Geotagging avslører deg

Ny teknologi i smarttelefoner forenkler jobben for plageånder og tyver.

Innbrudd
Foto: colourbox.com

Smarttelefonene har inntatt norske lommer for fullt det siste året. Men vær oppmerksom - det er ikke nødvendigvis bare deg den gjør hverdagen enklere for.

Automatisk geotagging

Geotagging er et konsept som merker forskjellige mediefiler med metadata som inneholder geografisk informasjon som lengde- og breddegrad. På mange nye telefoner blir disse metadataene automatisk lagt til mediefilene du lager. Dette betyr at bildene du laster opp på nettet ofte inneholder nøyaktig informasjon om hvor du befinner deg.

Gerald Friedland og Robin Sommer ved International Computer Science Institute i California bestemte seg for å illustrere hvor enkelt det er for hvem som helst å få tak i denne informasjonen.

De lagde et program som identifiserte YouTube-videoer som var tatt opp i nærheten av instituttet og tagga med ord som «hjemme». I enkelte tilfeller var geotagginga nøyaktig nok til å finne ut hvilket hus opptaket var gjort i.

Åpner for misbruk

Programmet sjekka så ut hvem som var bortreist, ved å finne ut hvem av disse som i løpet av den siste tida hadde lasta opp videoer mer enn 1500 km hjemmefra.

Det er ikke vanskelig å tenke seg måter å misbruke denne informasjonen på. Innbruddstyver kan kartlegge hvilke hus som står tomme, og plageånder kan finne ut hvor favorittkjendisen bor.

Gerald Friedland foreslår til New Scientist at problemet kan minimeres ved å skru ned presisjonen på geotagginga sånn at for eksempel bare byen blir identifisert.

– Ukjent problematikk

Politibetjent Tage Husby ved Sør-Trøndelag politidistrikt forteller til nrk.no at dette foreløpig ikke har vært diskutert.

– Foreløpig er det en ukjent problematikk, men vi ser jo at det er mulighet for misbruk. Vi har sett at mange velger å fjerne geotagginga.

Husby anbefaler folk å benytte seg av nettvett, enten det går på geotagging eller potensielt kompromitterende innhold i bilder som legges ut.