Antifa: Slåss med Trump-tilhengere og kaller liberale for fascister

SALEM, OREGON (NRK): I flere timer har maskerte Antifa-aktivister provosert Trump-tilhengere og politiet. Så eksploderer det.

NRK filmer en Trump-tilhenger med rød MAGA-cap på hodet. Mannen forsøker å fortelle dem som står rundt ham hvorfor han mener Trump er en god president og hva godt Trump har gjort for USA.

Plutselig kommer en lang, svartkledd kar, maskert med finlandshette og solbriller. Han stiller seg rett foran kameraet vårt. Det eneste som synes i søkeren er hans svartkledde mage.

– Hva er det du gjør, roper jeg:

– Du står i veien for kameraet vårt.

Antifa-medlem blokkerer kameraet mitt

Antifa-medlem blokkerer kameraet mitt: – Jeg skal hindre deg i å vise den nazi'en på tv!

Foto: Anders Magnus

Akkurat det er poenget. Å blokkere mannen med Make America Great Again-lua slik at han ikke får slippe til i offentligheten med sin lovprisning av Trump:

– Jeg skal hindre deg å vise den nazi’en på tv, svarer den svartkledde og fortsetter:

– Han snakker bare dritt om hvit overlegenhet. Derfor skal han ikke på nyhetene.

Så roper han ut i mengden:

– Ingen talerstol for rasister.

Ingen talerstol – heller ikke for feminister

Ikke bare Trump-tilhengere blir hindret i å slippe til med sine synspunkter. På flere amerikanske universitet, som Berkeley, Portland og Evergreen College har venstreside-aktivister også forsøkt å hindre ytringsfriheten til akademikere som de mener er fascister og nazister.

En av dem er forskeren Christina Hoff Sommers, som har skrevet mye om feminisme og kvinnekamp i USA. Under en forelesning på Portland State University ble hun avbrutt av demonstranter som mente hun forfektet fascistiske standpunkter:

«Male supremacy – not give it – a plattform», ropte de i kor.

«Mannlig overherredømme – ikke gi det – en talerstol.»

Christina Sommers blir avbrutt i sin forelesning

"Ingen talerstol for fascister". Feministen Christina Hoff Sommers blir avbrutt av venstreside-aktivister under en forelesning på Portland State University.

Foto: Skjermdump

Forelesningen ble avbrutt, slik det også har skjedd tidligere. Andre ganger har inviterte talere blitt forsøkt nektet adgang. Nå stilles det spørsmål ved om USAs akademiske institusjoner klarer å forsvare ytringsfriheten.

Christina Sommers ryster på hodet:

– De kaller meg fascist, forteller hun til NRK når vi møter henne etter den avbrutte forelesningen.

Riktignok er hun tilknyttet den konservative tankesmien American Enterprise Institute, men regner seg absolutt ikke som en del av høyresiden:

Christina Hoff Sommers

Christina Sommers blir skjelt ut for å være fascist. Selv om hun er registrert Demokrat og erklært feminist.

Foto: Skjermdump

– Jeg er registrert i det Demokratiske partiet, og har vært feminist i mange tiår. Jeg mener at kvinnebevegelsen må regnes som en stor suksesshistorie – selv om det selvsagt fortsatt er likestillingsproblemer som må fikses.

– Men slike synspunkter er – fascistiske?

– Det er fascistisk å stille spørsmål ved at USA er et patriarkat eller et mannlig hegemoni – slik de hevder, forklarer Sommers.

Trumptilhenger = nazi

Antifascistene er aktive både på universitetene og på gateplan.

En ganske kjølig søndag formiddag har en gruppe Trump-tilhengere i delstaten Oregon annonsert markering og marsj til støtte for sin president. På torget foran delstatsforsamlingen i Oregons hovedstad Salem, nord på USAs vestkyst, stiller de seg opp. En liten gruppe på rundt 50 mennesker med flagg, plakater og bannere. Nesten ingen har møtt opp for å høre på dem. Likevel forsøker de å holde appeller om hvor bra Trumps politikk er.

Trump-tilhengere på støttemarkering

En liten gruppe Trump-tilhengere av ulikt slag har samlet seg til støttemarkering for sin president foran delstatsforsamlingen i Oregons hovedstad Salem.

Foto: Lars Os

De blir raskt avbrutt av motdemonstranter. Rundt 200 svartkledde, maskerte aktivister fra ytterste venstreside i politikken setter i gang høyttalere med sirener hver gang en Trump-tilhenger forsøker å si noe. Eller de roper sine samstemte slagord:

«No Trump. No KKK. No fascist USA.»

Ingen Trump, ingen Ku Klux Klan-medlemmer, ingen fascister i USA. Disse skal ikke få komme til orde. No plattform – ingen talerstol for slike. Det var her på denne demonstrasjonen NRK fikk blokkert kameraet.

Antifa demonstrerer mot Trump-tilhengere

Antifa vil ikke la Trump-tilhengere få slippe til i offentligheten. Under en støttemarkering for Trump overdøver de talerne med sirener og slagord.

Foto: Lars Os

En times tid forsøker trumperne å komme til orde, men blir effektivt stanset av motdemonstrantenes provokasjoner, rop og sirener. Til slutt gir de opp og starter en marsj gjennom byen, tett fulgt av politiet. De svartkledde følger etter. Samtidig som de kaller sine politiske motstandere fascister og nazi, går de også løs på politifolkene med hånende tilrop og nærgående, provoserende håndbevegelser.

Til slutt eksploderer det. Flagg og bannere blir revet ned. Slag fra de svartkledde hagler over trumperne, som svarer med samme mynt. Politiet kaster seg over slåsskjempene og tar kontroll over de verste bråkmakerne. «Fuck you! Fuck you!» er svaret fra en av de pågrepne. Til slutt har politifolkene fått nok, både av bråk og hånsord. Demonstrasjonene blir brutt opp og begge grupper får klar beskjed om å dra hjem.

Slik er de svartkleddes metode: Å ødelegge møtene til alle som de regner som fascister. Spørsmålet er hvem som i deres øyne er fascister – eller nazister – som de kalles på innkallingen til Shut down march 4 Trump på Rose City Antifas Facebook-side.

Innkalling til Shut Down March 4 Trump

Slik innkalte Antifa til motdemonstrasjon mot Trump-tilhengerne – som de kaller nazis.

Foto: Skjermdump

Antifa

Hvem er disse maskerte og svartkledde demonstrantene, som ikke skyr å bruke vold mot verken mot meningsmotstandere eller politiet?

De kaller seg Antifa – antifascistene – og består av en rekke løst organiserte grupper i mange av USAs delstater. I likhet med grupperingene på ytre høyre i USA har de vanligvis et svært anstrengt forhold til pressen.

I staten Oregons største by Portland, rosenes by som den kalles, fikk NRK et sjeldent intervju med representanter for Rose City Antifa. Dette er den eldste Antifa-gruppen i USA, startet i 2007.

Intervju med Rose City Antifa

NRK får et sjeldent intervju med representanter for Rose City Antifa i Portland, Oregon.

Foto: Lars Os

Avtalen om intervjuet ble gjort gjennom krypterte meldinger. Til fastsatt tid kommer hele fem svartkledde, fullt maskerte Antifa-medlemmer inn på vårt hotellrom. Ingen presenterer seg, alle skal være fullstendig anonyme.

– Målet er å forsvare våre omgivelser mot rasisme, fascisme og volden fra nasjonalister som mener at hvite er overlegne, sier en av de maskerte.

Trump-tilhengere marsjerer i Salem, Oregon

Trump-tilhengere marsjerer til støtte for sin president gjennom gatene i Salem, Oregon.

Foto: Lars Os

– Våre fiender er alle som tror at de kan oppnå politisk makt gjennom vold og angrep på utsatte grupper. Minoritetsgrupper, enten de er religiøse, etniske eller seksuelt orienterte. Alle som mener de kan utnytte hat for å fremme sin politiske agenda er våre fiender, sier en annen av de svartkledde.

På landsbygda i den nordvestlige delen av USA, i stater som Washington og Oregon, har det i lengre tid operert grupperinger på den ekstreme høyresiden. Folk med sympatier for nynazisme og raseteorier. For ett år siden ble to menn drept på et forstadstog i Portland av en hvit nasjonalist. De to mennene ble angrepet da de grep inn for å beskytte tenåringer som ble trakassert av nasjonalisten – en svart jente og en muslim jente med hijab.

Våpentrening er bra

Antifa-medlemmene forklarer sin maskering som en sikkerhetsforanstaltning:

– Uheldigvis er det en reell trussel mot antifascistiske aktivister. Noen ganger fra politiet, og også fra de hvite nasjonalistene. De har en voldelig ideologi og tror de kan få politisk makt ved å angripe folk.

Talsperson for Rose City A

Talsmannen for Antifa sier det er bra å beherske alle former for selvforsvar – også med skytevåpen.

Foto: Lars Os

– Hvordan ser dere i Antifa på bruk av vold som et politisk redskap?

– Jeg vil egentlig ikke gå så mye inn på det. Om man kaller det vold eller selvforsvar blir et politisk spørsmål. Men der det er en trussel har folk rett til å forsvare seg.

– Bruker dere stokker, kniver, skytevåpen?

– Enhver situasjon er forskjellig. Men folk har rett til å gjøre det de må for å forsvare seg.

– Vil det være gunstig for Antifa-medlemmer å drive med våpentrening?

– Det er bra å kunne beherske alle former for selvforsvar, sier det maskerte Antifa-talsmannen.

Antifa-medlem anholdt av politiet

"Fuck you!" roper Antifa-medlemmet gjentatte ganger til politiet etter at hun blir pågrepet for ordensforstyrrelse under en motdemonstrasjon mot Trump-tilhengere.

Foto: Lars Os

Bombetrussel mot møte om ytringsfrihet

Den mest aktive kamparenaen for antifascistene er universitetene. Der er diskusjonen om ytringsfriheten i fokus.

Også på universitetet i Portland er det frie ord under angrep, forteller Andy Ngo, som er med i diskusjonsgruppen Freethinkers:

– Mange vet ikke lenger hvordan de skal snakke med dem de er uenige med. Være enige om å være uenige. I stedet blir det til at man stempler dem man er uenige med som dårlige mennesker, sier Ngo til NRK.

Andy Ngo fra Freethinkers

Andy Ngo er med i den tverrpolitiske gruppen Freethinkers på Portland State University: – Folk vet ikke lenger hvordan man skal diskutere. Dem man er uenige med blir stemplet som dårlige mennesker.

Foto: Lars Os

– Det virker som om mange unge mennesker nå blir tiltrukket av ideologier som ikke lenger har tiltro til et liberalt demokrati.

Medlemmene i Freethinkers kommer fra både høyre og venstre side i politikken. Felles for dem er at de tror på ytringsfrihet og åpen debatt. Det er det ikke alle som gjør:

– Noen truet med å ta med seg bomber til et av møtene våre. Så vi måtte få væpnet politi til å patruljere lokalene. Og alle talerne måtte ha livvakter.

Filosofiprofessor med livvakt

Peter Boghossian er professor i filosofi ved Portland State University i Oregon. Han underviser blant annet i kritisk tenkning og moralfilosofi, og har flere ganger ledet større møter på universitetet om akademisk åpenhet og ytringsfrihet.

NRK møter ham før et slikt møte. Når vi intervjuer ham står det en røslig kar bak ryggen hans og følger med.

– Jeg har med meg livvakter overalt når jeg er på slike arrangement. En eller to stykker.

– Hvorfor er det nødvendig?

– Fordi ytterliggående elementer i samfunnet har påtatt seg å utøve vold mot mennesker som de er uenige med.

Professor Peter Boghossian

Professor Peter Boghossian ved Portland State University må ha livvakt når han deltar på møter om ytringsfrihet.

Foto: Skjermdump

Boghossian er ikke akkurat noen høyremann eller Trump-tilhenger. Tvert imot regner han seg plassert godt på venstresiden. Hvorfor da så kontroversiell?

– Sunn fornuft har blitt kontroversielt. Å kreve bevis fra folk for det de påstår. Oppfordre dem til å tenke selv. Alt dette er kontroversielt i dag. Sørgelig, men sant.

– Er du redd det skal skje deg noe?

– Ikke redd, men definitivt forsiktig. Derfor ser du også at det er politifolk til stede for å bevokte dette møtet her.

Han er bekymret for framtida:

– Klarer vi ikke å løse problemene våre ved å snakke sammen, da er voldsbruk det eneste som står igjen.

Ble jaget vekk fra universitetet

Ekteparet Heather Heying og Bret Weinstein er begge professorer i utviklingsbiologi. Etter kontroverser omkring spørsmål om rase og kjønn ble begge presset vekk fra stillingene sine ved Evergreen State College i staten Washington.

Professor Heather Heying

Professor Heather Heying er evolusjonsbiolog og gift med Bret Weinstein. Hun ble også jaget vekk fra jobben ved Evergreen State College.

Foto: Skjermdump

Fremst i kampanjen mot dem sto Antifa og andre grupperinger på ytre venstre side:

– Antifa har påpekt ulikheter i vårt samfunn, og mange av dem er høyst reelle. Men de har skapt en ideologi som ingen får lov til å argumentere mot. Og så har de utviklet en voldelig taktikk for å bringe fram sine synspunkter, sier Heather Heying til NRK.

Både hun og ektemannen har blitt kalt både nazi og fascister. Hvordan beskriver de selv sitt politiske ståsted?

– Som ekstremt progressive, sier Bret Weinstein til NRK.

– Jeg er vel en tradisjonell liberaler, når det dreier seg om de verdiene som venstresiden vanligvis samler seg om. Vi støttet begge Bernie Sanders som presidentkandidat ved valget i 2016.

Professor Bret Weinstein

Professor Bret Weinstein ble presset vekk fra stillingen sine etter voldsomme kontroverser om rase ved Evergreen State College.

Foto: Skjermdump

Kona Heather legger til:

– At de kaller min jødiske ektemann en nazi forteller ganske klart hva vi står overfor. Og hva vi må gjøre: Stå opp for våre verdier og snakke om dem. Være modige.

«Ytringsfriheten har en usikker framtid i USA»

– Et fritt samfunn trenger universiteter hvor idéer fritt kan utveksles og diskuteres. Nå om dagen skjer ikke det her i USA. Jeg er dessverre pessimist med tanke på det frie ords framtid. I alle fall på kort sikt, sier Heying.

Pessimismen hennes deles også av Andy Ngo i studentgruppen Freethinkers:

– Ytringsfriheten og den frie tanke har en usikker framtid i USA.

Andy Ngo er overrasket over hvordan verden snus opp ned hos dem som kaller ham en fascist:

– Jeg er en homofil person fra en etnisk, farget minoritet. Foreldrene mine var flyktninger som kom hit fra Vietnam. Og jeg blir skjelt ut for å støtte hvitt, nasjonalistisk overherredømme.