ISRAEL-PALESTINIANS/KUSHNER

En av de religiøse skolene i Bet El.

Foto: RONEN ZVULUN / Reuters

Mener bibelen gir dem rett til å bo på okkupert grunn

VESTBREDDEN (NRK): I en bosetting med nære bånd til Trump-administrasjonen, er forventningene til presidentens besøk høye. Det er de også hos palestineren som eier tomt der.

Bokstavene på husveggen i Bet El er svarte og store, ordene engelske.

"The Friedman Faculty House. Dedicated by David & Tammy Friedman in honor of their parents."

I gaten utenfor står Hagi Ben Artzi, bosetter og svoger til Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Han har bodd i Bet El, en bosetting nær Ramallah på Vestbredden, de siste 38 årene. FN og store deler av verdenssamfunnet regner bosettingen som ulovlig bygget på okkupert palestinsk land, men Ben Artzi mener at bibelen gir ham rett til å bo her.

Friedman-familien donerte penger til dette huset, sier han, om bokstavene på veggen.

De er gode venner ikke bare av bosettingene generelt, men av Bet El spesielt.

– Jeg tror David Friedman og hans familie forstår den spesielle betydningen av Bet El, sier han.

At David Friedman er utnevnt av Trump som USAs nye ambassadør til Israel, synes Ben Artzi er et veldig lovende tegn for de neste fire årene.

ISRAEL-PALESTINIAN-RELIGION-JUDAISM-PASSOVER

Ultra-ortodokse bosettere på den okkuperte Vestbredden stopper innhøstningen for å be.

Foto: MENAHEM KAHANA / AFP

Tette bånd til Israel

I morgen lander Donald Trump i Israel, andre stopp på ruten i hans første utenlandsreise som president.

I løpet av halvannet døgn skal han ha møter med israelske ledere, besøke Holocaust-minnesmerket Yad Vashem, holde en tale som vil bli nøye analysert, samt dra til Betlehem på Vestbredden for å møte palestineres president Mahmoud Abbas.

I Bet El, en bosetting med rundt 7000 religiøse bosettere og som er kjent for sine yeshivaer (religiøse skoler), er forventningene høye.

Det er kanskje ikke så rart: Bet El blir kalt "Trump-administrasjonens favorittbosetting" av den israelske avisen Haaretz, fordi flere personer i Trumps sirkel har donert penger hit.

Ambassadør Friedman var president i organisasjonen American Friends of Bet El Institutions (AFBE), som samlet inn penger til bosettingen, og var dessuten en bidragsyter til bosettingens nyhetsbyrå.

Familien til Jared Kushner, Trumps svigersønn og rådgiver, har donert penger til skolene i Bet El. Og president Trump ga selv 10,000 dollar i 2003, ifølge ligningspapirer fra Trump Foundation.

– En ny æra er ikke bare en drøm, sier Ben Artzi.

– Det gir oss håp at Trump har utnevnt personer som er veldig gode venner Israel, til nøkkelposisjoner. Spesielt at de er gode venner av bosettingene – det gir oss håp om at Trump vil føre en ny politikk, at han vil innfri løftene om å støtte bosettingene.

Trump skal besøke bosetningen

Diaa El-Dean Abdelfattah sier han ikke kan vende tilbake til huset hans far eide.

Foto: George Kurian / NRK

Ser sin gamle tomt

Noen hundre meter unna i luftlinje står Diaa El-Dean Abdelfattah (64), på terrassen og ser opp mot de røde hustakene i åssiden.

Det er Bet El, og dit kan han ikke lenger dra.

Han bor i nabolandsbyen Dura al Qara, men faren hans eide tomten der huset som bærer ambassadør Friedmans navn nå står.

– De forhindret oss fra å gå til tomten som ble tatt i 1967. De forhindret oss fra å bruke den, sier Diaa El-Dean Abdelfattah.

– Vi hadde trær og druer plantet der, men siden 1967 har vi ikke fått bruke den. Nå har de bygget der, og huset er donert av den nye amerikanske ambassadøren til Israel, sier han.

Han viser papirer der tomten står registrert i hans fars navn.

– De må forlate tomten. Vi har bedt om tostatsløsning siden 1990-tallet, men det er bare blitt utsatt, sier Abdelfattah.

Likevel har også han forventninger til president Trumps besøk.

– Når du ser situasjonen på bakken, er det annerledes enn å bare høre om det. Han er president, og han kommer til å se virkeligheten slik den er. Jeg tror han vil endre mening når han ser virkeligheten i Palestina, sier han.

Historien om Bet El

Palestinian protester uses a sling at Bet El near Ramallah

Det har ofte vært konfrontasjoner med palistinsk ungdom i nærheten av Bet El.

Foto: MOHAMAD TOROKMAN / Reuters

Historien går 40 eller 4000 år tilbake i tid, avhengig av perspektivet.

Som ung mann så Abdelfattah de første husene bygget i åssiden på slutten av 70-tallet.

– Landet ble ikke solgt til dem. Det ble tatt ved makt. Og vi har en rettskjennelse, sier han.

Han referer til en kjennelse fra 2002, der det heter at huset må rives. Det har ennå ikke skjedd.

For Ben Artzi starter historien om Bet El med bibelen. Han går til det han mener er beviset: steinen der Jakob sov da han ifølge bibelen ble lovet av Gud i en drøm at landet her tilhører han og hans etterfølgere. Da han våknet, kalte han stedet Bet El, Guds hus.

– Det var her det hele begynte, dette er røttene til det jødiske folket. Jødene bodde her for 4000 år siden, sier Ben Artzi.

– Hvis verden vil presse Israel til å trekke seg ut av Judea og Samaria, vil vi kjempe. Men vi håper at verden og spesielt president Trump, vil være smarte nok til å forstå den religiøse betydningen av returen av det jødiske folket til sitt hjemland, sier han.

ISRAEL-PALESTINIANS/

En palistinsk demonstrant utenfor bosettingen Bet El.

Foto: MOHAMAD TOROKMAN / Reuters

"Uforutsigbart" besøk

Selv om både Ben Artzi og Abdelfattah er håpefulle før Trumps besøk, er forventningene lave blant flere palestinske og israelske kommentatorer.

– Skjønt, det er kanskje feil å kalle det "lave" forventninger, sier Gershon Baskin, leder for Israel-Palestina kreative regionale initiativ.

– Jeg tror enhver rasjonell, logisk person bare kan si at ikke er noen forventninger, for vi vet ikke hva vi kan vente. Dette er første turen av sitt slag fra en president som er helt unik. Presidentbesøk er vanligvis arrangert på forhånd, og uttalelser er skrevet før presidenten ankommer. Men dette skjer helt uten manus. Ingen vet hva som venter; han er uforutsigbar, sier Baskin.

Selv jobber han for en tostatsløsning – en løsning meningsmålinger sier at flertallet av israelere og palestinere støtter, men som i dag virker fjernere og fjernere.

– Optimismen hos israelske myndigheter og på høyresiden i israelsk politikk, er lavere nå enn da Trump ble valgt, sier Baskin.

– I valgkampen lovet Trump å flytte USAs ambassade til Jerusalem; han later nå til å ha gått tilbake på dette. Støtten til bosettingene på Vestbredden er også tonet ned.

– Israelske myndigheter håper besøket skal ende uten det skjer noe ille, uten at Trump sier eller gjør noe som kan støtte palestinsk selvstyre eller ideen om at et forent Jerusalem ikke er hovedstad i Israel. Jeg tror medlemmer av regjeringen bare vil at dette halvannen dager lange besøket skal være over, uten at det har skjedd noe tragisk.

ISRAEL-PALESTINIANS/SETTLEMENTS

Like etter at Trump ble innsatt som president, godkjente Israel 2500 nye bosetterhjem.

Foto: RONEN ZVULUN / Reuters

"Lave forventninger"

I Ramallah sitter politikeren, legen og kommentatoren Mustafa Barghouthi, leder for Det palestinske nasjonale initiativet.

Vi har veldig lave forventninger til besøket, sier han.

– Hovedsakelig fordi den amerikanske administrasjonen har unngått de to viktigste sakene: å avslutte den israelske okkupasjonen for å tillate en palestinsk stat, og behovet for å umiddelbart og fullstendig stanse alle bosettingsaktiviteter, mener Barghouthi

– Uten disse to sakene, kan det ikke skje fremskritt. Vår bekymring er at vi skal se nok en fredsprosess som er et substitutt for fred.

– Hvis Trump vil endre situasjonen, må han legge press på Israel. Gitt strukturen av hans administrasjon og teamet han bruker for Midtøsten, har jeg ingen optimisme overhodet om at han vil legge press på Israel.

Vil bygge

I Bet El vandrer Hagi Ben Artzi gjennom et nabolag bestående av trailere, helt ulikt de store husene med hager og frukttrær i andre deler av bosettinger.

– Vi har flere slike trailer-nabolag. Under Obama fikk vi ikke bygge, og unge familier må bo i trailere som dette. De fortjener å få bo i ordentlige hus, sier han.

– Vi håper det vil endre seg med Trump.

Like etter at Trump ble innsatt som president, godkjente Israel 2500 nye bosetterhjem. Hundre av disse er i Bet El.

Donald Trump holder en tale

Donald Trump har selv donert penger til skolene i Bet El.

Foto: Drew Angerer / AFP

Ber til Gud om Trump

Mens Ben Artzi ønsker at Trump gir grønt lys for at bosettingen utvides, ønsker Abdelfattah at han skal kreve den fjernet.

– Trump kommer ikke til å endre mening med én gang, og plutselig be bosetterne om å dra. Men han kommer til å forstå saken bedre, fordi han har sett lidelsene og hører mer om det, tror Abdelfattah

Helt sikker er han imidlertid ikke.

– Vi håper og ber til Gud om at han vil gjøre noe for det palestinske folket. Men vi har levd 50 år på løfter. Hver gang en amerikansk president kommer, lover han at vi skal få uavhengighet og leve i fred.

Det lyktes ikke NRK å få kommentar fra USAs ambassade i Israel søndag.