Hopp til innhold

- Mulig de må bygge opp alt på nytt

Sikkerhetsekspert tror hackerangrepet mot Sony Playstation kan føre til at alle de 80 millioner brukerkontoene må slettes og bygges opp på nytt.

Store problemer med Playstation Network etter hackerangrep

Dette er meldingen som har møter brukerne av Playstation Network i dag.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Sony Playstations nettverk brukes av nær 80 millioner mennesker verden over, og er et multimediasystem der brukerne kan spille spill, se film og høre på musikk.

For å bruke nettverket må Playstation-brukerne opprette en konto. For å foreta kjøp gjennom Sonys butikk, må de legge igjen kredittkortinformasjon.

Sony Playstation sier på sine nettsider at angrepet skjedde mellom 17. og 19. april, og at informasjon som brukernavn, passord, e-post-adresse, fødselsdato og kredittkortopplysninger kan være på avveie.

– Bygge opp på nytt

Einar Oftedal i datasikkerhetsfirmaet Norman tror at angrepet kan få store konsekvenser.

– Det er veldig mulig at Sony må bygge opp alt på nytt. Hvis all denne informasjonen er på avveie, kan det bli veldig vanskelig å gjenopprette brukerkontoene uten at det vil medføre en stor sikkerhetsrisiko, sier Oftedal til NRK.no.

PR-koordinator i Playstation Norge, Marius Steen, vil ikke bekrefte påstanden fra Oftedal.

– Dette har vi ingen kommentar til, akkurat nå konsentrerer vi oss om å forbedre dagens system, sier Steen til NRK.no.

Han forklarer at de legger alle krefter inn for å sikre systemet videre for de 500.000 brukerne i Norge.

– Det vi gjør er å ta tak i tjenesten vår for å forbedre den, slik at dette ikke skjer igjen. Vi vet ikke når vi kan åpne igjen, men det jobbes fortløpende.

Gammelt nag

Einar Oftedal ser ikke bort fra at det kan være gammel historikk som har ført til at det nettopp var Sony som ble hacket.

– Hackere har ofte varierende motivasjon for å utføre slike angrep, noen gjør det på grunn av penger mens har mer politiske grunner slik vi så med ”Anonymous” ved datalagringsdirektivet . Sony skaffet seg mange fiender med innføringen av kopibeskyttelsen for noen år tilbake, men foreløpig er det vanskelig å si om dette har skjedd for å ramme Sony eller om identitetstyveri og penger er grunnen.

– Bytt brukernavn og passord

Hackerne har etter all sannsynlighet fått med seg store mengder av informasjon. Men det er ikke sikkert de vil kunne misbruke dette så raskt som de kanskje ønsker.

– Store informasjonsmengder tar tid å behandle, så hvis ikke hackerne går veldig målrettet til verks, vil dette ta tid, forklarer Oftedal som allikevel anbefaler alle Playstations brukere å gjøre en kraftig opprydding.

– Problemet med passord er at man må huske dem, så derfor bruker veldig mange de samme brukernavn og passord på flere steder. Så det eneste rådet jeg kan gi er å skifte passord og brukernavn om man har brukt det samme som på PSN andre steder, samt å få sperret kredittkortet så raskt som mulig.

Marius Steen sier at Playstation gjør det de kan for å demme opp for mulige lekkasjer av personlige opplysninger.

– Vi har fortalt våre kunder og brukere at når deres Playstation Network-profil har blitt eksponert, inkluderer dette også e-post og den type ting. Nå ber vi kundene våre om å være obs på e-poster som spør om detaljert data rundt passord, brukernavn og den type ting. Slike forespørsler kommer ikke fra Sony.