Hopp til innhold

Flyvende hester løper raskere

Løpshester som reiser med langdistanseflyvninger til mesterskap i andre land presterer bedre, viser ny forskning.

Veddeløpshest

Forskere hevder løpshester yter bedre etter en lang flytur tett opp mot løpet.

Foto: WILLIAM WEST / AFP

De fleste mennesker bruker en del tid på å omstille seg når de reiser langt over flere tidssoner. Mens denne "jet-lagen" gjør oss trøtte og døgnville, har hester evnen til å omstille seg umiddelbart.

Hestekroppen er nemlig svært sensitiv til endringer i dagslys, og er ikke knyttet opp mot en klassisk 24-timerssyklus.

Yter bedre etter lang flytur

Faktisk mener forskere fra Brighton-universitetet i England nå å ha påvist at de ikke bare kan omstille seg raskt i møtet med dagslys, men også yte bedre etter en slik lang flytur.

I studien, som ifølge The Telegraph vil bli publisert i Journal of Neuroendocrinology, har forskerne ført sju løpshester gjennom et tre måneder langt treningsprogram. Ved hjelp av kunstige lysforhold ment å simulere en flyvning østover over sju tidssoner, oppdaget de at forandringen trigget hormoner som økte den fysiske prestasjonsevnen hos hestene.

Selv om dyrenes stressnivåer var normale og kroppen tilpasset seg den nye syklusen innen 24 timer, produserte kroppen mer av hormonet prolaktin, som påvirker organer som er kritiske for anstrengelsesevnen.

Studien viser at hestene på en tredemølle kunne løpe med makshastighet 25 sekunder lenger enn de kunne forut for forandringen. Denne effekten hadde forsvunnet to uker senere.

– Best å fly rett før løpet

– Om du skal fly en hest over en lengdegrad, eller meridian, vil det være best å gjøre det så tett innpå et løp som mulig, sier Dr Domingo Tortonese, ifølge The Telegraph.

Selv om ikke hestene fysisk ble utsatt for påkjenningen av en flytur, påpeker han at intervjuer med hestetrenere indikerer at denne effekten er blitt lagt merke til av flere.

– Mens noen av trenerne reiser så tidlig som mulig til konkurranser, under troen av at hestens biologiske klokke er lik vår egen, har andre oppdaget en forbedring om de ankommer tett på.

En oppfølgingsstudie viser ifølge Tortonese at hestene oppnår samme effekt om de reiser vestover.

– Likevel vil de kun oppleve en slik forbedring om de holder seg over ekvator. Hestene har en svært sterk årlig biologisk klokke, noe som ved reiser til en annen type årstid vil gi motsatt effekt, sier han.

– Flyr helst 1-2 uker før konkurransene

Robert Jakobsen, sportssjef ved Leangen travbane, tror ikke kusker og trenere vil tenke særlig mye på de nye forskningsresultatene.

– Det tviler jeg på. Da må det i tilfelle bli bevist at flyvingen fører til voldsomme forbedringer.

Ifølge Jakobsen prøver trenere som flyr med hestene sine fra USA til norden å fly såpass tidlig at hestene rekker å akklimatisere seg og tilpasse seg de nye omgivelsene.

– En ting er jo konkurransebiten, men man har også en utfordring i forhold til fôr og vann. Høy har de ofte med seg, men vannet må man ta der de kommer. Slike ting kan en hest reagere veldig på.

Han sier det er normalt å fly hestene 1-2 uker før løpet.

– Jeg har ikke hørt om noen som til nå har ønsket å komme så tett opp mot løpet som mulig.

Velger landeveien

Norske kusker og trenere foretrekker å kjøre hestene når de skal konkurrere i utlandet.

– Det er mest praktisk. Da har man mer kontroll på, og nærhet med, hesten. Dersom hesten blir urolig underveis, har man mulighet til å stoppe bilen, sier Jakobsen.

Han sier at fly som regel er helt ukjent for hestene.

– I tillegg er ingen tvil om at det er mer kostbart å fly enn å ta landeveien.

Ifølge Jakobsen er det svært få hester som reiser over store distanser.

– Det er jo kun de aller beste. Vi snakker jo om 1-3 hester fra USA og Canada som reiser til storløpssesongen i norden. Det er heller ingen store løp å reise til østover for hester i norden.

– Man vet jo aldri om kusker og trenere vil teste ut dette etter en slik forskning, men jeg ser ikke for meg at det vil bli noe rush akkurat.