– De beste foreldrene er lesbiske

Ny rapport gir gode nyheter for homofile familier. Dansk studie viser at det er barn av lesbiske som klarer seg best.

Glad gutt
Foto: NRK

Overraskelse

Forsker Merete Laubjerg ved Universitetet i København
Foto: NRK

Forsker Merete Laubjerg ved Universitetet i København ville kartlegge den psykiske helsa til adoptivbarn i Danmark. Da resultatet ble klart, trodde hun knapt sine egne øyne. Det viste seg at de barna som vokste opp med to mødre, i et lesbisk forhold, hadde det bedre enn de andre barna.

Se innslaget i Schrödingers Katt

Stor undersøkelse

Grunnlaget for konklusjonen er overbevisende nok. Rundt 13.500 adoptivbarn deltok i undersøkelsen, og tallene ble sammenlignet med 840.000 barn i tradisjonelle familier med en mor og en far. Barna som hadde to mødre skilte seg klart ut.

– De ser ut til å ha det utmerket, sier Laubjerg til Schrödingers katt.

Også sett i forhold til de ”vanlige” danske barna, i tradisjonelle mor-far familier, kommer barn av lesbiske veldig godt ut.

I følge Laubjerg viser det seg at ingen annen kombinasjon av foreldre er bedre enn to lesbiske mødre.

Les hele rapporten her: Psychiatric status among stepchildren and domestic and international

– Har man vært igjennom livsnære spørsmål og har vært mer eller mindre utskudd, også i det danske samfunnet, så tenker man mer over tingene. Det å få et barn som lesbisk er ikke noe man bare går hen og får, sier Laubjerg til Schrödingers Katt.

Hun håper rapporten vil føre til større aksept for homofile familier.

Lesbisk begeistring

Nina Stork
Foto: NRK

Innehaver av StorkKlinikk i København, Nina Stork, tok imot rapporten med stor begeistring. I mange år har hun ledet klinikken som har hjulpet mange lesbiske fra hele Norden med å få barn. Hun er selv lesbisk mamma og avviser at sønnen hennes lider av å ikke ha en far. Hun er slett ikke overrasket over resultatene.

– Hvis vi er naturlige om det og kan merke at denne beslutningen, ja , den er annerledes og jeg kan stå innen for den, da tror jeg det gir noen sterke barn, sier Stork til Schödingers katt.

Nina Stork fra StorkKlinikken i København

Nina Stork viser fram supersæden som har gitt lesbiske muligheten til å få barn.

Foto: NRK

Schrödingers katt møtte forskeren bak denne undersøkelsen, Merete Laubjerg og jordmor Nina Stork. Hun startet for ti år siden StorkKlinikk i København som protest mot at danske leger fikk lov å kunstig befrukte lesbiske og enslige. Siden den gang har Stokklinikk befruktet flere hundre norske lesbiske.

Se innslaget i Schrödingers Katt

Hva mener du om dette? Bli med i debatt her: