Hopp til innhold

- Kunsten endrer ingenting

Den polske komponisten Krzysztof Penderecki var en av avantgardismens fanebærere i Europa. Men avantgardismen er slutt, for lengst, sier komponisten, som har gått videre i helt andre retninger.

Komponisten Krzysztof Penerecki

Den polske komponisten Krzysztof Penderecki

Foto: PEDRO REY / AFP

Penderecki er 75 år gammel, og har hatt en lang og strålende karriere både som komponist og dirigent. Men han har også møtt kritikk på veien, fordi han forlot avantgardismen og gikk over til et mer tradisjonelt og akseptert tonespråk. Selv sier han at avantgardismen var en epoke, og som alle andre epoker måtte den ta slutt.

"Men ikke alle komponister forstår dette. Kanskje fordi avantgardismen var så sterk? Noen fortsetter enda i den stilen, men det er umulig å gjenta hva vi gjorde for 50 år siden."

Nytt publikum

Da Penderecki gikk over til et tonespråk mer i forlengelsen av den klassiske tradisjonen, var det mange av hans tidligere tilhengere som mistet interessen for ham. Men for Penderecki har dette betydd et utvidet publikum og et innpass i det etablerte musikklivet. Han har særlig dyrket de store musikalske formene som oratorium, opera og symfonier, og musikken hans fremføres av verdens ledende orkestre og solister. Men opprøret, protesten, det politiske engasjementet, hvor ble det av, på veien?

"Jeg var veldig idealistisk i min ungdom, selvfølgelig. Men ikke nå. Jeg tror ikke musikk, eller kunst, kan endre politikken, eller politikere, eller folk. Vi har ingen innflytelse på noe som helst."

"Musikk til mine trær"

Krzysztof Penderecki er stadig bosatt i hjemlandet Polen. Her har han opparbeidet en botanisk hage, et arboret, på sin egen eiendom, og har selv plantet ut de forskjelligste trær fra alle verdens kanter. Nå på sine eldre dager har han sittet blant trærne og meditert over livet, slik det har vært, og over det som skal ta slutt. Dette er blitt til en sang-syklus han kaller sin 8. symfoni:

"Jeg ønsket rett og slett å skrive et stykke til mine trær. Og tittelen er Sanger om forgjengelighet. Forgjengelighet er noe man er opptatt av i en spesiell alder – i ungdommen tenker du aldri på noe sånt. Men det kommer en tid hvor man tenker på å forlate det hele. Man har også distanse til tingene … distanse til min egen kunst, min egen musikk. Denne symfonien er en refleksjon over dette."

Krzysztof Penderecki besøkte Oslo og Norges Musikkhøgskole i januar, og Musikk i brennpunktet traff ham for en musikalsk historietime.

Møte med den polske komponisten Krzysztof Penderecki, i Musikk i brennpunktet, NRK P2, onsdag 4. februar kl. 21.03 – 22.00

Musikk i programmet:
Klagesang til minne om Hiroshimas ofre
Agnus Dei fra Et polsk requiem
Utdrag fra Sanger om forgjengelighet