Australia vil sende barneflyktninger ut av landet alene

For å hindre ulovlig innvandring, vil australske myndigheter sende over 800 mindreårige asylsøkere alene med båt til Malaysia.

Immigrasjonsminister i Australia, Chris Bowen

FÅR KRITIKK: Australias immigrasjonsminister Chris Bowen får refs av menneskerettighetsorganisasjoner, for å ville sende mindreårige asylsøkere alene til Malaysia.

Foto: SONNY TUMBELAKA / Afp

Immigrasjonsminister i Australia, Chris Bowen, bekrefter overfor nyhetsbyrået AP at avtalen også inkluderer sårbare barn, som har søkt asyl i landet uten foreldre eller noen form for voksen verge.

Utleveringsavtalen med Malaysia er et ledd i Australias forsøk på å begrense strømmen av ulovlige båtflyktninger.

Ifølge The Guardian har myndighetene i Malaysia gått med på å ta i mot de 800 barneflyktningene dersom Australia garanterer for oppholdstillatelsen til 4.000 av totalt 90.000 malaysiske flyktningene som allerede er registrerte asylsøkere i landet.

Sjokkert

Chris Bowen, som er kjent for å kjøre en hard linje i innvandringsdebatten, sier han ikke ønsker at barn søker asyl i Australia alene.

– Jeg vil ikke ha mindreårige uten følge, jeg vil ikke at barn skal være med på båter og tenke, eller vite, at det eksisterer en eller annen form for unntak i Australia, sier Bowen til det australske TV-kanalen ABC.

Sjefsdirektør i australske UNICEF, Norman Gillespie, sier han ble sjokkert da han hørte Bowens uttalelse.

UNICEF hevder de tidligere har fått garantier fra myndighetene om at barn ikke skal sendes over grensene alene.

Jenter utsatt

I utkastet til avtalen mellom de to landene garanterer Malaysia for at de er forberedt på å ta i mot barn uten følge fra Australia.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, uttalte i forrige måned at Australia setter asylsøkernes rettigheter på spill ved å inngå avtalen. Malaysia har verken signert FNs Flyktningkonvensjon eller Torturkonvesjonen

Også Amnesty reagerer.

– I tillegg til allerede veldokumenterte menneskerettighetsovergrep mot asylsøkere i Malaysia, er kvinner og barn som reiser alene svært sårbare i forhold til seksuell vold og trakassering, sier Graham Tom i Amnesty til AP.

SISTE NYTT

Siste nytt