Hopp til innhold

Auksjon i hjembygda: Samlet inn 40.000 til Dorna

Støttegruppa for Dorna (9) og familien hennes arrangerte lørdag en auksjon til inntekt for familiens advokatutgifter. Familien skal sendes ut av landet onsdag.

Dorna

VENNSKAP: I forbindelse med en tidligere artikkel i NRK sa venninnene til Dorna at de ville skrive brev til Kongen og be om at Dorna måtte få bli.

Foto: Geir Røed/NRK

– Vi er svært fornøyd med at vi fikk inn så mye penger. Det er stort lokalt engasjement for å støtte Dorna og familien hennes, forklarer talskvinne for støttegruppa for familien, Elisabeth Hålien.

Saken om Dorna og foreldrene hennes, som har fått varsel om at de skal sendes ut av landet 2. juli, har rullet og gått i norske medier de siste ukene. Dorna har bodd hele livet i Vang i Valdres, mens foreldrene er fra Kina og Iran.

De har aldri fått oppholdstillatelse i Norge, men har likevel bodd her siden 2003.

Det er helt fantastisk å se hvordan folk støtter opp

Elisabeth Hålien, støttegruppa

Vangsgjeldingene mener at det beste for familien er å bli værende i bygda, særlig med tanke på at Dorna aldri har bodd noe annet sted.

Støttegruppa arrangør

Helgens auksjon var enda et eksempel på arrangementer støttegruppa har satt i stand for å hjelpe familien. Forrige helg ble det arrangert en kirkekonsert til støtte for familien.

– Det er helt fantastisk å se hvordan folk støtter opp. Vi var redde for at auksjonen ville kræsje med et annet arrangement i bygda, men det kom rundt 100 personer, og de la inn bud på det som var til salgs her. Auksjonen ble som en god, gammeldags auksjon, men hvor pengene gikk til et godt formål, konkluderer Hålien, som også skryter av en entusiastisk auksjonarius: Helge

Elisabeth Hålien

STØTTER: Elisabeth Hålien er en av mange i bygda som stiller opp for Dorna og foreldrene. Her avbildet hjemme hos familien før kirkekonserten.

Foto: Geir Røed

Lajord.

Totalt kom det inn drøyt 40.000 kroner, nøykatig ble det talt opp 40.500 kroner Hun forklarer at foreldrene trenger pengene til utgifter med advokat, fordi de har gått til sak mot Utlendingsnemnda (UNE), myndigheten som har bestemt at de skal sendes ut.

På auksjonen ble det blant annet solgt mye lokal kunst, hjemmestrikk antikviteter, som folk i bygda gav til støttegruppa for at de kunne auksjoneres bort.

UNE: – En vanskelig sak

– Saken rundt Dorna og familien hennes har vært vanskelig, det bekrefter seksjonssjef Georg Magne Rønnevig i UNE.

Allerede for et par år siden konkluderte UNE med at det ville være til Dornas beste å få bli i Norge. Derfor ble det gitt en tillatelse på såkalt tilsagn.

– Det vil si at familien kunne få bli, dersom de la fram gyldige identitetsdokumenter, sier seksjonssjef i UNE, Georg Magne Rønnevig

Men ifølge UNE la foreldrene i stedet fram falske papirer.

– Det er Politiets utlendingsenhet som har vurdert dokumentene som falske, sier Rønnevig til NRK Hedmark og Oppland.

Går til sak mot UNE

Og det er begrunnelsen for den siste beslutningen fra UNE om å kaste familien ut av landet. Når det legges fram falske identifikasjonspapirer, veier det tungt imot å gi oppholdstillatelse.

Det er Politiets utlendingsenhet som har vurdert dokumentene som falske.

Georg Magne Rønnevig, seksjonssjef i Utlendingsnemnda

UNE er likevel delt. Et flertall i nemda mener foreldrenes bruk av falsk id gjør at de må sendes ut, mens et mindretall fortsatt mener barnets beste bør veie tyngst.

Men foreldrene til Dorna mener UNE bryter barnekonvensjonen ved å sende datteren ut av landet. Nå har de derfor gått til søksmål mot UNE.

– Det er det naturlige skrittet videre nå. Og vi har registrert at det var dissens i nemda, sa familiens advokat, Cecilie Schatvedt, til NRK på fredag.