Hopp til innhold

Trekker engelskmenn til Beitostølen

Ukentlige ankomster med engelskmenn utfordrer turistnæringa på Beitostølen til å gjøre sitt aller beste. Og litt til.

Beitostølen

Vinter og skimuligheter frister engelske charterturister.

Foto: Reidar Gregersen

– Den første uka fikk vi 55 personer til Beitostølen, 68 den andre uka. De tre første flyene og et til er fulle, deretter er det flere halvfulle fly. Men de selger unna nå og tilbakemeldingene så langt har vært gode. Vi har hatt en god start på denne satsinga, sier direktør i Beitostølen Resort, Atle Hovi.

Fram til påske skal rundt 200 turister ankomme flyplassen på Leirin i Valdres hver eneste uke. Kontrakten med et britisk turoperatør ble inngått i fjor høst og løper tre år fram i tid. 22. desember gikk det første charterflyet inn for landing på Leirin.

Spiller på flere strenger

Engelske turister skal få muligheten til å oppleve Beitostølen, Hemsedal og Geilo. Beitostølen har et konkurransefortrinn, sammenlignet med de to andre destinasjonene, på grunn av kortest reiseavstand.

Adm.dir Atle Hovi i Beitostølen resort

Atle Hovi.

Foto: Privat

Hovi er ikke ukjent med å få utenlandske turister på besøk.

– Det er gøy å møte utlendinger og hvordan de ser ting vi tar for gitt. Bare det å se morgenlyset her, noe de ikke har på samme måte i London, har vært en stor attraksjon i seg selv.

Turistnæringa må spille på flere strenger for å tiltrekke seg turistene.

– Det er kanskje det Norge og Beitostølen scorer mest på i forhold til Alpene; vi har muligheter for isfiske, hundespann, kanefart, reinsdyrkjøring, langrenn og alpint. Vi har også flere nybegynnerbakker for alpint, noe engelskmennene liker.

– Må være «på hugget»

Han anslår at omtrent 15 prosent av turistene som tar turen til Beitostølen er interessert i langrenn. Resten sverger til å kjøre alpint.

Med mange alternative destinasjoner, er aktørene på Beitostølen avhengige av å sikre kvalitet i alle ledd, for å beholde turistene.

– God opplæring og god informasjon er viktig, vi er ikke bedre enn den siste gjesten som reiser herfra. Vi må være «på hugget» hele tida. Vi har sterk konkurranse fra destinasjoner i Mellom-Europa, så her må vi skjerpe oss og det er godt å få inn nye engelske gjester som stiller høyere krav.

Flyplassen på Leirin har tidvis vært truet med nedleggelse flere ganger, men drifta er opprettholdt og i dag flys det daglig avganger mellom Valdres og Oslo. I tillegg kommer altså også utenlandske charterturister i vintersesongen.