Er dette Norges viktigste oppfinnelse?

Ostehøvelen, bindersen, kunstgjødselet og sprayboksen har en ting til felles - de er norske oppfinnelser. Men hvilken oppfinnelse har vært viktigst? Vær med og stem her.

Spray

Sprayboksen er muligens verdens mestselgende oppfinnelse med norsk opprinnelse.

Foto: www.colourbox.com

Bindersen, tripptrapp-stolen, ostehøvelen og Rottefella-bindingene er alle klassiske norske oppfinnelser. Men visste du at gassturbinen, røngtenkontrastvæska og kunstgjødselet også ble funnet opp her til lands?

Nå skal Nitimen og Patentstyret kåre Norges viktigste oppfinnelse i anledning sistnevntes hundreårsdag.

GI DIN STEMME NEDERST I SAKEN!

Dette er de ti oppfinnelsene Patentstyret har plukka ut:

  • H-vinduet

Det vippbare vinduet som kan snus rundt sin egen akse ble først utprøvd i en

Binders

Bindersen er nok ikke så norsk som vi kanskje liker å tro.

Foto: Colourbox

kjeller i Ålesund i 1959. Innretninga ble svært populær blant de som hadde ansvaret for vindusvasken, nå kunne man plutselig enkelt vaske begge sidene uten å røre på seg.

  • Bindersen

Bindersen er kanskje den mest kjente norske oppfinnelsa. Problemet er bare at den ikke er spesielt norsk. Johan Vaaler har fått æren for oppfinnelsa, men papirklemma han tok patent på ble aldri satt i produksjon - det fantes allerede bedre varianter i andre land.

  • Rottefella skibinding

Rottefella-bindinga revolusjonerte måten man spente på seg skia på, etter at Bror With sveisa om noen gamle sykkeldeler i 1927.

  • Ostehøvelen
Tripptrapp

Tripptrapp-stolen har blitt flittig piratkopiert, og har vært gjenstand for hundrevis av rettighetskonflikter.

Foto: Nsaa

Thor Bjørklund tok patent på ostehøvelen i 1925, og firmaet han starta har siden lagd mer enn 50 millioner ostehøvler. Mang en ost har vart atskillig lenger enn den ellers ville ha gjort takket være denne oppfinnelsa.

  • Tripptrapp-stolen

Stolen som vokser i takt med barnet har solgt i over fem millioner eksemplarer siden lanseringa i 1972. Den har i tillegg vært gjenstand for over hundre rettstvister, i og med at andre bedrifter stadig vekk har lagd tilnærma like stoler.

  • Gassturbinen

Gassturbinen ble oppfunnet av Jens William Ægidius Elling, som i dag regnes som jetmotorens far. Jakten på et materiale som tålte varmen som ble generert førte til mye prøving og feiling.

  • Sprayboksen

Det som kanskje er verdens mestselgende oppfinnelse med norsk opprinnelse ble utvikla av Alf Bjercke i 1926.

  • Røntgenkontrastvæske
Troll A

Troll A er den høyeste menneskeskapte konstruksjonen som noen gang har blitt flytta.

Foto: Statoil: Øyvind Hagen / Øyvind Hagen

Kontrastvæska har redda liv verden over siden den ble utvikla av norske Nycomed. Den ga leger mulighet til å stille langt mer presise diagnoser, kun ved hjelp av foto.

  • Troll A-plattformen

Den 472 meter høye Troll A-plattformen er både verdens største betongplattform og den høyeste menneskeskapte konstruksjonen som har blitt flytta på. Siden den begynte å produsere i 1996 har den stått for en femtedel av all gassproduksjon på norsk sokkel.

  • Kunstgjødsel

I 1903 klarte Kristian Birkeland og Sam Eyde for første gang å fremstille nitrogenoksider fra luft ved hjelp av elektrisitet i industriell skala, og bidro dermed til å fremstille verdens første nitrogengjødsel.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.