Vil granske dødelig Gaza-raid

FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil ha en internasjonal gransking av det dødelige israelske raidet mot konvoien av båter med nødhjelp til Gaza.

Ban Ki-moon

FNs generalsekretær Ban Ki-moon

Foto: Eldson Chagara / Reuters

Han foreslår at granskingen ledes av New Zealands statsminister Geoffrey Palmer sammen med tyrkiske og israelske medlemmer.

Israel har ikke svart på forslaget, ifølge den israelske avisa Yedioth Ahronoth. Forslaget ble sendt til utenriksdepartementet i helgen, og det er ikke blitt avvist.

Skal drøftes

I løpet av helgen skal sju medlemmer av den israelske regjeringen drøfte de forskjellige alternativene for å utrede hva som skjedde da ni aktivister ble drept.

Foreløpig heller statsminister Benjamin Netanyahu til en internasjonal gransking med amerikansk deltakelse, mens utenriksminister Avigdor Lieberman vil at granskingen skal gjøres av en israelsk jurist, med utenlandske observatører.

Israel var i utgangspunktet imot internasjonal gransking, men Netanyahu mener at Israel ikke har noe å skjule, og at en internasjonal gransking vil gjøre det lettere å slå tilbake mot kritikken mot Israel.

– Opphev blokaden

Samtidig ber FNs visegeneralsekretær for humanitære saker John Holmes Israel om å oppheve blokaden mot Gazastripen.

– Blokaden er uakseptabel, virker stikk motsatt enn hensikten og er svært skadelig for folket i Gaza, sier Holmes, som mener blokadepolitikken er uklok.

SISTE NYTT

Siste nytt