Tester ny versjon av Osebergskipet

Norges flotteste vikingeskip var mer enn en forseggjort gravkiste. Det har nye tester bevist.

Osebergskipet
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

En miniversjon av Osebergskipet har denne uka pløyd sjøen i en testtank på Marintek i Trondheim. Målet har vært å slå fast om Osebergskipet var en havseiler eller skip laget kun for pomp og prakt.

Det er Stiftelsen Nytt Osebergskip i Tønsberg som står bak. De har gått sammen med verdens ledenede vikingeskipforskere for å finne ut om historikerne gjorde skjebnesvangre feil da de monterte sammen skipet tidlig på 1900-tallet.

Gikk til bunns

Geir Røvik

Geir Røvik står i spissen for prosjektet.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Daglig leder for stiftelsen, Geir Røvik, har lenge vært overbevist om at det er disse feilene som har gitt Osebergskipet et dårlig rykte som havseiler, og at skipet aldri har fått vist oss moderne mennesker hva det er godt for.

En kopi av Osebergskipet sank nemlig kort tid etter at det ble sjøsatt av daværende kronprinsesse Sonja på åttitallet. Denne ulykken ga kritikerne vann på mølla, og skipet fikk et dårlig ry.

- Vår versjon reiser seg mer i endene og den er litt bredere, forteller Røvik.

Disse endringene er på centimeter nivå, men har ifølge ham store konsekvenser for egenskapene på sjøen.

SE: Tester ny versjon av Osebergskipet

Gammelt skip i ny utgave

Modellen som skal testes etter alle vitenskapens regler, er i størrelsen 1 : 10. Marintek har til og med hentet inn eksperter fra England som skal gjennomføre forsøkene. Den ultimate testen er en der båten utsettes for en kombinasjon av krengning, fart og tung last, og gleden over resultatet er stor.

- Det blir ikke bedre en dette, sier Røvik med hallens største glis idet han strekker ut hånda til sin danske kollega Vibeke Bischoff. Hun er vikingeskipsrekonstruktør fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde i Danmark og har samarbeidet med Røvik om den nye modellen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Den nye modellen av Osebergskipet består testen hos Marintek i Trondheim.

Den nye modellen av Osebergskipet består testen hos Marintek i Trondheim.

Foto: Lars O. Skjønberg/NRK / NRK

- Skal seile igjen

Den gule modellen freser elegant gjennom vannet, til tross for den kraftige krengningen. Idet båten stopper, er dekket fortsatt tørt og testgjengen får dermed belønning for flere års hard jobbing.

- Osebergskipet var nok ikke et skip man reiste på amerikatur med, men det er helt usannsynlig at det ikke har seilet godt, sier Bischoff.

Nå håper Røvik å kunne bygge en ny kopi av skipet i naturlig størrelse. Slik at en skikkelig versjon av det stolte skipet igjen kan heise seil i norske fjorder.

Spenningen er stor i testhallen hos Marintek i Trondheim.

Spenningen er stor mens forskerne forbereder testene.

Foto: Lars O. Skjønberg/NRK / NRK