Hopp til innhold

Dette gråter norske menn av

Skuespiller Ingar Helge Gimle fikk kjeft av legen da han gråt etter et armbrudd som 12-åring. Nå har han hovedrollen i en film om menn som sliter psykisk.

Ingar Helge Gimle

FIKK KLAR BESKJED: Ingar Helge Gimle ble kalt pysete av legen fordi han gråt etter å ha brukket armen. Han tror dagens menn er klokere.

Foto: Filmbros

Dahlsbakken ga meg et manuskript fullt av selvopplevde situasjoner. Det er positivt hvis «Å vende tilbake» kan få folk til å snakke mer om følelser.

Ingar Helge Gimle, skuespiller i filmen

I kveld har hamarbrødrene Oscar og Henrik Martin Dahlsbakken kinopremiere på langfilmdebuten deres, Å vende tilbake.

Oskar og Henrik Dahlsbakken

OM GUTTER OG MENN: Oscar (fotograf) og storebror Henrik Martin Dahlsbakken (regissør) har laget en film basert på opplevelser fra oppveksten.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Små mennesker i mektig natur

I filmen møter vi den hjemvendte Afghanistansoldaten (Ingar Helge Gimle) som blir mer og mer fraværende i møte med sine to tenåringssønner (Åsmund Høeg og Fredrik Grøndahl), og deres sengeliggende mor (Lia Boysen). Når far ikke kommer hjem etter en jakttur, drar sønnene inn i fjellheimen på leting etter ham.

Les anmeldelsen i FilmMagasinet

Terningkast 5 fra Kinomagasinet

– I filmen får den mektige naturen en egen rolle og vi innser hvor små vi er. Vi er alle i samme båt og vi må hjelpe hverandre, sier Gimle.

Se klipp fra filmen:

Trailer til spillefilmen Å vende tilbake

FAMILIEDRAMA: En far og hans to sønner i mektig norsk natur

Da jeg var liten hørte jeg om de som hadde vært i krigen, men ingen av dem snakket om hvor vondt de hadde hatt det.

Ingar Helge Gimle, skuespiller

Store gutter gråter ikke

Det tradisjonelle machobildet av mannen som den fysisk og psykisk sterke slår sprekker når vi snakker med noen unge menn i studentkantina. De tror at det er lettere for en mann i dag å innrømme at han har psykiske problemer.

Nesten alle jeg kjenner sliter psykisk. All teknologien gjør at vi ikke møtes så ofte som før og vi blir sittende ensomme.

Ola Meland Pedersen, student ved Høgskolen i Lillehammer

Ukentlig manneprat

Ola Mæland Pedersen er student ved høgskolen i Lillehammer og snakker lett om at livet butter av og til. Han hevder at mange rundt ham sliter med angst, søvnproblemer og at ensomheten er utbredt blant jevnaldringene. – Det er viktig å ha noen å snakke med når vi sliter, sier Ola.

Gutter og menn er overrepresentert i selvmordsstatistikken. De har en svak kultur for å prate om ting som er vanskelig.

Adrian Lorentsson, leder i Mental Helse Ungdom.

Se video:

Studenter ved høgskolen i Lillehammer

Skuespiller Ingar Helge Gimle tror at mange må legge bort den gamle forestillingen om at menn ikke gråter, og er optimistisk på vegne av den nye generasjonen mannfolk.

I dag har fedrene barselpermisjon og det er lov å være mykere i kantene uten å miste sin maskulinitet.

Ingar Helge Gimle, skuespiller i filmen Å vende tilbake

Student Ole Ivar Børseth gråt så mye under bestefarens begravelse at han ikke klarte å holde tale, og innrømmer at han er lettrørt. Ole Ivar har et nært forhold til familien sin og ringer foreldrene i Stjørdal når han synes livet er vanskelig. Eller snakker med studentkompisen Pontus. – Jeg må kunne stole helt på den jeg betror meg til, sier han.

Se video:

Intervju studenter ved HIL

Trenger andre superhelter

Øystein Stanghelle Eriksen sitter i et avlukke og prøver å konsentrere seg om barnevernsstudiene mens VM-stafetten går for fullt på storskjermer i kantina like ved. Han syns det er lettere å betro seg til jenter, gjerne søsteren. – Kanskje vi gutter ville vært mer åpne om følelsene våre hvis vi hadde vokst opp med noe mer enn mannlige superhelter som sloss, sier Øystein.

Se filmopptakene i Rondane: Filmbrødre med samme drøm

I en fersk kampanje oppfordrer Mental Helse alle gutter og menn til å være mer åpne om psykiske problemer, men det er lettere sagt enn gjort.

– Gutter og menn er overrepresentert i selvmordsstatistikken. De har en svak kultur for å prate om ting som er vanskelig, sier lederen for Mental Helse Ungdom Adrian Lorentsson.

Åpenhet er det aller viktigste for Lorentsson. Han ønsker å bidra til et samfunn der folk har tillit til at det er OK å være åpen om det de sliter med.

– Jeg heier frem forbilder som ikke er perfekte, sier Lorentsson i appellvideoen til Mental Helse:

Lorentsson i Mental Helse ungdom, Kjos i helse- og omsorgskomiteen, skuespiller Gimle og filmregissør Dahlsbakken i en egen appellvideo som oppfordrer særlig menn til å snakke om følelser og vansklelige tanker.

Flere saker fra Innlandet