Hopp til innhold

Klimaendringene skjer fort

I går meldte NRK at konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren er høyere enn noen gang tidligere. Miljøaktivist fra Løten, Thomas Cottis sier vi ligger tynt an med tanke på å redusere utslippene.

Thomas Cottis
Foto: Bjørn Opsahl / NRK

I går ble det lagt fram målinger av atmosfæren fra Svalbard, som viste et nivå på 400 ppm, konsentrasjon av karbondioksid i atmosfæren.

Det er akkurat den grensen som FNs klimapanel mener ikke bør overstiges - hvis det skal være mulig å unngå de mest dramatiske konsekvensene av klimaendringene som kommer ved to graders global oppvarming.

– Det vi ser nå, er det litteratur og klimaforskning har sagt ville komme rundt år 2025-2030. Så skjer det nå. Nå er vi i gang, sier miljøaktivist Thomas Cottis.

Mer energi i værsystemet

I et intervju med Hamar Arbeiderblad i forrige uke sa direktør i NVE - Per Sanderud fra Hamar - at klimaendringer på lang sikt vil føre til at vi får færre klassiske smelteflommer, men at vi vil se mer av flom som kommer av såkalt bomberegn, slik som på Kvam for to uker siden.

– Det er helt riktig som Sanderud sier, at nå i starten, er det som før har vært vanlig regnvær blitt mer ekstremt regnvær. Det har vi sett allerede.

Dette blir det mer av, og det skjer nå når det er 0,8 grader varmere. Så da kan vi bare gange opp. Jo varmere det blir, jo mer energi er det i værsystemene. Det blir mer fordamping av hav og vannoverflater, og det blir mer vann i atmosfæren, som må ned igjen, fortsetter han.

HØR HELE INTERVJUET MED THOMAS COTTIS HER

– Jeg er veldig fortvilet

Cottis siterer også professor Helge Drange ved Bjerknessenteret for klimaforskning, som sier at Norges største utfordringer ikke kommer av global oppvarming, men av hva som skjer i andre land.

Klimaflykninger, når matproduksjonen i andre land går dukken og når verdensbyer og andre land står under vann.

– Da begynner det å skje store ting, og det vil påvirke oss. Den store ulempen kommer etter hvert som menneskene begynner å krangle og sloss om de ressursene vi har. Vi ligger forferdelig tynt an for å komme i gang med å redusere utslipp. Det er det dystre bakteppet. Jeg er veldig fortvila, forteller han.

- Ikke fly

I følge Cottis er det mulig å gjøre noe med saken.

- Ja, ring til ditt politiske parti og si at du vil ha en klimapolitikk som virker. At de skal snakke om de viktige tingene, om klima og hva slags klimapolitikk som virker best, sier han.

Han sier også at folk flest bør øve seg på å være klimavennlige.

– Man kan kjøre litt mindre bil og heller ta bussen. Og for all del, ikke fly. Det er den mest effektive og raskeste måten å ødelegge atmosfæren på.

– Bare symbolpolitikk

Cottis er for tiden involvert i klimavalg 2013. Det er en allianse av organisasjoner og samfunnsaktører med et felles krav om en mer ansvarlig norsk klimapolitikk. En klimapolitikk Cottis ikke synes er særlig imponerende.

– Det som gjøres av klimapolitikk i dag er symbolpolitikk. CO2-avgift brukes ikke som klimatiltak engang. Det får jo ikke ned utslippene. Tar vi klimasaken på alvor, så må det få konsekvenser for vår oljeindustri.

Dermed kan det bli et spennende valgår når det gjelder klimapolitikken.

– Det burde bli det. Det er de som skal inn på stortinget nå, som har muligheten. Etter neste valg er løpet kjørt, for virkelig å komme i gang med tiltak som monner. Vi sitter bare og ser på det som skjer, og det er ungene våre som får alt, avslutter han.