Hopp til innhold

Ville presse NRK og Norge til å stoppe film

Hun var saudiarabisk prinsesse, men ble henrettet som 19-åring fordi hun rømte med mannen hun elsket. Etterpå gjorde Saudi-Arabia alt de kunne for å stoppe NRK og andre TV-stasjoner fra å sende filmen om hennes liv.

Henrettelse på åpen plass

Stillbilde fra filmen 'En prinsesses død' som viser scenen der Misha'al bint Fahd al Saud blir henrettet.

Foto: Faksimile

Misha'al bint Fahd al Saud er bare registrert som født i 1958, mer presise fødselsdatoer var ikke vanlige for kvinner i Saudi-Arabia for et halvt århundre siden.

Det gjaldt også om man som Misha var prinsesse og hadde en bestefar som var storebror til landets konge.

Som ungdom ble Misha sendt til Libanons hovedstad Beirut for å gå på skole. Der traff hun en ung mann, Khaled al-Sha'er Mulhallal, nevøen til Saudi-Arabias ambassadør til Storbritannia.

De to innledet et forhold og etter at begge vendte tilbake til Saudi-Arabia kom det frem at de hadde møtt hverandre på tomannshånd flere ganger.

Det var nok til at begge ble anklaget for utroskap. Hun prøvde å rømme fra landet utkledd som en mann, men ble stoppet i passkontrollen på flyplassen i Jeddah.

For meg er det nok at de var i samme rom sammen.

Prinsesses Mishas bestefar, Muhammed, om det var nødvendig for de to unge å dø

15. juli 1977 ble de to elskende offentlig henrettet, visstnok etter at hennes egen bestefar hadde krevet det.

Misha fikk bind for øynene, ble tvunget ned på kne og skutt i hodet. Kjæresten Khaled ble tvunget til å se henrettelsen, før han selv ble halshugget.

Ville stoppe film

Etter at nyheten om henrettelsene begynte på sive ut til omverdenen reiste journalisten Antony Thomas til Saudi-Arabia for å finne ut hva som hadde skjedd.

Resultatet ble dokumentardramaet «Death of a Princess» - «En prinsesses død» – som var ferdig våren 1980.

Saudiarabiske myndigheter ble rasende over filmen, og truet vestlige land med sanksjoner om de viste filmen.

Etter at den britiske TV-stasjonen sendte filmen 9. april 1980 ble den britiske ambassadøren til Saudi-Arabia utvist og britiske forretningsmenn ble nektet visum til landet.

I flere andre land, blant annet i Sverige ble filmen stoppet, mens NRK viste filmen høsten 1980 til tross for massivt press.

– Jeg vil ikke si at det var en vanskelig avgjørelse, sa daværende kringkastingssjef Torolf Elster høsten 1980 om beslutningen om å vise filmen.

Strammet inn overfor kvinner

Selv om truslene om handelsboikott ikke fikk noen langsiktig virkning, ble virkningene av de to ungdommenes kjærlighet mer alvorlige innad i Saudi-Arabia.

Den forsiktige oppmykingen i den strenge skillet mellom kvinner og menn ble stoppet opp.

I stedet begynte det religiøse politiet å patruljere basarer, kjøpesentre og andre steder der kvinner og menn kunne møtes.

Til tross for forsiktige forsøk på reformer fra nå avdøde kong Abdullah, lider særlig kvinnene i Saudi-Arabia fortsatt under innstramningene som ble gjort etter kjærlighetshistorien i 1977.

SISTE NYTT

Siste nytt