Par, mann, kvinne
Foto: fotoedu / Colourbox

P-pillen kan lure deg til å velge feil mann

Single damer som forelsker seg mens de er på pillen, bør ta en time out. Fra pillen.

– Det finnes nok mange historier om damer som forelsker seg i en mann, de blir kjærester og alt er fryd og gammen. Så slutter de med p-pillen for å få barn sammen. Men da er det ikke sikkert dama synes typen er like tiltrekkende lenger. Pillen har noe av skylda, sier professor i evolusjonsbiologi ved NTNU, Eivin Røskaft.

Han har bred erfaring fra forskning på blant annet fruktbarhet og befolkningsvekst.

Luktesansen har "rett"

Eivin Røskaft

Eivin Røskaft er professor i evolusjonsbiologi ved NTNU.

Foto: NRK

En av de aller viktigste sansene som er i spill når vi mennesker – og de fleste pattedyr, for så vidt – er på sjekker'n, er lukt.

Hva som kjennetegner sexy dufter er selvsagt individuelt, og vi snakker ikke om parfyme, såpe eller andre offensive luktstrategier en måtte prøve seg på – men den naturlige kroppslukta.

Den du ikke kan manipulere eller gjøre noe med, men som sender ut kjemiske signaler om hvem du er og hvilke kvaliteter du har, og som mottakeren ubevisst plasserer som "rett" eller "feil" for seg, med tanke på attraksjon. Naturen har en baktanke med at vi er skapt slik.

– Lukt kan fortelle oss veldig mye om den potensielle partneren vi er på utkikk etter. Gjennom duftsignaler oppfatter vi den andres sammensetning av kvaliteter i immunforsvaret. Og evolusjonært er vi utviklet slik at vi er på jakt etter en partner med komplementære immunforsvarsgener til oss selv. Ikke for likt, men heller ikke altfor fjernt, sier Røskaft.

Dyriske instinkter

Vi har det fra dyrene. Enkelte hunnpattedyr kan lukte både alder, fertilitet, personlighet og immunforsvar hos en eventuelt make. En avansert CV altså. Det hele handler om å oppfatte feromoner – kjemiske signalstoffer som skilles ut fra kjertler, i stor grad kjønnskjertler, for nettopp å bli et slags duftspråk mellom potensielle sexpartnere.

Menneskedyret er altså ikke så mye dårligere. Men om vi er i stand til å oppfatte feromoner, altså en form for kjemisk kommunikasjon, er svært omdiskutert blant forskere på området.

Årsaken er blant annet at det ennå ikke er fullt ut bevist at vi bruker det såkalte vomeronasale organ når vi kommuniserer. Et organ som sitter i neseskilleveggen hos dyr, og er velutviklet med tanke på seksuell kommunikasjon.

– Vi vet ennå for lite om hvordan denne mekanismen fungerer hos oss, men det er ingen tvil om at vi er i stand til å oppfatte lignende informasjon i andres lukt, sier Røskaft.

Selv om det snuses begge veier, oppfatter kvinner mer lukt enn menn. Fordi det i bunn og grunn er menneskehunnen som må finne rett make å få barn med. Som hos dyrene handler det for hunnen om å sikre friske og sterke barn. Derav viktigheten av å kunne lukte seg frem til et førsteklasses immunforsvar.

P-pillen forvirrer systemet

Med kvinnekamp og seksuell frigjøring kom p-pillen på banen på 60-tallet. Et hormonpreparat hvis oppgave er å forstyrre det hormonelle systemet, skru det av på et vis, slik at kroppen tror den er gravid. Eggløsning uteblir, og mengden østrogen i blodet går ned. Og med en endring i hormoner og syklus, følger luktesansen etter – og dermed preferansene i valg av hvem man synes lukter sexy og tiltrekkende, og ikke.

– Kvinner som bruker p-pillen eller andre hormonelle prevensjonsmidler velger nok i større grad feil partner, slår Røskaft fast.

Tidligere forskning har vist at når kvinner er påvirket av p-piller, og dermed har en annen luktpreferanse enn ellers, er muligheten større for å velge en mann med immunforsvarsgener som er mer lik hennes egne.

P-pille, 40-årsjubileum

P-pillen hadde 40-årsjubileum i 2000.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi forventer at kvinner innenfor denne gruppa kan ha større frekvens av barn med sykdommer. Likeså tror vi at skilsmisseraten her er høyere, enn hos dem som velger partner ut fra luktesansen slik den er uten påvirkning fra hormonelle prevensjonsmidler, sier Røskaft.

Men han understreker samtidig at det finnes for få store studier på dette feltet.

I NRKs nye realityserie, Når Kjemien Stemmer, blir deltagerne satt på flere vitenskapelige prøver. Hovedpersonen, Maren Ringnes Rogstad, må blant annet i blinde lukte seg frem til den karen hun liker aller best – basert på mennenes naturlige kroppslukt.

Hun måtte kutte ut hormonelle prevensjonsmidler flere uker før disse testene for å kunne bedømme uhildet på lukt.

– Det var en gøy og utfordrende øvelse. Det kan jo være vanskelig å beskrive lukta av en mann, men jeg kjenner med en gang om det "stemmer" eller ikke. Det trenger ikke lukte vondt, men det bare lukter ikke riktig, sier Maren Ringnes Rogstad.

Når kjemien stemmer (1:6)

I NRKs nye realityserie skal Maren Ringnes Rogstad blant annet lukte seg fram til hvem av de sju beilerne hun liker best.

Foto: Leif Arild Eriksen/NRK

Badboy vs. familiemann

Kvinners skiftende preferanser gjør seg ikke bare gjeldende under påvirkning av hormonelle prevensjonsmidler. Det kan i stor grad sammenlignes med hvordan kvinner foretrekker ulike typer etter hvor man er i menstruasjonssyklusen.

Jens Andreas Huseby

Jens Andreas Huseby er adferdsbiolog.

Foto: NRK

– Under eggløsning er kvinner mer løsaktige, kan en si. Da blir hun i større grad tiltrukket av menn med for eksempel maskuline, dominante eller symmetriske trekk. Tegn som "roper" gode gener. Fra naturens side er man jo ute etter et friskt avkom, sier adferdsbiolog, Jens Andreas Huseby.

I perioden utenfor eggløsning velger kvinner annerledes. Fordi hormonnivået er roligere, legges lista et annet sted; en velger den trygge, rolige omsorgsmannen, men som kanskje er mindre tiltrekkende og mer kjedelig. En er mer "skrudd av" når det gjelder å finne sterke gener.

– Ingenting av dette trenger nødvendigvis være feil, en velger bare forskjellige typer beroende på hvor man er i syklusen. Vi kaller gjerne den maskuline for badboyen, han som er tøff og sterk med gode gener men som kanskje stikker av etterpå. Mens utafor eggløsning er det familiemannen, han som kan ta vare på barna og skaper trygghet, som gjelder, sier Huseby.

– Sistnevnte gruppe kan også kompensere mangel på "sexy gener" med trygge ressurser, som penger, status og makt.

Donald Trump kysser Melania

Hvordan kapret Donald Trump Melania? Gjennom sexy dufter, altså gener – eller penger og makt?

Foto: JIM WATSON / Afp

Dette er altså kroppens naturlige variasjon når det gjelder partnervalg. Under påvirkning av p-piller skjer noe av det samme, men altså med et kjemisk fortegn og hvor hormonene er mer "avskrudd".

I en britisk studie fra 2011, ble et par tusen kvinner spurt om hva slags menn de foretrakk, og hvordan forholdet til eventuelle partnere fungerte, med utgangspunkt i om de brukte p-pillen når de først møtte partneren sin. Det viste seg blant annet at de på pillen foretrakk den stødige, trofaste og gjerne rike menn – mens de som ikke var hormonpåvirket av p-piller, valgte mer seksuelt attraktive menn.

– Det finnes lite forskning på området, det er jo ikke regelrett en type "bivirkninger" av å bruke p-piller, men det er liten tvil om at luktesansen som er så viktig for å finne rett partner, lures ut på glatta, sier Huseby.

Luktesansen er med andre ord en usynlig rettesnor for hvem der ute en får lyst på. Det kan være god grunn til ikke å gå kun etter utseende.

– For eksempel om du står der med en type på byen som du egentlig synes du burde vært tiltrukket av, men du samtidig har en gnagende følelse av at det ikke er heeelt fullklaff: tenk igjennom om det kan være lukten hans. I så fall kan det være lurt å følge nesen, sier Huseby.