Hopp til innhold

USAs ambassadør bekymret over brutal politivold i Egypt

Varslernettstedet Wikileaks har publisert amerikanske diplomat-dokumenter som tar for seg politibrutaliteten i Egypt.

Margaret Scobey

USAs ambassadør til Egypt Margaret Scobey melder om omfattende politivold i Egypt, ifølge et dokument Wikileaks har publisert.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Wikileaks publiserte dokumentet få timer før det er ventet at demonstrantene trekker ut i gatene i Egypt for å gjennomføre den til nå største demonstrasjonen.

I det hemmeligstemplede dokumentet uttrykker USAs ambassadør til Egypt Margaret Scobey bekymring over forholdene blant egyptiske politifolk.

Brutalitet og tortur

– Politiets brutalitet mot vanlige kriminelle er en gjennomgående rutine. De bruker blant annet makt for å tvinge fram tilståelser, heter det i notatet fra den amerikanske ambassadøren.

Ambassadøren mener dårlig utdanning av politifolk og underbemanning er årsaken til at de utfører tjenesten med jernhånd.

– Volden mot islamistiske fanger har totalt sett gått ned, men sikkerhetsstyrkene tyr fortsatt til tortur mot medlemmer av det muslimske brorsak som man frykter kan utgjøre en politisk trussel, skriver hun videre.

Tilbake til faraos tid

Ifølge ambassadørens notat er det på en vanlig dag flere hundre tilfeller av tortur bare på politistasjonene i hovedstaden Kairo.

Politiet bruker stort sett tortur mot vanlige kriminelle, men også politiske fanger, demonstranter og tilfeldige forbipasserende risikerer å bli utsatt for politiets maktbruk.

– En menneskerettighetsdommer fortalte oss at det er funnet bevis for at torturen i Irak strekker seg tilbake til faraoenes tid, skriver ambassadøren.

– Skytes på grunn av fartsbøter

Daglig får egypterne rapporter om politivold gjennom mediene. Alt fra hendelser hvor folk har blitt drept av streifskudd til episoder hvor krangling over fartsbøter har ført til at politiet har skutt mot sivile.

I november 2008 skal det ga vært to tilfeller hvor politifolk som ikke var på jobb skal ha skutt og drept sivile over fillesaker.

I dokumentet skriver ambassadøren at deres kilder i ikke-statlige organisasjoner og det akademiske miljøet opplever at politivolden har blitt en del av dagliglivet i Egypt.

– En akademiker som er medlem av det nasjonale demokratipartiet (NDP) fulgte søsteren sin til politiet for å anmelde en veskenapping. Han ble vitne til at politiet banket opp en kvinne til hun fortalte hvor hennes medskyldige og tyvgodset var, skriver ambassadøren.

I en annen episode skal politifolk ha banket en dørvakt i et leilighetskompleks for å få ham til å gi ut romnummeret til en mistenkt som oppholdt seg der.

Politifolk under press

Foruten dårlig opplæring er høye krav til oppklaring av kriminalitet én av årsakene til at politifolkene tyr til vold i tjenesten, ifølge en menneskerettighetsadvokat som har avlagt rapport til ambassaden.

I tillegg er det en kultur for at voldelige politifolk nærmest har juridisk immunitet, hevder advokaten.

– Politifolk føler at de står over loven og er beskyttet av påtalemakten, sier advokaten ifølge dokumentet.

Ifølge dokumentet er rundt 13 saker som omfatter politivold til behandling i det egyptiske rettsvesenet. Dommerne dømmer vanligvis politifolk til minimusstraffen på tre år, selv for de aller verste forbrytelsene.

I oktober 2008 ble en politimann dømt til tre års fengsel for å ha slått og druknet en fisker. Måneden etter fikk to politimenn tilsvarende straff for å ha dratt en mann etter bilen til han døde av skadene.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige sammenstøt på universitet i California

Proisraelske og propalestinske studenter gikk natt til onsdag løs på hverandre på universitetsområdet til UCLA. Demonstrasjonene er på kokepunktet i 25 amerikanske byer.

Politiet gjekk inn på universitet med store styrkar

Samstundes som demonstrantane vart arresterte av politiet, vart dei heia fram av unge palestinarar på Gazastripa.