Hopp til innhold
Kronikk

Hold dem på gress!

Sliter du med ansatte som føder, har privatliv eller er mennesker? Fortvil ikke! Her er din guide til alle de nye, spennende mulighetene for å få overtaket på dine ansatte – med den nye Arbeidsmiljøloven.

Tired business woman with headache at seminar Tired business woman with headache at seminar

Den nye Arbeidsmiljøloven er en gavepakke til umoralske arbeidsgivere, mener kronikkforfatteren.

Foto: Colourbox

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) skal endre Arbeidsmiljøloven slik at vi kan bruke midlertidige ansettelser nesten når vi vil. Det er gode nyheter for deg som er arbeidsgiver! Særlig hvis du ikke er er belastet med moralske skrupler. Vær proaktiv og sørg for at du får utnyttet de nye mulighetene til det fulle!

Følg tipsene i denne enkle guideboken, spesialdesignet for deg som vil diskriminere dine ansatte med loven i hånd.

1. Graviditetsdiskriminering for nybegynnere

Vi vet alle hvor irriterende det kan være når en ansatt går hen og blir gravid. Særlig hvis hun ikke har vært ansatt særlig lenge før graviditeten inntreffer. Graviditet er en fare for alle arbeidsgivere: tretthet, humørsvingninger, sykefravær og kvinner som plutselig forsvinner fra arbeidsplassen for å føde. Hvis det er kvinnens første barn, er det også en overhengende risiko for at hun kan velge å produsere flere barn etter hvert.

Regjeringen presenterer nå en gavepakke til alle som sliter med at kvinnene de ansetter, blir gravide.

Frøydis Patursson, Fagrådgiver JURK

Hvis den aktuelle kvinnen alt er fast ansatt, sitter du i klisteret. Men frykt ikke! Løsningen ligger i utstrakt bruk av midlertidige ansettelser. Regjeringen presenterer nå en gavepakke til alle som sliter med at kvinnene de ansetter, blir gravide.

I stedet for å gi fast ansettelse, sørg for å holde unge kvinner i reproduktiv alder på midlertidig ansettelse så lenge loven tillater. Med den nye lovendringen trenger du ikke lenger å ansette fast – selv om du kan! Blir hun gravid, lar du bare være å gi henne forlengelse når kontrakten utløper. Vanskeligere er det ikke.

Bonuspoeng: Hvis du vil være virkelig smart, kan du gi en gravid ansatt en kort forlengelse på en måned eller to. Da blir det vanskeligere å bevise diskriminering.

2. Sørg for at arbeidstaker yter maks

Noe av det mest slitsomme med å ha ansatte er at de er mennesker. De har et liv utenom jobb, og de kan ha interesser og oppgaver i dette «andre livet». Det er dessverre fysisk umulig å skille den ansattes arbeidsevne og privatliv.

Men nå er redningen her: Flere midlertidige ansettelser. Og midlertidige kontrakter er selve nøkkelen til hvordan du kan få dine ansatte til å neglisjere sitt privatliv for å overoppfylle i arbeidslivet.

Husk: En midlertidig ansatt er en ansatt som holdes på gress. Hun vil alltid frykte at det ikke kommer en forlengelse. Derfor vil det være enkelt å få henne til å jobbe hardt og ta vakter som hun egentlig ikke har tid til. Dette er også med på å løse det utrolig irriterende problemet med mødre som til enhver tid skal sette barnets behov foran jobben. Nå kan de ikke treffe slike arbeidsfiendtlige valg mer. Da får de ikke forlengelse – og det vet de!

Bonuspoeng: Dette trikset er særlig egnet i omsorgsyrkene, der vi ofte ønsker å kutte maksimalt i lønnsutbetalinger. Siden midlertidig ansatte yter mer, kan du oppnå mer arbeid utført per ansatt. Og blir den ansatte utslitt av arbeidsmengden, da kan du bare la være å forlenge kontrakten neste gang den utløper.

3. Slipp unna egen- og sykmeldinger

En velkjent telefonsamtale for de fleste arbeidsgivere: «Hei, jeg kan ikke komme i dag, jeg/barnet/barnepasseren er syk». Når meldingen kommer, er det bare å sette i gang arbeidet med å endre vaktlister, ringe inn erstatninger, eller – Gud forby – ta en vakt selv.

Noe av det mest slitsomme med å ha ansatte er at de er mennesker.

Frøydis Patursson, Fagrådgiver JURK

Vi vet alle hvor mye ekstraarbeid sykefravær medfører. I tillegg må jo vi arbeidsgivere betale fra egen lomme for første del av sykeperioden. Hvem drømmer vel ikke om å sikre seg at arbeidstakere ikke blir sykmeldt?

Vel, så enkelt er det kanskje ikke. Men med Regjeringens nye forslag, kan man i det minste skremme ansatte fra å benytte seg av egen- og sykemeldinger.

Oppskriften er enkel: Midlertidig ansatte har nemlig langt mindre sykefravær enn fast ansatte. Det er fantastisk. De kommer nemlig på jobb selv om de er syke! Selv om de kanskje ikke yter like mye (på grunn av feber, ryggsmerter, hodepine, magetrøbbel og så videre), vil den midlertidig ansatte i det minste være på jobb hele dagen, og du slipper styret med å dekke inn vakter og betale ut egenmeldingspenger.

Bonuspoeng: Jo mer du klarer å skape en reell frykt blant dine midlertidige ansatte om at de kan kysse sin forlengelse av kontrakten farvel om de tar sykmelding, dess flere av dine midlertidig ansatte vil møte på jobb selv om de er syke.

4. Slipp maset fra de kronisk syke

Vi har vel alle gått i fella og ansatt noen som viser seg å ha et eller annet problem som de etter hvert begynner å ta med seg på jobben – for eksempel et kronisk sykt barn eller en skjult funksjonshemning. Selv om du anvender dagens lovverk og avtaler en prøvetidsordning de første seks månedene, kan faktisk den ansatte holde problemet skjult ut prøveperioden. Og med en gang hun er fast ansatt, bryter det løs med fravær og tilretteleggingsplikter.

Husk: En midlertidig ansatt er en ansatt som holdes på gress.

Frøydis Patursson, Fagrådgiver JURK

Heldigvis går vi nå en lysere framtid i møte, der vi kan bruke midlertidige ansettelser som en utvidet prøvetidsordning. For selv om en ansatt kanskje klarer å skjule sine skavanker eller sitt sykdomsbefengte barn i seks måneder, skal det godt gjøres å klare dette i flere år.

Trikset er altså å holde seg til midlertidige ansettelser så lenge loven tillater. Da kan du avsløre dine ansattes svakheter, og du slipper å kaste bort en fast ansettelse på en ansatt som ikke er optimal. Viser den ansatte seg å ha problemer du ikke ønsker på din arbeidsplass, lar du bare være å forlenge den midlertidige stillingen. Lett som en plett!

Bonuspoeng: Vær særlig oppmerksom på å benytte deg av muligheten til midlertidig ansettelse dersom du vurderer å ansette en kvinnelig arbeidstaker. Kvinner tar en større andel av omsorgsoppgavene i hjemmet, så der løper du en høyere risiko dersom hun viser seg å ha et kronisk sykt barn.