Hopp til innhold

Tungtvannsaksjonen på Vemork

Sprengningen av tungtvannsfabrikken på Vemork ved Rjukan var et av de mest spektakulære sabotasjeangrepene under krigen. Hør krigsveteranenes stemmer i unike opptak fra NRK-arkivet.

Kongeparet møtte de gjenlevende sabotørene under sitt besøk på Vemork kraftstasjon 1996
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Norsk Hydros fabrikk på Vemork ved Rjukan hadde lenge vært i søkelyset til britisk etterretning, siden produksjonen av tungtvann som foregikk der var sentral for tyskernes utvikling av en atombomb.

Operasjon Grouse

Det første forsøket på å ødelegge fabrikken ble satt i gang i oktober 1942, da fire nordmenn fra Kompani Linge (Jens Anton Poulsson, Arne Kjelstrup, Knut Haugland og Claes Helberg) ble sluppet over Hardangervidda, men operasjonen ble ikke avsluttet. Flyene som skulle slippe britiske forsterkninger måtte vende grunnet dårlig vær, og styrtet på tilbakeveien. De som overlevde styrten ble alle fengslet, og innen kort tid var alle blitt henrettet.

Operasjon Gunnerside

De fire nordmennene tilbrakte vintermånedene i skjul på Hardangervidda og fikk i februar 1943 selskap av ytterligere seks mann fra Kompani Linge (Joachim Rønneberg, Knut Haukelid, Fredrik Kayser, Kasper Idland, Hand Storhaug og Birger Strømsheim).

Sammen med Einar Skinnarland (som skaffet viktige opplysninger om anlegget) og Leif Tronstad (som deltok i oppbyggingen av fabrikken på 1930-tallet og som planla operasjonen fra Storbritannia) gjennomførte gruppa aksjonen mot Vemork om kvelden den 27. februar 1943.

Joachim Rønneberg forteller

Lederen for operasjonen går gjennom forberedelsene og det som skjedde ved Rjukan i februar 1943. Opptak fra oktober 1945.

LYTT: Løytnant Joachim Rønneberg forteller om tungtvannsaksjonen på Vemork 1943

Jens Anton Poulsson forteller

Sven Jerring fra Sveriges Radio intervjuet Poulsson i forbindelse med premieren av filmen "Kampen om tungtvannet" i 1948.

LYTT: Intervju med kaptein Jens Anton Poulsson i Stockholm i september 1948

Til Hollywood

Historien om sabotasjeaksjonen ved Rjukan er viden kjent, og etter krigen ble det laget film om hendelsene. Den norske "Kampen om tungtvannet" der noen av de sentrale skikkelsene spilte seg selv kom i 1948.

I 1965 kom "Heroes of Telemark", en film av Anthony Mann med Kirk Douglas i hovedrollen.

(Artikkelen fortsetter under bildet - hør historien fortalt av de som var med)

Kirk Douglas under innspillingen av "Heroes of Telemark" i 1965

Rjukan januar 1965: Kirk Douglas under innspillingen av filmen 'Heltene fra Telemark'.

Foto: Sverre A. Børretzen / NTB SCANPIX

25 år etter Vemork

Tungtvannsaksjonen på Vemork 27. februar 1943. Joachim Rønnebergs og Knut Haukelids rapport lest av Per Bøhn. Sendt 27. februar 1968.

LYTT: 25 år etter Vemork: Rapport om operasjon Gunnerside offentliggjort

30 år etter Vemork

Ved Leif B Lillegaard. Sendt i januar 1973.

LYTT: 30 år etter Vemork. Major Knut Haugland forteller om operasjonen

40 år etter Vemork

Et møte med tungtvannssabotørene Joachim Rønneberg, Claus Helberg, Jens Anton Poulsson og Knut Haukelid 40 år etter Vemork-aksjonen.

LYTT: 40 år etter Vemork. Møte med fire av tungtvanns-sabotørene

50 år etter Vemork

Den 27. februar 1993, på 50-årsdagen til operasjonen på Vemork, ble dette intervjuet med Jens Anton Poulsson og Claus Helberg sendt i radio. Ved Svein Pettersvold.

LYTT: 50 år etter Vemork ble sprengt. Jens A Paulsson og Claes Helberg om tungtvannsaksjonen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tungtvannsfabrikken på Vemork ved Rjukan. Bilde tatt etter sabotasjen i 1943.

Sabotasjen mot tungtvannsfabrikken på Vemork ved Rjukan fant sted natt til 28. februar 1943. Produksjonen av tungtvann var av stor betydning for de tyske forsøk på å framstille atomvåpen. Her et bilde av fabrikken etter sabotasjen (nøyaktig dato ukjent). Veggen i forgrunnen er sotete etter eksplosjonen og brannen. Bygningen ble revet i 1977.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Les mer

Poulsson 90 år: Kongeparet hedret 90-åring

Bokanmeldelse: Operatøren - Knut Hauglands egen beretning

Linge-klubben: Krigsheltenes klubb legges ned

Omdiskutert historieskriving: De drepte heltene fra Telemark

NRK Gulls samleside: Motstandskamp og sabotasjeaksjoner