Fem vittige og fem viktige om USA-valget

I dag får vi endelig vite hvordan det går. Nei, vent: I natt får vi vite det. Her er ti tips som gjør ventetida kortere.

Det hvite hus

Det hvite hus, høstfarger, skjebnetid.

Foto: KAREN BLEIER / Afp

Anbefaltvignett Ytring

I Anbefalt-spalten viser Ytring-redaksjonen vei til det mest interessante som er sagt eller skrevet i aktuelle saker.

For de av oss som den siste uka har sjekket meningsmålingene fem ganger før lunsj – for så å innse at amerikanerne sover på den tida av døgnet – oppleves valgdagen nærmest uendelig lang.

Det amerikanske presidenvalget er skremmende alvorlig og omtrent like absurd. I et forsøk på å gjøre ventetida litt kortere (for oss selv, i alle fall), har vi derfor samlet fem vittige og fem viktige bidrag som kan skape litt mening i kaoset.

Det er så klart mye mer å si, så se på det som en start, og del gjerne dine egne tips i kommentarfeltet.

Komikken

Først. En god latter forlenger livet, men kan den ikke også få klokka til å gå litt fortere?

1. Duett. Dersom du synes debattene mellom de to kandidatene har vært de skitneste, drøyeste og mest hatefulle noensinne, kan du se en av dem tolket som romantisk duett.

2. Plaster. SatireprogrammetSaturday Night Live er plaster på det åpne såret i Amerikas psyke som den polariserte valgkampen har skapt. Alec Baldvins tolkning av Donald Trump og Kate McKinnons tolkning av Hillary Clinton har gjort det mulig å overleve de siste månedene.

With Election Day tomorrow, Donald Trump and Hillary Clinton make their case to voters one last time.

Publisert av Saturday Night Live Mandag 7. november 2016

3. Sirkus absurd. Få har fanget absurditeten i valgkampsirkuset bedre enn Bad Lip Reading. I denne versjonen av den første debatten får du se noen litt andre sider av kandidatene.

4. De andre. I en valgkamp der de to hovedmotstanderne er historisk upopulære, og særlig unge folk sliter tungt med engasjementet, er det fint å få John Olivers gjennomgang av de mer og mindre eksotiske tredjeparti-kandidatene.

Third party candidates want to be serious contenders, so John Oliver considers them seriously as potential presidents.

Publisert av Last Week Tonight with John Oliver Søndag 16. oktober 2016

5. Selvironi. Når Hillary Clinton får drahjelp av en haug artister og tv-tryner som synger «Holy sh*t. You´ve got to vote!», gjøres det minst like mye narr av «Vi skal redde verden med en sang»-sjangeren.

Rachel Bloom (Crazy Ex-Girlfriend) joins forces with Moby and Elizabeth Banks along with a choir of your favorite stars who have resorted to song because HOLY SH*T, You've Got To Vote!

Publisert av Funny Or Die Fredag 4. november 2016

Alvoret

Spøk til side. Her er tidsfordriv som er vel verdt innsatsen:

1. Dystre utsikter. En åpent proto-fascistisk kultleder har overtatt et av de to store partiene, og står på terskelen til å bli president i USA, mener den konservative skribenten Andrew Sullivan. Kanskje er han i overkant alarmistisk her. Men vil du at alvoret virkelig skal synke inn, ta deg tid til å lese hans advarsel om at USA befinner seg på randen av avgrunnen.

USA-ELECTION/TRUMP
Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

2. Trumps hvite hus. Hva sier valgkampen Donald Trump har ført om hvordan han vil te seg i Det hvite hus? Journalist og forfatter Evan Osnos stiller i The New Yorker det som burde vært et helt, helt ordinært spørsmål i en valgkamp. Likevel har det vært et stykke mellom de grundige og beskrivelser av hva vi kan forvente dersom Trump blir verdens mektigste. Bildet som tegnes opp i Osnos artikkel er av en president som vil bruke den første dagen på å skru tilbake mest mulig av Obamas presidentskap og deretter framstå nokså uforutsigbar i internasjonale spørsmål.

3. Hillarys USA. Så mye i denne valgkampen har handlet om Donald Trump, at det er lett å glemme kandidaten som sannsynligvis blir USAs neste president.

US-HILLARY-CLINTON-CAMPAIGNS-IN-CRUCIAL-STATES-AHEAD-OF-TUESDAY'
Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Heldigvis finnes det unntak. Mark Landler skriver i New York Times Magazine, under den talende tittelen «How Hillary Clinton became a Hawk», om utenrikspolitikken vi kan forvente dersom USA får sin første kvinnelige president i dag. Og den lange reisen Clinton har vært gjennom før hun nå står på terskelen til Det hvite hus kan du lese om her.

4. Obamas utfordring. Er du er lei av at de politiske forslagene får forsvinnende lite oppmerksomhet? Har det blitt for mye identitetspolitikk og for lite av det som egentlig betyr noe? Da er det fint å lese Barack Obamas tekst om de største økonomiske utfordringene som vil møte arvtakeren hans i Det hvite hus.

5. Skjebnedagen. Tenk deg hvordan det er å være på innsiden av en presidentkampanje på valgdagen. I det øyeblikket det går opp for deg at din kandidat har vunnet. Du er med på noe historisk, du har jobbet beinhardt i flere måneder, og har knapt sovet de siste døgnene. Du er ydmyk for oppgavene som venter. Her forteller de som var til stede med Obama om sin opplevelse av dagen da han vant presidentvalget i 2008.

All right. Da er det bare å stålsette seg. Og dersom du aldri kan få nok av nerding om demografiske grupper, vippestater og hvem som vinner hvor, er dette saken for deg. Nettstedet Fivethirtyeight, som ledes av tallknuserkongen Nate Silver har gjennomgått alle valgdistriktene i USA for å bedømme deres demografiske sammensetning og vise hvor de to kandidatene har størst mulighet for å vinne oppslutning.

Sett av god tid.