretalls mosjonister. Ingen visste da at bergensgutten noen år senere skulle bli sportens største frontfigur i Norge.

Løpet endret hans liv. I fjor tok Kristian Blummenfelt (22) EM-bronse. I august deltar han etter all sannsynlighet som første nordmann noensinne i en olympisk triatlon i Rio de Janeiro.

– Os Tri var min første konkurranse. Hadde jeg ikke deltatt der, hadde jeg nok ikke begynt med triatlon i det hele tatt, røper Kristian til NRK.

Jeg hadde en svømmetrener som skjønte at jeg ikke kom til å bli best der, men han la merke til at jeg gjorde det bra når vi trente løping.

Kristian Blummenfelt

Roger Gjelsvik, hovedtrener for utholdenhetsidretter i Olympiatoppen, går enda lenger. Han mener norsk idrett mister mange talenter fordi de blir sugd opp av fotballen, eller blir værende i idretter de ikke har anlegg for.

– Dette er et bevis på at det er viktig å la barn og ungdom prøve flere idretter. Det ville vært tragisk hvis Kristian bare ble en middelmådig svømmer, sett i forhold til det treningstalentet han er, sier Gjelsvik.

Denne påstanden kommer vi tilbake til senere i artikkelen.

Kristian Blummenfelt

MOT MÅL: Kristian Blummenfelt spurter inn til seier i sin aller første triatlonkonkurranse i august 2008. Løpet endret hans liv.

Foto: Privat
Kristian Blummenfelt

FØRSTE TRIATLON: Kristian Blummenfelt på vei inn til skiftesonen etter del to av debutkonkurransen.

Foto: Privat

Stagnerte som svømmer

Frem til han var 14 år drev Kristian Blummenfelt bare med svømming og var et middels talent. Fra han var 11 til 13 år, altså en periode på to år, perset han ikke og havnet bakpå i forhold til dem på sin egen alder.

Tilfeldighetene ville at han fikk høre om det lokale, nystartede triatlon-stevnet ved Ulvenvatnet i nabokommunen Os.

– Jeg hadde en svømmetrener som skjønte at jeg ikke kom til å bli best der, men han la merke til at jeg gjorde det bra når vi trente løping. Han anbefalte meg å prøve noe nytt og ga meg en liste over alternative konkurranser.

Os Triathlon

DEBUTEN: Kristian Blummenfelt debuterer som 14-åring under mosjonsløpet Os Triathlon i 2008. Det ga mersmak.

Foto: Privat

Os Tri sto på listen sammen med noen utendørs svømmestevner.

Syklingen gikk sykt sakte! Jeg sto og tråkket hele veien som et vindseil!

Kristian Blummenfelt, om triatlondebuten

La oss skru tidsmaskinen åtte år tilbake. Det er en finværsdag i august, så fin som en sensommerdag kan bli. Kristian husker fortsatt hvordan han sitret av spenning før det 25 kilometer lange løpet: 750 meter svømming, 20 km på sykkel og 5 km løping.

– Jeg visste at jeg skulle svømme, sykle og løpe, i den rekkefølgen. Hvilket utstyr jeg skulle bruke hadde jeg liten kunnskap om. Det var ganske rart. Jeg hadde verken sett triatlon på YouTube eller i virkeligheten, forteller han.

Våtdrakt visste han knapt hva var. Det var iskaldt under oppvarmingen nettopp fordi han ikke hadde våtdrakt. Det var vanskelig å puste på grunn av kulden, men han klarte å vende seg til det før svømmestart.

Kristian Blummenfelt

VERDENSCUP: Kristian Blummenfelt (foran) i aksjon på sykkelen under et verdenscupstevne i Stockholm i 2015. I august sykler han rundt i Rio de Janeiros gater.

Foto: World Triathlon

Debuterte samtidig med presidenten

Kristian husker at han var usikker på hva han skulle ha på seg. Han hadde hørt at det var lurt med kort løpetights, men det hadde de ikke i butikken. Så det ble knelang tights og sykkeltrøye.

Under oppvarmingen la han merke til en liten sti på stranden hvor det gikk an å ta to-tre ekstra løpesteg før det ble for dypt i vannet. Det gjorde at han fikk en bra start.

Dette var en helt annen konkurranseform. Han var vant til å konkurrere i basseng, nå svømte man ute. Nå var det ikke bare ham selv mot klokken, men konkurranse mann mot mann.

Kristian var først opp av vannet og ut på sykkelen. Der var han ganske lenge i tet før han ble tatt igjen av en konkurrent etter cirka 10 km.

– Syklingen gikk sykt sakte! Jeg sto og tråkket hele veien som et vindseil og hadde løpesko som jeg puttet i spinningpedaler. Jeg sparte tid på skiftingen, men det gikk selvsagt saktere på sykkelen. Jeg sykler sikkert ti minutter raskere nå, flirer 22-åringen.

Syklingen gikk sykt sakte! Jeg sto og tråkket hele veien som et vindseil!

Kristian Blummenfelt, om triatlondebuten

Han gampet av gårde på tunge gir, for det meste stående, uten å tenke på aerodynamikken. Ut på løp kom han tidlig i tet og så seg aldri tilbake.

Siden har det blitt mange og langt større triatlontriumfer for Kristian Blummenfelt. Han har vunnet norgesmesterskapet i triatlon fire ganger: Normaldistanse (2012 og 2013) og sprint-NM (2012 og 2014).

Men sin aller første triatlon glemmer han aldri.

Det gjør heller ikke Arild Mjøs Andersen fra Bergen, som er president i Norges Triatlonforbund. Tilfeldigvis debuterte han i samme stevne som Kristian.

– Ja, der prøvde vi begge sporten for første gang. Historien til Kristian er fantastisk. I `08 hadde han aldri prøvd triatlon før, men han var ganske god til å svømme og løpe. Siden har han hatt en vanvittig fremgang og betydd mye for utviklingen av sporten i Norge.

Vi kan legge til at Os Triathlon i år blir arrangert for niende året på rad. I fjor deltok 237 voksne og 116 barn. Disse fikk hjelp av 70 funksjonærer. Deltakelsen er ventet å bli enda høyere i år.

Løper

I FINT DRIV: Triatletene og bergenskompisene Kristian Blummenfelt og Gustav Iden på treningsleir på Mallorca. Begge har OL-medaljer som mål.

Foto: Mikal Iden

– Idrett mer enn bare fotball

Roger Gjelsvik i Olympiatoppen mener det er viktig å la ungdom prøve seg i små lokale stevner, også i mer ukjente idretter.

– Det er lite sannsynlig at en gutt eller jente mellom 6 og 9 år kan vite at den idretten de holder på med da, også er den idretten de skal drive på med i hele ungdoms- og voksentiden. For å få alle til å trives i idretten tror jeg vi må være litt mer søkende og gi barna flere alternativer før de velger det de virkelig vil drive med, sier Gjelsvik.

– Mener du det er noe feil med fotball, og at så mange barn havner der?

– Nei, fotballen gjør en veldig god jobb med veldig mange. De skal ha all ære for at fotball er så populært. Det er ikke dermed sagt at det er det beste at alle spiller fotball. Ansvaret hviler først og fremst på foreldrene i forhold til å la barna sine prøve andre ting, og ikke bare sende dem på fotball «fordi de andre i klassen gjør det». Det er dumt og uheldig, sier representanten for Olympiatoppen.

Kristian har hatt en vanvittig fremgang og betydd mye for utviklingen av sporten i Norge!

Arild Mjøs Andersen, triatlonpresident

Norgesmesteren er enig i at det er riktig å gi de unge valgmuligheter.

– Det er jo selvfølgelig viktig å bruke barndommen til å prøve mye forskjellig for å finne hva som passer for deg. Det gir også et fortrinn for en eventuelt senere satsing å ha trent variert i flere idretter.

– Er du glad for at du ikke valgte fotball?

– Jeg ser ikke slik på det. Jeg liker idrett generelt, spesielt utholdenhetsidrett. Tilfeldigheter gjorde at jeg endte opp med triatlon, men jeg må si meg fornøyd med å drive med svøm-sykkel-løp til slutt. Da får jeg holdt på med tre idretter i én, sier Kristian.

Arild Mjøs Andersen

PRESIDENT: Arild Mjøs Andersen konstaterer at sporten har tatt store steg både i bredde og topp de siste fire årene.

Foto: Norges Triatlonforbund

Utstyrshysteri

Triatlonpresident Arild Mjøs Andersen understreker at mosjonsløp er kjempeviktig for rekrutteringen. I triatlon har man sterk tradisjon for å kjøre aldersbestemte konkurranser samtidig med proffløp. Til og med i triatlon-VM gjør man dette.

– Det skaper liv og fest. En annen unik ting med triatlon er at alle heier på alle, sier Andersen.

Triatlonforbundet har opplevd en dobling av antall konkurranser på terminlisten de siste fire årene. I fjor var det tre konkurranser per helg i sommermånedene med totalt 15.000 startende. Antall klubbmedlemmer har passert 5000 (2015-tall), som er en dobling siden 2012.

Triatlonstevne i Tønsberg

FOLKESPORT: 15.000 utøvere deltok på triatlonstevner i Norge i fjor. Her fra Tønsberg.

Foto: Norges Triatlonforbund

Til triatlon på hobbybasis trenger du bare en badebukse, en sykkel, hjelm og løpesko.

Kristian Blummenfelt

Systematikeren Kristian har fortsatt sine åtte år gamle splittider liggende fra Os Tri.

Triatlon

HAUGESUND: Sildabyen arrangerer i år Ironman 70,3 for femte året på rad.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Han mener mosjonstriatlon er en perfekt arena for å teste ut sporten.

– For å delta første gang trenger man ikke så mye utstyr, bare en badebukse, en sykkel, hjelm og løpesko.

Mange blir skremt av utstyrshysteriet, spesielt når det gjelder dyre karbonsykler med tempostyre, dråpehjelm og spesialmonterte drikkeflasker. Men det gjør deg ikke nødvendigvis raskere.

– I fjorårets sesong brukte jeg en ganske billig sykkel i 35.000-kronersklassen. Men du kommer veldig langt med 20.000. Den første sykkelen jeg kjøpte var den billigste i butikken og koster 7500 kroner på forsommersalg, minnes 22-åringen.

Kristian har følgende to råd til debutanter som bare har noen få timer trening i uken til rådighet, men som har satt seg som mål å fullføre sitt første triatlon:

  • Kom deg i bassenget én gang i uken og lær deg å svømme.
  • Sykle eller løp til og fra jobb. Da kombinerer du trening og transport.
Kristian Blummenfelt

TRENINGSMASKIN: Kristian Blummenfelt trener flere timer årlig enn skiesset Martin Johnsrud Sundby, noe som innebærer rundt 1200 timer. Her er det drikkepause under treningsleir på Mallorca i mars.

Foto: Mikal Iden
Kristian Blummenfelt

SLITEN: Kristian er kjent for å ta seg helt ut på trening.

Foto: Privat

Treningsmaskin

Kristian er kjent for å legge ned flere årlige treningstimer (1300) enn verdenscupvinneren i langrenn, Martin Johnsrud Sundby (1100 timer). Mange kan bli skremt av treningsdagen hans.

En vanlig treningsdag kan se slik ut: Kristian fullfører en 90 minutter lang intervalløkt på 12 ganger 1000 meter på en stor tredemølle konstruert for både sykkel og løp. Går hjem, spiser grøt og hviler, før han senere på kvelden svømmer i to timer.

– Kristian har bidratt til å inspirere og få frem andre ungdommer som har lyst til å satse. De ser at med det treningsopplegget vi tilbyr kan de bli kjempegode. Den store forskjellen nå er at vi har en relativt stor base av unge, lovende utøvere. Vi har ti ganger flere enn da Kristian og et par andre startet opp, sier Mjøs Andersen.

Hawaii Ironman

MANNDOMSPRØVE: Hawaii Ironman er 226 kilometer langt.

Foto: HUGH GENTRY / Reuters

Vil være på topp i 2020

Triatlonpresidenten har troen på OL-suksess for Kristian, enten nå eller om fire år.

– Skal han ta medalje må alt klaffe, men han er en kandidat. Nivået er skyhøyt og mange som har større meritter enn Kristian stiller til start. Jeg blir kjempeglad hvis han klarer medalje, men jeg forventer det ikke.

Kristian har nærmet seg verdenseliten fortere enn folk hadde trodd. I Rio vil han være en av de yngste i feltet. 22 år er ungt for en triatlet og eksperter mener bergenseren fysiologisk har større sjanser i Tokyo i 2020.

Da han konkurrerte mot verdenseliten i Abu Dhabi 5. mars kom han på en beskjeden 23. plass. Norges beste triatlet innrømmer at det blir tøft å klatre opp på seierspallen i sommer-OL.

Bare for å sette litt tall på hvilken fart han må holde i Rio: 60–70 sekunder per 100 meter på svømmingen avhengig av bølgene, 300 watt i snitt på sykkelen og 2,40-3,00 minutter per kilometer på løpingen.

– Jeg skal være med å kjempe om medaljene, lover Kristian Blummenfelt.

Kristian Blummenfelt

EM-BRONSE: Kristian Blummenfelt har hatt mye å juble for de siste årene, ikke minst bronsemedaljen under triatlon-EM 2015.

Foto: Dag Oliver