Hopp til innhold

Vil luke ugress med GPS og kamera

Ugress som er resistent mot sprøytemidler sprer seg i Norge. Derfor prøver Bioforsk på Kapp å finne ut hvordan man kan luke ugress uten å bruke gift.

Bioforsk Øst avd Apelsvoll

Bioforsk Øst på Apelsvoll forsker på ugressluking uten sprøytemidler.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Flere typer ugress har blitt motstandsdyktige mot noen av de vanligste sprøytemidlene som brukes i åkeren.

Einar Strand

Einar Strand er fagkoordinator i Norsk Landbruksrådgivning.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Hvis ugresset blir stående og ta overhånd på noen områder, så er det klart at vi taper avling, sier Einar Strand, fagkoordinator i Norsk Landbruksrådgivning.

Både i vanlig jordbruk og i økologisk jordbruk er det derfor stort behov for å finne nye metoder for å fjerne ugress.

På Bioforsk sin avdeling på Apelsvoll i Østre Toten ser de nå på muligheten for å bruke moderne teknologi som GPS og kamera for å luke ugress i kornåkrene.

Flere utfordringer med utstyret

Forskere ved Bioforsk mener radrensing er en lovende metode.

– Radrenseren har et skjær som en kjører mellom kornradene og det skjæret skal kutte røttene til ugressplantene og samtidig sørge for at det dekkes til med jord over de plantene som ikke får kuttet røttene, sier Audun Korseth.

Men det er noen utfordringer med denne metoden.

* I en kornåker står aksene tett i tett. Foreløpig finnes det ikke utstyr som er presist nok til at man ikke risikerer å skade kornaksene ved å bruke radrenser.

* En løsning har vært å så kornet med mye større avstand mellom hvert frø. Men dette gir ikke en like stor avling.

* Både traktoren selv og radrenseren må til enhver tid kjøre i en nøyaktig rett linje for at denne metoden å luke ugress på ikke skal skade kornet.

GPS-styring på traktoren

Forskerne på Apelsvoll tester nå ut om GPS-basert autostyring på både traktoren og radrenseren kan øke nøyaktigheten. Og de tester ut kamerautstyr som skal kunne brukes til å finstyre radrenseren automatisk mellom radene.

Det er spesielt i kornåkrene på Østlandet at man finner den typen ugress som nå ikke lar seg knekke av de vanlige sprøytemidlene lenger.

Det er Matfondet, som består av Forskning over jordbruksavtalen (JA) og Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) som har gitt støtte til forskningsprosjektet om radrensing. Felleskjøpet, Adigo AS og Norsk Landbruksrådgivning har også blitt med som partnere.

– Radrensing vil kunne danne et ikke-kjemisk alternativ for å bli kvitt ugresset, sier Einar Strand.

Testes ut i åkeren

Forskningsprosjektet hos Bioforsk på Kapp startet opp i vår. Nå har ulike GPS-målere og kameraer blitt testet ut på en radrenser i åkrene der.

Audun Korseth

Audun Korseth er ansvarlig for forskningsprosjektet på Bioforsk på Kapp.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Audun Korseth, som er ansvarlig for prosjektet, sier den største utfordringen er å treffe presist nok.

– I en vanlig kornåker hvor det er en såavstand på kanskje 12,5 cm så har vi veldig lite å gå på før det skjæret kommer inn og skader kornplanten, sier Korseth.

Det neste er å gjøre det effektivt nok. Det er forskjell på radrensing og det å kjøre med en 30 meter bred åkersprøyte som dekker et stort område og kan kjøre ganske fort.

– Den hastigheten vil vi nok aldri klare med radrensing.

Flere saker fra Innlandet