Filmbrødre med samme drøm

Hamarbrødre langfilmdebuterer med en personlig film om to brødre, som leter etter faren sin i den norske fjellheimen.

Brødrene Dahlsbakk lager film om to brødre

SAMMEN PÅ FILMSETTET: Brødrene Oskar og Henrik Martin Dahlsbakken er fotograf og regissør på sin første langfilm.

Foto: Lars Olav Dybvig / Slaughterhouse

Tråkkende varsomt på vakker reinsmose ved Spranget i Rondane er en gjeng unge filmfolk intenst opptatt med de avsluttende opptakene av spillefilmen Å vende tilbake. Regissøren er 25-årige Henrik Martin Dahlsbakken og fotografen er den den tre år yngre lillebroren hans, Oskar. De to har drevet med film siden de gikk i barneskolen.

– Jeg tenker egentlig på film hele tiden, sier Henrik Martin, som også har skrevet manuset. Han og Oskar samarbeider alltid tett om alle detaljer, helt fra historien tar form, til den ligger ferdig på klippebordet.

Se video lenger ned i artikkelen.

Oskar har steget i gradene og nå er han fotograf for den første langfilmen.

Henrik Martin Dahlsbakken, manusforfatter og regissør

Filmopptakene foregår i Jotunheimen og Rondane med Ingar Helge Gimle i rollen som hjemvendt offiser. To sønner spilles av Åsmund Høeg (19) og Fredrik Grøndahl (16). Deres mor spilles av Lia Boysen.

Spiller far i filmen "Tilbake"

PROFF MEDHJELPER: Skuespiller Ingar Helge Gimle som familiefar med problemer, på opptak ved Leirvassbu.

Foto: Lars Olav Dybvig / Slaughterhouse

Skuespiller Gimle var ferdig med sin del av jobben etter opptakene ved Leirvassbu i Jotunheimen en dag tidligere.

En liten film som angår alle

Denne langfilmdebuten handler om en krigsveteran som vender tilbake fra Afghanistan med store problemer. Han forsvinner fra familien etter en jakttur - og de to sønnene drar til fjells for å lete etter ham. Det blir dramatisk, ifølge regissøren.

Henrik Martin og Oskar sier at oppvekstskildringen er selvopplevd selv om historien er oppdiktet. Filmen tar opp familierelasjoner, savn, mot og samhold.

Dahlsbakkenbrødrene vil gjerne utnytte den flotte naturen i Norge når de lager film, og jobbingen med Å vende tilbake har gjort dem begge mer bevisst på norsk natur.

Filmgjeng i fjellheimen

TILBAKE PÅ FJELLOPPTAK: Skuespillere og filmstab fornøyde med opptakene på Leirvassbu i Jotunheimen.

Foto: Lars Olav Dybvig / Slaughterhouse

– Vi håper prosjektet vil bidra til å sette fokus på norsk natur og hva den betyr for menneskene som tar den i bruk. Vi har iallefall blitt veldig inspirert av den, sier Henrik Martin.

De har tilbrakt mange ferier på hytta på Sjusjøen og er glad foreldrene tok dem med på uttallige fjellturer da de var små.

Ved Spranget ovenfor Mysuseter er det kun unguttene Fredrik og Åsmund som medvirker i de siste delopptakene. Opptakene i fjellheimen har vært en kald , men spektakulær fornøyelse for hele filmteamet. I en pause sier lydmann Mattis at det lages færre norske filmer om vinteren, nettopp pga klimaet og at mange ikke orker å jobbe ute med film når det er kaldt.

Spiller brødre i filmen Tilbake

UNGE SKUESPILLERE I NORSK NATUR: Fredrik Grøndahl (16) og Åsmund Høeg (19) har jobber med film før.

Foto: Lars Olav Dybvig / Slaughterhouse

Skuespillerne venter tålmodig på beskjeder fra regissør og innspillingsleder og labber frem og tilbake under fjellmassivet med sekker på ryggen. De syns allikevel opptakene ved Rondane var mye enklere enn på Leirvassbu i Jotunheimen dagen før.

Yngstemann Fredrik er akkurat ferdig med ungdomsskolen, men har rukket å være med på flere filmprosjekter. Åsmund skal avtjene verneplikten i marinen om et halvt år. Han tror ikke han tar noen skuespillerutdannelse. De får masse skryt og oppmuntring fra folka i teamet, og pusles med av den eneste kvinnen på laget.

Miriam Lien har kjent Henrik Dahlsbakken siden han var 16 år gammel og hun har vært sminkør og kostymeansvarlig i alle hans prosjekter. Lien er overbevist om at Henrik Dahlsbakken har alle de kvalifikasjoner som trengs for å nå langt som filmregissør.

Henrik Martin kommer til å nå langt

DETALJENE ER VIKTIGE: Miriam Lien har ansvaret for sminke og kostymer.

Foto: Lars Olav Dybvig / Slaughterhouse

Henrik kommer til å bli kjempestor, det er jeg helt sikker på!

Miriam Lien, Kostyme- og sminkeansvarlig

Hun mener han er blitt proffere og mer målretta for hvert prosjekt. – Han er inspirerende og veldig behagelig å jobbe med, sier Lien. Hun jobber tett med regissøren om både scenografi, kostymer og rekvisittdetaljer. Innspillingslederen fra sunnmøre hevder at Henrik Martin er en perfeksjonist, et positivt petimeter.

– Henrik planlegger alt ned til minste detalj, han har nøyaktige lister over alle bildene og derfor er det veldig lett å jobbe med ham, sier Bård Røssevold.

Oskar og Henrik Martin Dahlsbakken er henholdsvis fotograf og regissør på filmen "Tilbake"

Se intervju og video fra opptakene i Rondane.

Store deler av opptakene ble gjort høsten 2013 og nå satser de på å klippe den ferdig i løpet av sommeren. Samtidig har de flere prosjekter på gang, et kammerspill med opptak i Frankrike og en annen film om alderdom hvor opptakene er tenkt ved Drevsjøen i Østerdalen. – Jeg er jo ung nå, men alderdom er interessant og det blir jo relevant for meg også en gang, sier regissøren litt lattermild.

Filmen Å vende tilbake er et regionalt prosjekt, finansiert av regionale aktører, og har kinopremiere 27. februar 2015.

– Å få vise den under filmfestivalen i Berlin hadde vært noe, sier brødrene som ønsker at flest mulig skal se filmen Å vende tilbake.